Hypochondrie

Hypochondrie kan ervoor zorgen dat je vaak bang bent dat je een bepaalde ziekte hebt. Maar wanneer heb je hypochondrie? En wat kan je zelf doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over hypochondrie moet weten.

Iemand die naar de natuur staart met hypochondrie

Wat betekent hypochondrie?

Iedereen maakt zich weleens zorgen over zijn gezondheid. Een plekje op de huid of een aanhoudende hoest kan vragen oproepen. Vaak wachten mensen af of gaan ze naar de huisarts. Maar als je heel vaak denkt dat je iets ernstigs hebt, kan er meer aan de hand zijn.

Als hypochonder ben je voortdurend bang om ziek te zijn, zelfs als een dokter zegt dat je gezond bent. Die geruststelling helpt maar even, daarna komt de angst weer terug. Dit kan erg vermoeiend zijn en invloed hebben op je dagelijks leven.

Hoe herken je hypochondrie?

Iedereen maakt zich weleens zorgen over zijn gezondheid. Maar als deze zorgen je leven gaan beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Hypochonders herken je aan de volgende kenmerken:

  • Je bent vaak bang dat je een ernstige ziekte hebt, ook al is er geen duidelijke reden voor die angst.
  • Zelfs als een dokter je geruststelt, blijft de twijfel knagen. Je vraagt je af of alles wel goed is onderzocht.
  • Je gaat vaak naar je huisarts of vraagt om doorverwijzingen naar specialisten, ook als daar geen medische aanleiding voor is.
  • Je let voortdurend op lichamelijke signalen, zoals een pijntje, vlekje of verandering. Kleine dingen kunnen een grote zorg worden.
  • Je zoekt vaak informatie over ziektes op internet of vraagt anderen of ze jouw klachten herkennen.
  • Zelfs als je kort gerustgesteld bent, maakt een nieuw symptoom of gedachte je weer ongerust. Vaak verschuift de angst naar een andere ziekte.

Merk je dat deze zorgen lang aanhouden en je dagelijks leven beïnvloeden? Dan kan het helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt of advies te vragen.

Hoe ontstaat hypochondrie?

Bij hypochondrie zit je vast in een soort cirkel. Dat werkt zo:

  • Je voelt iets in je lichaam. Bijvoorbeeld een steek, kramp of duizeligheid. Je denkt meteen: er is iets goed mis. Daardoor word je bang. Die angst zorgt weer voor nieuwe klachten, zoals hartkloppingen, zweten of maagpijn.
  • Je let extra op je lichaam. Omdat je bang bent, ga je alles goed in de gaten houden. Elke trilling of zweetdruppel valt op. En als je slecht slaapt door de angst, voel je je de volgende dag moe. Dan denk je misschien: zie je wel, ik ben ziek.
  • Je zoekt geruststelling. Veel mensen met hypochondrie gaan vaak naar de huisarts. Toch voelen ze zich daar soms niet gehoord, omdat de dokter niks kan vinden. Dat maakt de angst juist groter. Zo blijf je in een kringetje ronddraaien.

Wat zijn de gevolgen van hypochondrie?

Hypochondrie is voor iedereen anders. Sommige mensen twijfelen steeds of ze ziek zijn, maar weten diep van binnen dat hun angst niet klopt. Anderen zijn er juist helemaal van overtuigd dat ze iets ernstigs hebben, hoe vaak een dokter ook zegt dat er niks aan de hand is. Hoe sterker die overtuiging, hoe groter de invloed op het dagelijks leven.

Deze angst kan veel tijd en energie kosten. Je bent steeds bezig met je gezondheid, waardoor er minder ruimte is voor andere dingen, zoals werk, hobby’s of sociale contacten. Ook in relaties kan dit lastig zijn. De ene partner wil misschien helpen en bevestigt de angst, terwijl de ander het juist moeilijk vindt om ermee om te gaan. Dit kan spanningen geven.

Als je merkt dat deze angst je leven sterk beïnvloedt, kan het helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt of om advies te vragen aan een professional.

Wat zijn de oorzaken van hypochondrie?

Hypochondrie kan ontstaan door verschillende dingen. Vaak is het een combinatie van ervaringen, gevoelens en omstandigheden.

Hieronder zie je een paar veelvoorkomende oorzaken:

  • Als je gespannen bent, dan ben je gevoeliger voor angst. Je lichaam voelt anders aan, en dat kan je onzeker maken.
  • Als iemand dichtbij jou ernstig ziek is (geweest), kun je sneller denken dat jou hetzelfde overkomt. Zeker als die ziekte begon met onschuldige klachten.
  • Sommige mensen denken al snel het ergste als ze iets voelen in hun lichaam. Een kleine klacht lijkt dan meteen een groot probleem.
  • Als je veel bezig bent met hoe je lichaam aanvoelt, merk je ook sneller iets op. Dat kan zorgen voor twijfel en angst.
  • Vaak naar de huisarts gaan of veel online opzoeken kan de angst juist versterken. Je voelt je niet begrepen, en dat maakt het onrustiger in je hoofd.
  • Door de angst slaap je slechter. Dat zorgt voor vermoeidheid, wat je dan weer kunt zien als een teken dat je ziek bent.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Hypochonders gaan vaak naar de huisarts, maar meestal niet vanwege hun angst. De dokter onderzoekt je en legt uit dat er geen lichamelijke oorzaak is. Dit kan soms voelen alsof je niet serieus genomen wordt, maar hypochondrie is geen aanstellerij.

Samen met je huisarts kan je kijken wat helpt. Goed contact en vertrouwen zijn belangrijk. Er zijn ook cursussen en gesprekken met psychologen die kunnen helpen. Praat erover en zoek hulp als de angst je leven beïnvloedt.

Tips als je hypochondrie ervaart

Herken je de klachten bij jezelf? Bespreek je zorgen dan met je huisarts. Soms zijn lichamelijke klachten het gevolg van stress, spierspanning of slaapgebrek. Samen met je huisarts kan je werken aan het verminderen van je angst.

Een handige aanpak is om afspraken te maken over onderzoeken. Bijvoorbeeld eerst een uitgebreid onderzoek, gevolgd door een periode zonder nieuwe onderzoeken, tenzij er duidelijke veranderingen zijn. Dit helpt om controle te krijgen over je zorgen.

Daarnaast is het goed om je lichaam en geest in balans te houden:

  • beperk alcohol, cafeïne en onnodige medicijnen
  • eet gezond en gevarieerd
  • beweeg regelmatig
  • plan tijd voor ontspanning

Deze stappen lossen hypochondrie niet op, maar kunnen wel helpen om je beter te voelen en de angst minder ruimte te geven.

Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.