
Mentale Gezondheid
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Slaap je slecht, heb je een grotere eetlust en word je snel ziek? Misschien is je cortisolniveau te hoog. Dit stresshormoon speelt een belangrijke rol in je lichaam, maar te veel cortisol kan verschillende klachten veroorzaken. Hier lees je wat cortisol is, hoe je een hoog cortisolniveau herkent en wat je eraan kunt doen.
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.
Bij de meeste stressprikkels die je tegenwoordig ervaart is vechten of vluchten niet per se een optie, zoals bij een discussie, irritatie of hoge werkdruk. Hierdoor wordt de aangemaakte cortisol niet gebruikt maar stapelt het hormoon zich op in je lichaam. Het resultaat kan een te hoge cortisolwaarde in je lichaam zijn.
Als je niet lekker in je vel zit, is het logisch dat je hier iets aan wilt doen. Maar hoe weet je dat je een te hoge cortisolwaarde hebt, of dat het misschien iets anders is? Check of je één of meer van de onderstaande 11 symptomen hebt.
Verhoogde cortisolwaarden kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen of door te slapen. Cortisol hoort ‘s nachts lager te zijn om rust te bevorderen. Chronische verhoging kan je slaapcyclus verstoren.
Hoewel je misschien zou denken dat cortisol je meer energie geeft, kun je jezelf hierdoor juist erg moe gaan voelen. Een hoge cortisolwaarde kan de bijnieren namelijk uitputten. Hierdoor kun je chronisch vermoeid raken.
Cortisol kan ervoor zorgen dat lichaamsfuncties die niet nuttig zijn tijdens een vecht-of-vluchtreactie, op een laag pitje worden gezet. Een voorbeeld hiervan is het functioneren van het immuunsysteem. Door een hoge cortisolwaarde kan het dus zijn dat je een stuk vatbaarder bent om ziek te worden.
De meeste receptoren voor cortisol bevinden zich in de buikstreek. Wanneer je cortisolgehalte hoog is, kan het zijn dat je daarom meer vet vasthoudt in dit gebied. Het lichaam denkt namelijk dat je deze energie hard nodig zult hebben tijdens een gevaarlijke situatie. Zelfs wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt is het mogelijk dat je buikvet minder snel kwijtraakt als je hoge cortisolwaarden hebt.
Cortisol kan zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel gaat schommelen, kan het zijn dat je meer trek hebt in suikers.
Als je lichaam cortisol voor een langere tijd opslaat, kan dit ook op de lange termijn zorgen voor een hogere bloeddruk.
Cortisol kan bijdragen aan een verstoorde hormoonspiegel. Wanneer je cortisolwaarde een lange tijd verhoogd is, kan dit zorgen voor een verminderd libido.
Doordat je veel stresshormoon aanmaakt, kun je ook veel stress ervaren. Hierdoor kun je jezelf regelmatig overweldigd, angstig of paniekerig voelen.
De productie van serotonine kan door cortisol worden onderdrukt. Serotonine is de stof die je humeur regelt. Een laag serotoninegehalte kan bijdragen aan een negatieve stemming. Hierdoor kun je je zelfs depressief voelen.
Je maag en darmen zijn heel gevoelig voor het stresshormoon cortisol. Wanneer je cortisolwaarde te hoog is, kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, diarree, verstopping, buikkrampen of brandend maagzuur.
Stress en verhoogd cortisol kunnen bijdragen aan fysieke pijn, zoals rug- en hoofdpijn. Dit komt doordat cortisol invloed heeft op het zenuwstelsel en spierspanning kan verhogen, vooral bij langdurige stress.
Een hoge cortisolwaarde heeft meestal één van deze 4 oorzaken:
Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde.
Vermoed je dat je een te hoge cortisolwaarde hebt, bijvoorbeeld door langdurige stress? Dan hebben wij wat tips voor je.
Als je na het lezen van dit artikel denkt dat jouw cortisolwaarde te hoog is, neem dan contact op met je huisarts en vraag om een speekseltest.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Disclaimer
Dit is een informatiepagina. Etos heeft geen producten die bestemd zij voor deze indicatie/toepassing. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kun je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1124-2337
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.