
Voeding
Etos
Laatste update 21 januari 2025
Het mineraal natrium vormt, samen met chloride, een van de bekendste smaakmakers in onze voeding: namelijk keukenzout. Wat is natrium precies en hoeveel natrium mag je per dag binnenkrijgen? Wij vertellen er alles over!
Natrium is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken en dat je via je voeding binnenkrijgt. De belangrijkste bron van natrium is keukenzout (natriumchloride). Daarnaast wordt natrium toegevoegd aan vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen.
In Nederland is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor natrium opgesteld, maar wel een Adequate Inname (AI). Dit is een schatting van de laagste hoeveelheid voedingsstoffen die voor veel mensen voldoende is. Voor volwassenen is de AI vastgesteld op 1,5 gram natrium per dag. Dit komt neer op 3,75 gram zout.
De meeste mensen krijgen echter juist te veel zout binnen. Het advies van de Gezondheidsraad aan volwassenen is om niet meer dan 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag te nemen. In de praktijk lukt dit slechts bij 10% van de Nederlandse mannen en 40% van de vrouwen. Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 7 gram zout per dag.
De tabel hieronder geeft de maximale geadviseerde hoeveelheid natrium en zout per leeftijdscategorie aan.
Leeftijd | Maximale hoeveelheid zout (gram per dag) | Maximale hoeveelheid natrium (gram per dag) |
1-3 jaar | 3 | 1,2 |
4-8 jaar | 4,5 | 1,8 |
9 jaar en ouder | 6 | 2,4 |
Bron: voedingscentrum.nl
In Nederland krijgen we eerder te veel dan te weinig zout binnen, omdat het aan ongeveer elk voedingsmiddel is toegevoegd. Te veel natrium kan schadelijk zijn voor je nieren en je hart. Als je een hoge bloeddruk of overgewicht hebt, moet je opletten dat je niet te veel natrium binnenkrijgt. Ook voor ouderen kan te veel natrium schadelijk zijn.
Je lichaam kan zelf geen natrium aanmaken. Daarom krijg je natrium via je voeding binnen.
De belangrijkste bron van natrium is keukenzout (natriumchloride). Keukenzout bestaat uit natrium en chloride.
Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes. Daarnaast wordt het gebruikt om het eten langer houdbaar te maken, zoals bij vlees, kaas, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Slechts 20% van de hoeveelheid zout die we binnen krijgen voegen we zelf aan ons eten toe en ruim 80% is door fabrikanten toegevoegd.
In de tabel hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die natrium bevatten.
Voedingsmiddel | Hoeveelheid natrium in gram | Hoeveelheid zout in gram |
Kant-en-klare nasi goreng (350 gram) | 1,44 | 3,59 |
Pizza met tomaat en kaas (350 gram) | 1,31 | 3,28 |
Kop kippensoep (250 gram) | 1,08 | 2,71 |
Frikadel (75 gram) | 0,64 | 1,60 |
Gerookte zalm (40 gram) | 0,53 | 1,32 |
Gorgonzola (30 gram) | 0,44 | 1,09 |
Bron: voedingscentrum.nl
Eet je dagelijks te veel zout? Wij hebben een aantal tips voor je hoe je de zoutinname kan beperken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.