
Ziek
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Je gaapt en au! Je merkt dat je een kloofje in je mondhoek hebt. Gescheurde mondhoeken: ze worden vaak als oncharmant gezien en ze doen ook nog eens pijn. No worries: meestal kunnen de scheurtjes of kloven geen kwaad en helen ze binnen 10 dagen vanzelf!
Auw! Een uitgescheurde mondhoek kan erg pijnlijk zijn. Maar wat zijn die kapotte mondhoeken precies? Gescheurde mondhoeken worden gekenmerkt door hardnekkige scheurtjes in de huid van de mondhoeken en het lipslijmvlies. De scheurtjes of kloofjes ontstaan door een acute of een chronische ontsteking van de huid. Soms raakt ook de omliggende huid en het lippenrood ontstoken. Naast gescheurde mondhoeken wordt er ook vaak gesproken over uitgescheurde mondhoeken of kapotte mondhoeken. Hieronder leggen we het verschil uit.
Wanneer je last hebt van gescheurde mondhoeken, beginnen de klachten meestal met droge lippen en kleine droge plekjes in je mondhoeken. Droge mondhoeken zijn dus vaak een eerste voorteken van gescheurde mondhoeken. Heb jij last van droge mondhoeken? Probeer deze dan goed vet te houden met een lippenbalsem. Tip: maak je droge mondhoeken niet nat met je tong. Dit droogt de huid alleen maar verder uit, waardoor gescheurde mondhoeken kunnen gaan onstaan.
Gescheurde mondhoeken kun je herkennen aan een rode mondhoek met kleine scheurtjes waarbij zich soms korstjes met schilfering vormen. De korstjes kunnen wit of geel zijn. Wanneer je mondhoeken gescheurd zijn en er kloofjes aanwezig zijn, zijn deze vaak ook vochtig. Deze gescheurde mondhoeken kunnen erg pijnlijk zijn.
Er kunnen veel verschillende oorzaken voor kloven en scheuren in de mondhoeken zijn. Bij alle oorzaken van gescheurde mondhoeken speelt speekselophoping in de mondhoeken een grote rol. Speeksel heeft namelijk een irriterende werking en soms zitten er voedselresten of bacteriën in het speeksel. Het resultaat is een ontsteking. Hieronder hebben we nog een aantal oorzaken van kapotte mondhoeken voor je op een rij gezet:
Doordat jonge kinderen wat meer kwijlen, kan dit voor irritatie zorgen in mondhoeken.
Bijvoorbeeld bij het lang openhouden van de mond tijdens een tandartsbezoek.
Bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte of na chemotherapie.
De kringspier van de mond is dan te ruim en veroorzaakt plooien in de boven- en onderlippen, met name in de mondhoeken. Dit kan gescheurde mondhoeken veroorzaken.
Sommige huidziekten verhogen de kans op gescheurde mondhoeken. Psoriasis, eczeemof seborrorïsch eczeem kunnen kapotte mondhoeken veroorzaken.
Gescheurde mondhoeken en kloven zijn op zich onschuldig en niet ernstig. In de meeste gevallen hoef je bij kapotte mondhoeken dan ook niet naar de huisarts. Ondanks dat kloofjes en scheurtjes in de mondhoeken onschuldig zijn, kunnen ze wel pijnlijk zijn en/of jeuken. Houdt je langer last houden van kapotte mondhoeken, kloofjes of scheurtjes? Dan kan dit een reden zijn om toch even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de pijn te verlichten. Bij een bacteriële infectie kan een antibiotica-crème helpen. Als de kloofjes mogelijk worden veroorzaakt door een slecht passend kunstgebit, kan de huisarts doorverwijzen naar de tandarts of kaakchirurg. Meestal kan deze arts de klachten verminderen door het gebit wat op te hogen, zodat de lippen wat meer worden opgerekt.
Denk je dat de scheurtjes in je mondhoeken het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B2, foliumzuur of ijzer? Raadpleeg dan de huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.