Wintertijd: een uurtje extra slaap

Elke laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Dit betekent dat de klok om 03:00 uur een uur teruggaat naar 02:00 uur. Goed nieuws: je kan een uurtje langer slapen! Maar wat doet het verzetten van de klok eigenlijk met je lichaam? Sommige mensen merken weinig verschil, terwijl anderen even moeten wennen. Wil je weten hoe je je ritme goed houdt? Lees dan snel verder!

Een klein rood klokje op bed: de klok is een uur verzet door de wintertijd.

Wat is wintertijd?

Wintertijd is eigenlijk de standaardtijd in Nederland en in veel andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland. De naam "wintertijd"bestaat pas sinds de invoering van zomertijd.

Als de wintertijd ingaat, gaat de klok 1 uur terug. Dit betekent:

  • een uurtje extra slaap
  • ochtenden worden lichter
  • avonden worden eerder donker

Omdat wintertijd de natuurlijke tijd is, sluit het beter aan bij het biologische ritme van ons lichaam.

Wat is je biologische klok?

Je biologische klok regelt allerlei processen in je lichaam. Dit natuurlijke ritme zorgt ervoor dat je op vaste momenten moe wordt, wakker wordt en energie krijgt. Ook andere processen, zoals de spijsvertering en lichaamstemperatuur, volgen dit ritme.

De biologische klok werkt in een cyclus van ongeveer 24 uur en helpt je lichaam goed te functioneren. Dit ritme wordt beïnvloed door licht, donker en je dagelijkse gewoonten.

Effecten van de wintertijd

Sommige mensen zeggen dat ze last krijgen van een winterdip als de wintertijd ingaat. Maar zulke neerslachtige gevoelens hebben meer te maken met het feit dat de dagen in de winter korter zijn dan in de zomer. Door de wintertijd wordt het in de ochtend een uurtje eerder licht, wat juist kan helpen tegen sombere gevoelens. Als we de zomertijd zouden hebben in de winter, dan komt de zon in december pas rond 10:00 uur op.

Doordat de tijd in de winter in de pas loopt met je biologische klok, kom je terug in je natuurlijke ritme. Dat kan een positief effect hebben op je stresslevels en je nachtrust.

Wintertijd 2025

​De wintertijd in 2025 begint op zondag 26 oktober 2025. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok om 03:00 uur een uur teruggezet naar 02:00 uur. Dit betekent dat je vanaf dat moment weer een uur langer kan slapen.

Tips om aan de wintertijd te wennen

Heb je moeite om te wennen aan de wintertijd? Je lichaam heeft soms even tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe ritme. Met deze eenvoudige tips kan je makkelijker wennen aan de tijdsverandering.

  • Zorg voor voldoende licht. Licht helpt je biologische klok zich aan te passen. Doe ’s ochtends direct de gordijnen open en zet lampen aan om je lichaam te laten wennen aan het dagritme. Probeer ook overdag naar buiten te gaan, zelfs als het bewolkt is. Dit helpt je energieker te voelen.
  • Pas je slaapschema aan. Op de zaterdagavond voordat de wintertijd ingaat, kan je proberen een uur later naar bed te gaan. Zo word je zondag wakker op je normale tijd en past je ritme zich makkelijker aan. Heb je moeite om in slaap te vallen? Een rustgevend avondritueel, zoals een warme douche of het lezen van een boek, kan helpen om te ontspannen.
  • Luister naar je lichaam. Merk je dat je sneller moe bent? Geef jezelf de tijd om te wennen. Ga eerder naar bed als je lichaam dat aangeeft en probeer schermen zoals je telefoon en laptop een uur voor het slapengaan te vermijden.
  • Blijf in beweging. Overdag actief blijven helpt je lichaam sneller wennen aan de nieuwe tijd. Maak een wandeling in de ochtend of doe lichte beweging zoals yoga of stretchoefeningen. Dit helpt om je energieker te voelen en 's avonds makkelijker in slaap te vallen.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.