
Mentale Gezondheid
Etos
Laatste update 09 april 2025
Stemmingswisselingen, we hebben er allemaal wel eens last van. Het ene moment voel je je nog het zonnetje in huis en het volgende moment sluit je je het liefst af van de buitenwereld. Vervelend! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. In de puberteit komen stemmingswisselingen vaker voor. Benieuwd waarom ze juist in deze periode vaak voorkomen? Lees dan verder!
Bij een stemmingswisseling veranderen je emoties plotseling, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Na een grote gebeurtenis, zoals een feestje of een vervelende situatie, is het normaal om je anders te voelen: misschien blijer of juist verdrietig. Maar als je omgeving stabiel is en je ervaart toch een plotselinge verandering in je stemming, noemen we dit een stemmingswisseling.
Pubers lijken gevoeliger voor stemmingswisselingen. Ook duurt een slecht humeur bij een puber vaak langer. De stemmingswisselingen in de puberteit zijn meestal te verklaren door de onderstaande factoren:
In de puberteit verandert er veel in de hormoonhuishouding, wat invloed heeft op het hele lichaam. Jongeren gaan groeien, krijgen schaamhaar en hun geslachtsdelen ontwikkelen zich. Ook de hersenen worden beïnvloed door de hormonen, waardoor ze emotioneler kunnen reageren op situaties en sneller last kunnen krijgen van stemmingswisselingen.
Psychisch gezien verandert er ook veel voor jongeren in de puberteit. Jongeren krijgen meer zelfstandigheid en er komen ineens serieuze vragen aan bod, zoals: wat wil ik later worden en wie ben ik eigenlijk? Deze zoektocht kan leiden tot frustratie, onzekerheid en faalangst. Ook kan een puber zich af gaan zetten tegen oude regels om meer vrijheid te krijgen. Al deze verschillende reacties kunnen bijdragen aan stemmingswisselingen.
In de puberteit worden jongeren zelfstandiger, waardoor de band met de ouders soms wat losser wordt. Daarnaast worden vriendschappen vaak belangrijker en er kunnen eerste liefdes ontstaan. Deze sociale veranderingen gaan vaak samen met emoties zoals schaamte of onzekerheid. Deze gevoelens kunnen plotseling opkomen en bijdragen aan stemmingswisselingen.
Een échte oplossing voor stemmingswisselingen is er niet. Wel geven we een aantal tips die het omgaan met stemmingswisselingen makkelijker kunnen maken, zowel voor de ouder als voor het kind.
Als de stemmingswisselingen samen gaan met symptomen van een depressie, zoals angst, stress en vermoeidheid, is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.