
Mentale Gezondheid
Etos
Laatste update 15 november 2024
Je kent het misschien wel: in stressvolle tijden kan je last krijgen van buikpijn. Misschien heb je buikpijn voordat je een presentatie moet geven voor een volle zaal of als je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Van de zenuwen krijg je buikklachten. Hoe komt dat? En wat kan je doen om je klachten te verlichten?
Je lichaam en geest zijn veel meer verbonden met elkaar dan je misschien denkt. Een stressreactie is namelijk óók een lichamelijke reactie. Een overvloed aan het stresshormoon cortisol kan je spijsvertering verstoren en daardoor kan je buikpijn en maagklachten krijgen. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Lees meer over het verband tussen stress en lichamelijke klachten.
Wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat je minder gestrest bent? We geven je een paar tips:
1. Verminder stressfactoren
De belangrijkste tip die we voor je hebben is: verminder stressfactoren in je leven. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Lees ons artikel over stress voor tips hoe je stressfactoren vermindert.
2. Praat met vrienden
Bespreek spanningen met mensen die je vertrouwt. Vaak lucht praten al op. Misschien kan de ander je ook wel helpen met het probleem waar je stress van hebt.
3. Eet gezond
Eet daarnaast ook gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Als je ongezond eet in stressvolle periodes, heeft je maag-darmsysteem nog meer aanleiding om te gaan protesteren.
4. Beweeg voldoende
Beweging is belangrijk om stress te verminderen. Kies voor ontspannen activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Doe dat in een rustig tempo. Je hoeft niet gelijk de marathon te lopen!
5. Doe ontspanningsoefeningen
Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunnen helpen om te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld deze ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness en ASMR.
Als je buikpijn veroorzaakt wordt door stress, is de eerste stap natuurlijk je stressfactoren verminderen. Maar wat kan je verder doen als je last hebt van buikpijn? Deze tips kunnen helpen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1024- 2024
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.