Ademhalingsoefeningen

Voel je je gespannen? Als je gespannen bent, adem je vaak sneller en hoger dan normaal. Het ritme van je ademhaling zegt dus veel over hoe je je voelt. Door het doen van ademhalingsoefeningen kan je je ademhaling tot rust brengen. Hierna voel je je vaak meer ontspannen en kalm. Om je te helpen, hebben we 4 makkelijke ademhalingsoefeningen voor je op een rijtje gezet!

ademhalingsoefeningen

Hoe beïnvloedt ademhaling je lichaam en geest?

Een goede ademhaling is belangrijk, ademhalen heeft namelijk invloed op veel processen in je lichaam. Als je verkeerd ademt, kan je klachten krijgen. Zo kan je je moe voelen, last krijgen van je luchtwegen, is er een grotere kans op ontstekingen en kan je problemen met je ogen krijgen. Een goede ademhaling is dus belangrijk voor je gezondheid. Hieronder behandelen we 4 ademhalingsoefeningen en leggen we uit hoe je deze uitvoert. Zo heb jij je ademhaling binnen no time onder controle!

Oefening 1: de buikademhaling voor het verminderen van stress

Als je gespannen bent, haal je op een oppervlakkige manier adem. Dit herken je doordat je snel en hoog in je adem zit. Door op deze manier adem te halen wordt je ‘stress-systeem’ als het ware aangewakkerd. Door buikademhaling zorg je ervoor dat je adem weer laag en rustiger wordt en kan je lichaam weer ontspannen. Deze oefening wordt gebruikt om geest en lichaam tot rust te brengen. Het helpt je om je volledig te ontspannen, wat de overgang naar slaap makkelijker maakt. Een buikademhaling kost veel minder energie dan een borstademhaling. Maar hoe adem je door je buik? Ademhalen met je buik doe je zo:

  • Kies een houding die je fijn vindt: het maakt bij deze oefening niet uit of je zit, staat of ligt.
  • Leg één hand op je borst en de andere hand op je buik. Haal diep adem door je neus. Hierdoor vullen je longen zich met lucht en voel je dat je buik naar buiten toe beweegt.
  • Adem rustig uit door je neus. Je voelt dat je buik weer langzaam naar binnen gaat.
  • Probeer 6 tot 10 keer per minuut op deze manier adem te halen.

Tip: vind je het moeilijk om een rustige buikademhaling bij jezelf te herkennen? Let dan eens op je ademhaling als je ‘s ochtends wakker wordt of net voordat je in slaap valt. Waarschijnlijk heb je dan een rustige, diepe buikademhaling.

Oefening 2: gelijkmatig ademhalen voor het verminderen van stress

Als je vaker in- en uitademt dan nodig is, ontvangen je hersenen een signaal. Hierdoor gaat je hartslag omhoog, komen er stresshormonen vrij en krijg je vaak een opgejaagd en onrustig gevoel. Door gelijkmatig adem te halen, reken je af met dit onrustige gevoel. Gelijkmatig ademhalen werkt als volgt

  • Adem met behulp van je middenrif.
  • Adem gedurende 4 tellen door je neus en adem weer even lang uit door je neus.
  • Zorg dat je soepel en rustig ademt.

Zodra je dit onder de knie hebt, kan je deze oefening verlengen naar 6 of 8 tellen.

Oefening 3: ademhaling tellen voor een diepe nachtrust

De ‘ademhaling tellen oefening’ is een goede oefening om te gebruiken voor het slapen. Het helpt je niet alleen om je ademhaling te reguleren, maar ook om je gedachten tot rust te brengen, waardoor je gemakkelijker in slaap kan vallen. Door je te concentreren op het tellen van je uitademingen, verplaats je je focus weg van zorgen en stress, wat vaak de oorzaak is van onrustig slapen. Je kan de oefening zien als een soort schaapjes tellen. Deze oefening is daarom perfect om voor het slapen te gaan doen. Het werkt als volgt:

  • Tel iedere keer dat je uitademt.
  • Begin bij 1 en tel door tot 10.
  • Als je bij 10 bent, begin je weer opnieuw.
  • Als je de tel kwijt bent, begin je gewoon weer opnieuw bij 1.
  • Je kan deze oefening zo vaak herhalen als je zelf wilt.

Oefening 4: ademhaling voor meer energie

Voel je je vaak futloos? Een goede ademhaling zorgt voor een betere zuurstofopname, wat helpt om vermoeidheid te verminderen en je energieker te voelen. Probeer de volgende techniek:

  • Zit rechtop en adem diep in door je neus.
  • Adem krachtig uit door je mond en trek tegelijkertijd je buikspieren in.
  • Herhaal dit 10 keer en eindig met een diepe, langzame in- en uitademing.
  • Voel hoe je lichaam zich energieker en frisser voelt.

Hoe kan je ademhalingsoefeningen integreren in je dagelijkse routine?

Ademhalingsoefeningen werken het beste als je ze regelmatig doet. Maak er een gewoonte van door ze op vaste momenten in je dag in te plannen, bijvoorbeeld meteen na het opstaan, op het werk of school en voor het slapen gaan. Koppel ademhalingsoefeningen aan andere dagelijkse activiteiten zoals meditatie of yoga, of zet een timer om jezelf eraan te herinneren. Door ademhalingsoefeningen routinematig toe te voegen, worden ze een natuurlijk onderdeel van je dag.

Haal adem en kom tot rust

Ademhalingsoefeningen helpen je om stress te verminderen en je lichaam te kalmeren. Door regelmatig te oefenen, ondersteun je je gezondheid. Maak er een gewoonte van en ervaar zelf het verschil!

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.