
Maag & Darm
Etos
Laatste update 06 maart 2025
Had je dat stukje sushi toch beter niet kunnen eten gisteravond? En heb je vannacht meer tijd bij de wc doorgebracht dan in bed? Dat klinkt als een voedselvergiftiging! Wij vertellen je meer over de symptomen en wat je kan doen om er weer bovenop te komen. Lees ook wat je kan doen om te voorkomen dat je nog eens een voedselvergiftiging oploopt.
Een voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in eten en drinken. Die worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Giftige stoffen kunnen ontstaan als je eten op een verkeerde manier bewaart. Denk bijvoorbeeld aan vlees te lang buiten de koelkast laten liggen.
Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Die ontstaat namelijk door een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, virussen of parasieten in voedsel.
Een voedselvergiftiging kan je herkennen aan de volgende symptomen:
Een voedselvergiftiging ontstaat meestal zo'n 8 tot 24 uur na het eten van besmet voedsel.
In de meeste gevallen duurt een voedselvergiftiging tussen de 24 en 48 uur. De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heb je na 48 uur nog steeds klachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Sommige vormen van voedselvergiftiging zijn besmettelijk, vooral als ze worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten. Was je handen goed, maak het toilet schoon met een desinfecterend middel, en bereid geen voedsel voor anderen tot je klachten over zijn.
De symptomen van een voedselvergiftiging zijn vrijwel gelijk aan die van buikgriep. Daarom is het vaak moeilijk te bepalen of je een voedselvergiftiging of buikgriep hebt, maar voor de behandeling maakt dat niet veel uit. Zowel bij voedselvergiftiging als bij buikgriep geldt namelijk dat het simpelweg een kwestie van uitzitten is.
Geduld is de beste remedie. Ondertussen is het belangrijk om:
Je lichaam is hard aan het werk om de boosdoener op te ruimen, dus geef je lijf de rust die het nodig heeft.
Als je moet overgeven en/of diarree hebt, dan verlies je veel vocht. In het ergste geval leidt dit tot uitdroging. Probeer daarom te blijven drinken. Ook als je daarna weer moet overgeven en/of diarree hebt, neemt je lichaam vocht op. Je kan het beste water, slappe thee en bouillon drinken.
Als de ergste klachten over zijn, kan je proberen om iets te eten. Eet gewoon waar je zin in hebt. Het is wél verstandig om kleine porties te eten om je maag en darmen niet te veel te belasten.
Slik jij medicijnen en heb je last van een voedselvergiftiging? Let dan altijd goed op je medicijngebruik. Gebruik jij bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Door diarree en overgeven kan het namelijk zijn dat je lichaam de medicijnen niet goed opneemt. Twijfel jij wat je moet doen? Neem in dat geval contact op met je huisarts.
Je kan zelf een aantal maatregelen treffen om voedselvergiftiging te voorkomen:
Wees extra alert in het buitenland. Hieronder geven we je tips hoe je een voedselvergiftiging op vakantie kan voorkomen.
In het buitenland neemt men het vaak niet zo nauw met hygiëneregels voor het bereiden en bewaren van voedsel. Veel mensen hebben dan ook op vakantie last van een voedselvergiftiging. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om voedselvergiftiging op vakantie te voorkomen:
Soms kan je je wat minder lekker voelen na het eten, met klachten zoals diarree of een opgeblazen gevoel. Voor milde spijsverteringsklachten zijn er producten die je kunnen helpen om je snel weer wat beter te voelen. Belangrijk: deze producten zijn niet bedoeld om een voedselinfectie of voedselvergiftiging te behandelen, maar bieden wel verlichting bij ongemakken.
Ben je zwanger en heb je een voedselvergiftiging? In de meeste gevallen is dit niet meteen gevaarlijk voor je baby. Neem voldoende rust, probeer te blijven drinken en eet waar je trek in hebt. Maak je je zorgen? Twijfel dan niet en raadpleeg je huisarts.
Heb je last van een voedselvergiftiging en vraag je je af wanneer je aan de bel moet trekken? Neem contact op met je huisarts als:
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijlsluiter.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0125-2646
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.