
Mentale Gezondheid
Etos
Laatste update 16 april 2025
Staan jouw hersenen nooit stil? Lopen de gedachten in je hoofd maar over? Dan kan meditatie jou waarschijnlijk goed helpen! Door te mediteren leer je je gedachten te laten komen en gaan. Zo zal de chaos in je hoofd beetje bij beetje afnemen en krijg je je gedachten weer op orde.
Mediteren is zowel een spirituele oefening als een manier om je brein te trainen. Het helpt je om gedachten te ordenen en beter om te gaan met dagelijkse prikkels. Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, van ademhalingsoefeningen tot visualisaties, iedereen kan een methode vinden die bij hen past. Mensen mediteren om verschillende redenen: om stress te verminderen, meer focus te krijgen, innerlijke rust te vinden of simpelweg om een moment van stilte in te bouwen tijdens een drukke dag. Wat je doel ook is, meditatie kan bijdragen aan een gebalanceerd en ontspannen leven.
Mediteren doe je om te ontspannen, je beter te concentreren of jezelf beter te leren kennen. Het helpt je om meer in balans te komen en kan je zelfs nieuwe inzichten geven over wie je bent. Niet alleen je hoofd heeft er baat bij, ook je lichaam reageert positief op mediteren. Onderzoek laat zien dat je brein verandert als je regelmatig mediteert. Zo zijn de gebieden die te maken hebben met angst en stress minder actief, terwijl de delen die je helpen om pijn beter te verdragen juist sterker worden. Kortom, een paar minuten per dag kan al een groot verschil maken!
Wil je beginnen met mediteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, meditatie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om te starten.
Met deze eenvoudige stappen kan je op elk moment van de dag even tot rust komen en meditatie een vast onderdeel van je routine maken.
Bij meditatie bepaal je zelf hoe je het aanpakt. Je kan ervoor kiezen om te mediteren met of zonder muziek, binnen of buiten, met gedempt licht of in het volle daglicht, en alleen of samen met anderen. Het belangrijkste is dat je een omgeving creëert waarin je je volledig kan ontspannen en focussen. Dit betekent dat je een plek kiest waar je niet wordt gestoord en waar je je prettig voelt. Sommigen vinden rust in een stille kamer, terwijl anderen juist kalmerende geluiden of natuurgeluiden prettig vinden. Experimenteer met verschillende instellingen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt
Neem daarnaast een prettige houding aan tijdens het mediteren. Gaat je voorkeur uit naar een zittende houding? Ga dan in een kleermakerszit zitten. Zorg ervoor dat je je rug goed recht houdt. Vind je een zittende houding niet fijn? Je kan ook liggend mediteren. Leg je benen plat op de grond en een stukje uit elkaar. Leg je armen naast je neer en houd je duim en wijsvinger tegen elkaar.
Zit of lig je goed? Concentreer je dan op je ademhaling: adem rustig in en uit. Tijdens het mediteren komen er waarschijnlijk allerlei gedachten in je op. Deze gedachten mogen er zijn en hoef je niet weg te drukken. Geef je gedachten vooral geen aandacht tijdens het mediteren en ga er dus niet dieper op in. Het is niet gek als je in het begin regelmatig wordt afgeleid door je gedachten. Pak gewoon de concentratie op je ademhaling weer op!
Ben je benieuwd of mediteren iets voor jou is? Dan hebben we hier een ademhalingsoefening voor je die je eens kan uitproberen.
Kan je moeilijk in slaap vallen of word je ’s nachts vaak wakker? Slaapmeditatie kan helpen om je hoofd tot rust te brengen en je lichaam te ontspannen. Veel mensen liggen wakker omdat hun gedachten blijven rondspoken. Mediteren helpt om die gedachten los te laten en je voor te bereiden op een goede nachtrust.
Door regelmatig een ontspanningsmoment voor het slapengaan in te bouwen, geef je je lichaam en geest de kans om echt tot rust te komen. Dit maakt het makkelijker om in slaap te vallen en lekker door te slapen.
Wil je ontspannen de nacht ingaan? Mediteren in bed helpt om je hoofd leeg te maken en je lichaam te ontspannen.
Mediteren helpt je om te ontspannen en je gedachten tot rust te brengen. Het kan je concentratie verbeteren, je beter laten slapen en zorgt voor meer balans in je dagelijks leven. Ook kan het helpen om rustiger om te gaan met prikkels en emoties. Een paar minuten per avond kan al helpen om makkelijker in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.