Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Droge mond

Zit je eindeloos te kauwen op je boterham? Krijg je je eten niet weggeslikt? Dan heb je misschien te maken met een droge mond. Wij vertellen je alles over de oorzaken en gevolgen. Benieuwd wat je kan doen als je een droge mond hebt? Lees dan verder voor tips! 

Een vrouw met een droge mond drinkt een glas water

Wat is een droge mond?

Wanneer je minder speeksel in je mond hebt, is je mond droog. Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, kan vervelend zijn tijdens het praten of eten. Een goede mondverzorging kan bijdragen aan het behoud van een gezonde mondomgeving.

Wat zijn de symptomen van een droge mond?

Je kan een droge mond vaak duidelijk herkennen. Zo voelt het voor de meeste mensen aan alsof hun mond vol zit met watten. Ben je benieuwd naar alle symptomen van een droge mond? Wij zetten ze voor je op een rij:

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?

Een tekort aan speeksel kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de oorzaak van je droge mond zo snel mogelijk te achterhalen. Op die manier kun je gericht zoeken naar een oplossing.

Een droge mond kan ontstaan door:

  • onvoldoende drinken
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • omgevingsfactoren zoals droge lucht
  • leefstijlgewoonten zoals roken
  • verhoogde behoefte aan vocht door externe omstandigheden (bijvoorbeeld intensieve fysieke inspanning of warme temperaturen)

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een droge mond ‘s nachts?

In de nacht maakt je mond minder speeksel aan dan overdag. Daardoor kan het voorkomen dat je vooral in de ochtend of ’s nachts last hebt van een droge mond. Een oorzaak van een droge mond in de nacht is te weinig vocht. Snurk je ’s nachts? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van een droge mond. Met open mond slapen kan ook een oorzaak zijn. Zorg er dus voor dat je een glas water op je nachtkastje hebt staan. Een luchtbevochtiger in je slaapkamer kan soms ook verlichting geven.

Wat zijn de gevolgen van een droge mond?

Een speekseltekort maakt het lastig om te spreken, kauwen, slikken en proeven. Daarnaast kan een droge mond ook voor gebitsproblemen zorgen.

Shop nu onze favoriete mondhygiëne producten

Wat kan je doen als je een een droge mond hebt?

In veel gevallen gaat een droge mond vanzelf weer over. Wanneer een droge mond veroorzaakt wordt door een chronische aandoening of verplicht medicijngebruik, kan je je leven lang last hebben van een droge mond. Hieronder geven we een aantal tips over hoe je een droge mond kan voorkomen of de gevolgen van een droge mond kan beperken.

  • Tip 1: drink 1,5 – 2 liter water per dag. Kies het liefst voor water of (kruiden)thee en niet voor vruchtensappen en frisdrank.
  • Tip 2: probeer voedsel te eten waar je flink op moet kauwen. Door te kauwen stimuleer je de aanmaak van speeksel. Ook suikervrije kauwgom kan de speekselaanmaak stimuleren.
  • Tip 3: poets je tanden én je tong twee keer per dag. Poets twee keer per dag je tanden met een zachte tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Neem ook je tong mee tijdens het poetsen om bacteriën te verwijderen.
  • Tip 4: gebruik dagelijk flosdraad, tandenstokers of ragers. Reinig dagelijks de ruimten tussen je tanden met flosdraad, tandenstokers of tandenragers. Zo verwijder je etensresten tussen je tanden waar je met een tandenborstel niet bij kan komen.
  • Tip 5: vermijd het drinken van alcohol en roken. Zowel alcohol als roken droogt je mond uit. Lees hier meer over stoppen met roken.
  • Tip 6: breng regelmatig een bezoekje aan je tandarts of mondhygiënist.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.