
Ogen
Etos
Laatste update 24 januari 2025
Een hoornvliesbeschadiging kan pijnlijk zijn. Je moet er altijd mee naar je huisarts. Wij vertellen je hoe een hoornvliesbeschadiging ontstaat, wat je moet doen als je het hebt en geven je tips hoe het kan voorkomen. Lees het hier!
Het hoornvlies is het voorste doorzichtige deel van je oog. Achter het hoornvlies bevinden zich de iris en de pupil. In het hoornvlies liggen miljoenen zenuwen. Het is dus erg gevoelig. Het hoornvlies heeft aan de buitenkant een hele dunne beschermende laag. Bij een beschadiging van het hoornvlies is deze laag kapot en komen de zenuwen aan de oppervlakte, waardoor iedere beweging van je ooglid een vervelende, stekende pijn geeft.
Hoornvliesbeschadigingen kunnen een directe bedreiging voor het zicht van je oog vormen. De meest voorkomende oorzaken zijn metaalsplinters in het oog, een kras van bijvoorbeeld een tak, een plant, of een nagel. Ook verbrandingen (vuurwerk) en ultraviolette straling (lasogen) kunnen je hoornvlies beschadigen.
Een hoornvliesbeschadiging treedt meestal op nadat er iets tegenaan gekomen is, bijvoorbeeld een vinger van een kind of de punt van een plantenblad. Het kan soms met grote kracht gebeuren, bijvoorbeeld door een stukje steen wat losschiet bij het hakken of door een metaalsplinter bij het boren of slijpen. Metaalsplinters hechten zich vast aan het hoornvlies door roestvorming.
Verbrandingen en ultraviolette straling (lasogen) kunnen ook het hoornvlies beschadigen. Bij lasogen is er door de ultraviolette straling van de lasvlam een beschadiging van de oppervlakkige beschermende cellen ontstaan. Deze sterven af en zullen na enige tijd loslaten. De zenuwen raken dan hun bescherming kwijt en veroorzaken veel pijn. Deze pijn ontstaat meestal pas een aantal uren na de blootstelling aan laslicht.
Beschadigingen van het hoornvlies zijn over het algemeen niet ernstig en genezen snel. Een hoornvliesbeschadiging moet wel door een arts worden beoordeeld en behandeld. Deze onderzoekt of de beschadiging beperkt is tot het hoornvlies en verwijdert eventuele vuiltjes uit je oog. Meestal is de beschadiging in een tot 2 dagen weer genezen. Het ontstane littekentje kan soms, ook na langere tijd, nog wel eens kortdurend irriteren.
Wanneer je vermoedt dat je een hoornvliesbeschadiging hebt, dien je altijd contact op te nemen met je huisarts. Verder zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen:
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om een hoornvliesbeschadiging te voorkomen.
Neem altijd contact op met je huisarts of met de SEH (Spoed Eisende Hulp) van het ziekenhuis bij klachten die op een beschadiging van het hoornvlies kunnen wijzen:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:
Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten bij deze toepassing/indicatie. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.