Hoe kan je voor meer energie zorgen op werk?

Zit je vaak achter je computer voor je werk? Of voel je je af en toe moe en futloos tijdens je werkdag? Dit kan gebeuren, vooral als je langere tijd achter elkaar aan het werk bent. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je energie weer op te laden en je focus te verbeteren. In dit artikel geef ik je 8 handige tips die je kunnen helpen om je energiek te voelen en productiever te zijn op je werk.

Iemand die energie heeft of mist om te werken

Tip 1: sta op van je bureau en beweeg

Als je veel achter een bureau zit, zorg dan dat je regelmatig even opstaat en een korte wandeling maakt. Wandelen zorgt er namelijk voor dat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren wordt gepompt. Dit verhoogt je energieniveau tot wel 2 uur lang. Loop dus even kort naar buiten of loop een rondje in het kantoorgebouw!

Tip 2: geef je ogen rust als je veel achter schermen zit

Werk je veel achter de computer? Het onafgebroken staren naar je computerscherm vergt veel inspanning van je ogen. Hierdoor kan je je slaperig en vermoeid voelen. Kijk daarom regelmatig een tijdje weg van je scherm, het liefst in de verte. Zo geef je je ogen rust. Kijk bijvoorbeeld een paar minuten uit het raam en las meteen een korte pauze in.

Tip 3: eet een gezond tussendoortje voor een snelle energieboost

Als je merkt dat je je minder energiek voelt, is het soms verleidelijk om te grijpen naar een tussendoortje met veel suiker. Dit geeft je een snelle energieboost, maar daarna daalt je bloedsuikerspiegel flink. Hierdoor krijg je een futloos gevoel. Ga daarom voor een gezond tussendoortje. Tip: neem iedere dag wat yoghurt, noten, rauwkost of fruit mee naar je werk.

Tip 4: maak een praatje met je collega’s

Voel je dat je minder energie hebt dan eerder op de dag? Begin dan een gesprek met een collega, bijvoorbeeld bij het koffiezetapparaat. Dit zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven en je weer energie krijgt!

Tip 5: haal diep adem voor meer zuurstof

Diep ademhalen verhoogt het zuurstofniveau in je lichaam. Hierdoor vertraagt je hartslag en wordt je bloeddruk verlaagd. Dit is goed voor je energieniveau en prestaties. Haal altijd diep adem door je buik en niet door je borst. Ademhalingsoefeningen kan je gewoon achter je bureau doen. Probeer bijvoorbeeld eens deze oefening:

  • Leg één hand op je buik, net onder je ribben.
  • Leg je andere hand op je borstkas.
  • Haal diep adem door je neus, zonder je borstkas omhoog te laten komen.
  • Adem vervolgens weer uit, terwijl je je lippen tuit (alsof je fluit).

Tip 6: wissel je taken af en voorkom eentonig werk

Uit onderzoek is gebleken dat eentonig werk erg slecht is voor je alertheid. Het is zelfs even slecht voor je alertheid als slaaptekort. Probeer je taken daarom af te wisselen gedurende de werkdag.

Tip 7: blijf gehydrateerd om moeheid te voorkomen

Als je niet voldoende drinkt, dan zorgt dit ervoor dat je je sneller moe voelt. Zorg dus dat je iedere dag genoeg water drinkt. Tip: neem een eigen drinkfles mee naar je werk, die je steeds vult als deze leeg is. Zo blijf je ook gelijk in beweging. Zorg ook voor gezonde snacks met veel vocht, zoals een appel of wat stukjes komkommer of paprika.

Tip 8: zorg voor voldoende vitamines & mineralen

Een gevarieerd eetpatroon is een belangrijke manier om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen die je energie ondersteunen. Soms kan het lastig zijn om alle benodigde vitamines uit je voeding te halen. In dat geval kan een supplement een handige aanvulling zijn. Zoals vitamine C, wat kan helpen om je energieniveau te ondersteunen of vitamine B6 en vitamine B12 die de natuurlijke energie in het lichaam activeren.

Wat als je geen energie hebt na je werk?

Na een lange werkdag uitgeblust op de bank? Dat is geen luiheid, maar een signaal van je lichaam. Geef het wat het nodig heeft: gezond eten, echte pauzes en rust tussendoor. Met deze 8 tips kan je eenvoudig je energie op de werkvloer verhogen. Door regelmatig te bewegen, gezond te snacken en voldoende te drinken, blijf je scherp en productief. Probeer ze uit en ontdek wat voor jou werkt.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.