
Mentale Gezondheid
Etos
Laatste update 22 april 2025
Hypochondrie kan ervoor zorgen dat je vaak bang bent dat je een bepaalde ziekte hebt. Maar wanneer heb je hypochondrie? En wat kan je zelf doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over hypochondrie moet weten.
Iedereen maakt zich weleens zorgen over zijn gezondheid. Een plekje op de huid of een aanhoudende hoest kan vragen oproepen. Vaak wachten mensen af of gaan ze naar de huisarts. Maar als je heel vaak denkt dat je iets ernstigs hebt, kan er meer aan de hand zijn.
Als hypochonder ben je voortdurend bang om ziek te zijn, zelfs als een dokter zegt dat je gezond bent. Die geruststelling helpt maar even, daarna komt de angst weer terug. Dit kan erg vermoeiend zijn en invloed hebben op je dagelijks leven.
Iedereen maakt zich weleens zorgen over zijn gezondheid. Maar als deze zorgen je leven gaan beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Hypochonders herken je aan de volgende kenmerken:
Merk je dat deze zorgen lang aanhouden en je dagelijks leven beïnvloeden? Dan kan het helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt of advies te vragen.
Bij hypochondrie zit je vast in een soort cirkel. Dat werkt zo:
Hypochondrie is voor iedereen anders. Sommige mensen twijfelen steeds of ze ziek zijn, maar weten diep van binnen dat hun angst niet klopt. Anderen zijn er juist helemaal van overtuigd dat ze iets ernstigs hebben, hoe vaak een dokter ook zegt dat er niks aan de hand is. Hoe sterker die overtuiging, hoe groter de invloed op het dagelijks leven.
Deze angst kan veel tijd en energie kosten. Je bent steeds bezig met je gezondheid, waardoor er minder ruimte is voor andere dingen, zoals werk, hobby’s of sociale contacten. Ook in relaties kan dit lastig zijn. De ene partner wil misschien helpen en bevestigt de angst, terwijl de ander het juist moeilijk vindt om ermee om te gaan. Dit kan spanningen geven.
Als je merkt dat deze angst je leven sterk beïnvloedt, kan het helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt of om advies te vragen aan een professional.
Hypochondrie kan ontstaan door verschillende dingen. Vaak is het een combinatie van ervaringen, gevoelens en omstandigheden.
Hieronder zie je een paar veelvoorkomende oorzaken:
Hypochonders gaan vaak naar de huisarts, maar meestal niet vanwege hun angst. De dokter onderzoekt je en legt uit dat er geen lichamelijke oorzaak is. Dit kan soms voelen alsof je niet serieus genomen wordt, maar hypochondrie is geen aanstellerij.
Samen met je huisarts kan je kijken wat helpt. Goed contact en vertrouwen zijn belangrijk. Er zijn ook cursussen en gesprekken met psychologen die kunnen helpen. Praat erover en zoek hulp als de angst je leven beïnvloedt.
Herken je de klachten bij jezelf? Bespreek je zorgen dan met je huisarts. Soms zijn lichamelijke klachten het gevolg van stress, spierspanning of slaapgebrek. Samen met je huisarts kan je werken aan het verminderen van je angst.
Een handige aanpak is om afspraken te maken over onderzoeken. Bijvoorbeeld eerst een uitgebreid onderzoek, gevolgd door een periode zonder nieuwe onderzoeken, tenzij er duidelijke veranderingen zijn. Dit helpt om controle te krijgen over je zorgen.
Daarnaast is het goed om je lichaam en geest in balans te houden:
Deze stappen lossen hypochondrie niet op, maar kunnen wel helpen om je beter te voelen en de angst minder ruimte te geven.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.