Verwend kind: hoe ga je ermee om?

Geef je je kind weleens een snoepje, om hem of haar rustig te houden in de supermarkt? Of laat je je kleintje stiekem iets te lang tv-kijken, om zelf bij te komen van een drukke dag? Dit is heel begrijpelijk. Toch is het belangrijk dat een kind leert omgaan met ‘nee’. Als je merkt dat je kind boos of verdrietig wordt wanneer het zijn of haar zin niet krijgt, kan het helpen om hier bewuster mee om te gaan. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

verwend kind

Stap 1: Probeer te begrijpen waarom je vaker ‘ja’ dan ‘nee’ zegt.

Soms zeggen we vaker ‘ja’ dan goed voor een kind is. Probeer na te gaan waarom je toegeeft. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals vermoeidheid, je eigen jeugdervaringen of het compenseren van een schuldgevoel. Of misschien wil je een driftbui voorkomen. Soms vinden ouders het lastig om consequent te zijn, omdat ze hun kind niet willen teleurstellen. Deze tips helpen je meer inzicht te krijgen:

  • Wees eerlijk tegenover jezelf. Vraag jezelf af of je ‘ja’ zegt omdat het goed is voor je kind, of omdat je een negatieve reactie wilt vermijden?
  • Reflecteer achteraf. Heb je spijt dat je hebt toegegeven? Vraag jezelf af wat je volgende keer anders kan doen.
  • Bespreek met andere ouders hoe zij zulke situaties aanpakken.

Stap 2: Stel duidelijke regels met consequenties op

Kijk eens een paar dagen naar het gedrag van je kind. Wanneer heeft het moeite met ‘nee’? En hoe reageert het op beloningen? Als je merkt dat je kind bijvoorbeeld alleen stil zit tijdens het eten als er een ijsje in het vooruitzicht is, is het tijd om een nieuwe aanpak te proberen.

  • Maak afspraken met je partner (als die er is), zodat jullie op 1 lijn zitten.
  • Wees consequent en duidelijk. Bijvoorbeeld: “Schermen zijn pas toegestaan als het huiswerk af is.”
  • Gebruik een beloningssysteem, zoals een puntenkaart waarbij je kind na 10 keer zonder mopperen de tafel dekken mag kiezen wat jullie in het weekend gaan doen.

Stap 3: Blijf bij je beslissing

Kinderen blijven vaak proberen als ze merken dat iets soms toch lukt. Stel dat je kind blijft zeuren om langer op te blijven en je uiteindelijk toegeeft, dan leert het dat volhouden werkt.

  • Maak je antwoord kort en krachtig. Bijvoorbeeld: “Het is bedtijd, morgen mag je weer spelen.”
  • Herhaal rustig dezelfde boodschap zonder in discussie te gaan. Bijvoorbeeld: “Vandaag geen snoep, maar je kan wel een appel kiezen.”
  • Laat zien dat consequent zijn niet betekent dat je niet luistert. Bijvoorbeeld: “Ik snap dat je nog niet naar huis wilt, maar de speeltijd is voorbij. Morgen gaan we weer spelen.”

Als je duidelijk en consequent bent, leert je kind dat ‘nee’ ook echt ‘nee’ betekent.

Stap 4: Verzet je tegen groepsdruk

Veel ouders zijn er gevoelig voor als hun kind aangeeft iets te willen dat alle andere kinderen ook hebben. Probeer toch niet meteen toe te geven aan het kopen van deze spullen. Vraag eerst wat je kind graag wilt. Lijkt het product of cadeau je de moeite waard? Bekijk dan op welke manier je kind het kan verdienen. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind de helft van het bedrag spaart van zijn of haar zakgeld en dat jij de andere helft bijlegt. Of zet het op zijn of haar verlanglijstje voor kerst of een verjaardag. Zo leert je kind zich te verheugen op iets moois!

Stap 5: Bereid jezelf voor op een terugslag

Verandering is moeilijk, voor zowel jou als je kind. Het kan even duren voordat je kind doorheeft dat zeuren niet meer werkt. Geef niet toe als je merkt dat je kind overstuur raakt. Blijf rustig en houd je aan de afspraken. Op lange termijn helpt dit je kind om beter met teleurstellingen om te gaan.

Stap 6: Leer je kind zich te verheugen

Wachten op iets leuks maakt het nog specialer! Laat je kind zelf sparen voor speelgoed of een uitje met zakgeld. Je kan ook een verlanglijst maken voor speciale momenten, zoals een verjaardag. Dit leert je kind keuzes maken en zich ergens op te verheugen.

Stap 7: Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen leren niet alleen door wat je zegt, maar vooral door wat je doet. Ze kijken naar jouw gedrag en nemen dat onbewust over. Wil je dat je kind rustig praat, beleefd is of doorzet bij een moeilijke taak? Laat dan zien hoe dat werkt in de praktijk.

  • Gebruik rustige en duidelijke communicatie: Als jij kalm blijft in lastige situaties, leert je kind dit ook.
  • Laat zien hoe je omgaat met teleurstellingen: Bijvoorbeeld: "Jammer dat het regent, maar we kunnen binnen een leuk spel spelen."

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.