Midlifecrisis

Je bent de 40 of 50 gepasseerd en je hebt het allemaal: een huis, een kind, een fijne partner en een goede baan. Maar dan ineens sta je stil en besef je dat het leven aan je voorbij gevlogen is. Misschien heb je je dromen van vroeger niet waargemaakt? Of heb je het gevoel dat je vast zit in dit leven? Deze gevoelens kunnen een midlifecrisis inluiden. Lees hier alles over de midlifecrisis. 



Vrouw van middelbare leeftijd die in een midlifecrisis zit.

Wat is een midlifecrisis?

Ons leven bestaat uit verschillende fases. Zo heb je die van baby, peuter, kind, puber en jongvolwassene, gevolgd door een midlife-fase en de late volwassenheid. De midlife-fase vindt ongeveer plaats tussen je 30e en 60e levensjaar. Iedere levensfase gaat gepaard met veranderingen die je confronteren met je identiteit. Zo ook de midlife-fase. De midlife-fase is dus gewoon een levensfase, maar het verschilt per persoon of het een crisisfase wordt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de midlifecrisis ook een biologische basis heeft: Waarschijnlijk is het een uiting van hormonale veranderingen. Hoewel hormonale veranderingen een rol kunnen spelen, zijn deze niet de enige of belangrijkste oorzaak. De midlife-fase is namelijk een periode waarin mensen zich veelvuldig met de volgende vragen bezighouden.

  • Wie ben ik?
  • Wat is nu echt belangrijk?
  • Wat maakt mij nu echt gelukkig?
  • Wat maakt mij nu echt gelukkig?
  • Heb ik mijn doelen wel verwezenlijkt?

Is dit het nu?

Je maakt als het ware een balans op van je leven. Dit kan samengaan met het besef dat het leven eindig is en dat sommige dromen misschien niet waargemaakt worden. Vooral als je het gevoel hebt dat er een kloof bestaat tussen wie je zou willen zijn en wie je werkelijk bent. Zo’n identiteitscrisis kan sterk variëren in duur en intensiteit.

Midlifecrisis bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen levensfase-veranderingen, zoals de overgang of het moment waarop kinderen het huis uit gaan, een periode van reflectie en heroriëntatie teweegbrengen. Dit kan leiden tot vragen over persoonlijke doelen en identiteit.

Midlifecrisis bij mannen

Ook bij mannen kan een midlifecrisis ontstaan door veranderingen in werk, relaties of persoonlijke doelen. Het besef dat bepaalde ambities misschien niet zijn bereikt of dat er behoefte is aan meer betekenis in het leven, kan tot een periode van heroverweging leiden.

Hoe herken je een midlifecrisis?

Een midlifecrisis gaat gepaard met periodes van onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in vaste patronen van werk, relatie en leefstijl. Je kan een midlifecrisis herkennen aan de volgende punten.

  • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
  • Heimwee naar vroeger.
  • Hernieuwde aandacht voor je uiterlijk.
  • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
  • Het aanschaffen van dure dingen, zoals een sportauto, sieraden of een boot.
  • De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vrienden van vroeger, juist op te zoeken.
  • Ineens elke avond van huis zijn.
  • Nadenken over emigreren of een verre reis maken.
  • Je heil zoeken bij een spirituele stroming of religie.
  • Toevlucht zoeken in gevaarlijke activiteiten, alcohol of drugs om het gevoel van zinloosheid te verdrijven.
  • Een intense behoefte om een langgekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
  • Depressieve gevoelens.
  • Ontwrichting

Hoe heftig een midlifecrisis is, verschilt per persoon. Bij een milde vorm hebben veel mensen vaak niet eens door dat ze in een midlifecrisis zitten. Maar een heftige midlifecrisis kan ontwrichtende gevolgen hebben. Als je in een midlifecrisis zit, kun je het gevoel hebben dat het ‘nu of nooit’ is. Je wilt alles uit het leven halen, en daarbij denk je soms niet na over de gevolgen of de gevoelens van anderen. Ook komt het vaak voor dat de persoon in de midlifecrisis zijn omgeving verwijt dat hij of zij niet alles uit het leven heeft gehaald.

Een heftige midlifecrisis zet bestaande relaties onder druk, verhoogt het risico op onomkeerbare en verkeerde beslissingen en creëert een risico op financiële en emotionele schade.

Hoe kom je een midlifecrisis door?

Een midlifecrisis is een onrustige periode, maar het kan een noodzakelijke fase zijn waar je een hoop van kan leren. Net als iedere identiteitscrisis, zul je er doorheen moeten. Wij geven je wat tips!

  • Probeer tijdig de signalen te herkennen, zodat je begrijpt wat je doormaakt.
  • Blijf met je omgeving communiceren, hoe moeilijk het ook lijkt. Door je volledig af te sluiten, neemt het risico op ondoordachte, destructieve beslissingen vaak toe.
  • Blijf positief! Zo kan je een midlifecrisis gebruiken om op zoek te gaan naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Stuur bij en voer veranderingen door die voor jou leiden tot meer zingeving van je bestaan.
  • Wees niet bang om (professionele) hulp te zoeken als je er zelf niet uit komt.

Kan je een midlifecrisis voorkomen?

Het is lastig om de kans op een midlifecrisis volledig uit te sluiten. Wat je wel kan doen om het risico te verkleinen, is gedurende je leven af en toe stil te staan en jezelf kritische vragen te stellen. Ben je gelukkig met je partner? Geeft je werk voldoening? Zijn er nog doelen die je wilt behalen? Probeer tijdig bij te sturen, zodat je niet op je vijftigste ineens beseft dat het leven aan je voorbij gevlogen is en je niet de persoon bent die je zou willen zijn! Wees niet bang om professionele hulp te zoeken, vooral bij aanhoudende gevoelens van depressie of onvrede.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten bij deze toepassing/indicatie. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.