
Maag & Darm
Etos
Laatste update 22 januari 2025
Winden laten is menselijk en toch schamen we ons er vaak voor. Als je bovengemiddeld veel winden laat – zo’n 30 tot 50 per dag – spreek je van winderigheid. Maar wat zijn de verschillende oorzaken van winderigheid en wat kun je doen? We zetten het voor je op een rij.
Er is sprake van winderigheid of flatulentie als je bovengemiddeld vaak winden laat. Gemiddeld laten mensen namelijk (bewust of onbewust) zo’n 12 tot 25 winden per dag. In totaal ontsnapt er dan 0,5-2 liter gas. Wist je dat het grootste deel van dat gas reukloos is? Slechts 1% hiervan veroorzaakt een onaangename geur. Winderigheid wordt pas een probleem wanneer jij of je omgeving er last van heeft.
Winderigheid kan veroorzaakt worden door:
Hieronder leggen we per oorzaak uit hoe het winderigheid kan veroorzaken.
Aerofagie betekent letterlijk lucht inslikken. Omdat iedereen wel vaker wat lucht inslikt en dit een normaal proces is, wordt met de term aerofagie eigenlijk het overmatig inslikken van lucht bedoeld. De volgende factoren kunnen ertoe leiden dat je te veel lucht inslikt:
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die kunnen leiden tot een vergrote hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal. Bekende voorbeelden zijn:
Bepaalde eetgewoontes kunnen leiden tot winderigheid:
Wanneer je ouder wordt, verlopen de processen in je lichaam minder efficiënt. Zo worden er onder andere minder spijsverteringssappen geproduceerd en worden voedingsmiddelen dus minder goed verteerd. Dit leidt ertoe dat er meer onverteerde koolhydraten in je dikke darm terechtkomen, die door de daar actieve bacteriën worden vergist en er gas vrijkomt.
Ook kan de kracht van je bekkenbodem afnemen naarmate je ouder wordt, waardoor je winden moeilijker kunt ophouden.
Winderigheid heeft in de meeste gevallen een onschuldige oorzaak. Vaak kun je door een aantal veranderingen in met name je voedingspatroon de winderigheid zelf verhelpen. Vergeet niet dat regelmatig winden laten (zo'n 25 keer per dag) heel normaal is!
Neem je gewoontes en voedingspatroon eens onder de loep en probeer te achterhalen wat de oorzaak van je winderigheid is. Vaak kan een voedingsdagboek veel inzicht geven. Schrijf voor elke dag op wat je eet en welke activiteiten je onderneemt. Schrijf ook eventuele bijzonderheden op en geef aan in welke mate je last had van winderigheid. Vaak zie je na een poosje verband tussen bepaalde voedingsmiddelen, activiteiten en winderigheid.
Niemand zit te wachten op een opgeblazen gevoel of winderigheid. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit te verminderen! Zodra je weet wat de oorzaak is, kun je er gericht mee aan de slag. Hieronder hebben we handige tips voor je verzameld.
Veel lucht inslikken gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt. Dat kun je zo aanpakken:
Sommige voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken. Gelukkig zijn er makkelijke alternatieven:
Regelmatig bewegen doet wonderen voor je spijsvertering. Een korte wandeling na de maaltijd kan al een wereld van verschil maken. Bovendien voel je je er energieker door! Elke dag minimaal een half uur bewegen bevordert de werking van de darmen. Weten wat je kunt doen om meer te bewegen? Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, begin met yoga of doe inspiratie op op onze pagina over bewegen!
Soms is het lastig om precies te achterhalen wat jouw klachten veroorzaakt. Een diëtist kan je op weg helpen met persoonlijk advies en een passend voedingsschema.
Bij Etos verkopen we producten die verlichting kunnen geven bij winderigheid.
Als je alleen last hebt van winderigheid, hoef je in principe niet naar de huisarts. Ook in combinatie met een rommelende buik en veel boeren is een huisartsbezoek niet nodig. Maak bij twijfel of ernstige klachten wel altijd een afspraak bij je huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
** Niet gebruiken bij:
*** Niet gebruiken bij: galwegobstructie en/of darmobstructie
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-0125-2694
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.