
Oren
Etos
Laatste update 02 april 2024
Hoor je een piepend, brommend of fluitend geluid in je oor? Dan heb je misschien last van tinnitus. Tinnitus kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Wij vertellen je alles over de oorzaken en mogelijke behandelingen. Lees verder!
Tinnitus, ook wel oorsuizen of fantoomgeluiden genoemd, is een vorm van gehoorschade. Bij deze vorm van gehoorschade hoor je een geluid dat alleen jij kan horen. Het geluid komt dus niet van buitenaf, maar zit als het ware in je hoofd. Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met tinnitus. Ongeveer 10% van hen ervaart hierdoor (erge) psychosociale klachten. In de meeste gevallen leren mensen met tinnitus leven met de geluiden, waardoor ze weer kunnen genieten van het leven.
Bijna iedereen met tinnitus hoort een ander geluid. Mensen met tinnitus omschrijven het geluid vaak als:
De geluiden kunnen zich ook afwisselen. Ook hebben mensen met tinnitus vaak last van een trilling of een drukkend gevoel in hun oor. De sterkte van het geluid kan verschillen per persoon en het geluid kan constant aanhouden, maar ook even verdwijnen. Verder kan je de geluiden horen in beide oren, in 1 oor of midden in je hoofd.
De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Tinnitus gaat vaak samen met:
Veel mensen met tinnitus ervaren met de tijd gelukkig steeds minder last. Vergelijk het met het wonen naast een snelweg of kerkklok: in het begin valt het geluid telkens op, later ben je eraan gewend en valt het minder op. De oorsuizen zelf zullen (meestal) niet veranderen, maar de mate waarin je er last van hebt wel.
Hoe tinnitus precies ontstaat, is nog niet bekend. Wel weten we dat de onderstaande factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van oorsuizen.
Tinnitus kan een grote impact hebben op je leven. Helaas bestaat er geen behandelmethode die oorsuizen laat verdwijnen. Wel verdwijnen oorsuizen bij sommige mensen vanzelf weer. Daarnaast kan je een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.
Ga bijvoorbeeld sporten, ga de natuur in of spreek af met een goede vriend of vriendin. Zo kan je je focussen op iets anders en kan je je gedachten even verzetten.
Door muziek te luisteren, kan je tijdelijk minder last hebben van oorsuizen. Maar zet het volume niet te hard! Je wilt natuurlijk niet nog meer gehoorschade oplopen.
Yoga of ontspanningsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat de tinnitusklachten verminderen of zelfs verdwijnen. Kies bijvoorbeeld voor een oefening of een les met een begeleidende stem, zodat je je daar op kan focussen.
Luister bijvoorbeeld naar het tikken van de klok, verkeersgeluiden of het ruisen van de wind. Of zet een ander geluid aan op de achtergrond, bijvoorbeeld zachte muziek of een ander prettig geluid. Dit kan ook helpen om in slaap te vallen.
Dit apparaatje maakt een ander, ‘aangenamer’ geluid, wat het geluid van oorsuizen kan overstemmen.
Wanneer tinnitus samengaat met slechthorendheid kan een gehoorapparaat ervoor zorgen je je meer gaat focussen op omgevingsgeluiden dan op het oorsuizen. Een gehoorapparaat is in combinatie met een tinnitusmaskeerder te gebruiken.
Gebruik indien nodig een oorspray om je oren schoon te maken. Gebruik geen wattenstaafjes, hiermee kan je je oren beschadigen. Lees meer over het verwijderen van oorsmeer.
Komen oorsuizen doordat je verkouden bent? Dan kan een neusspray met xylometazoline mogelijk helpen. Gebruik de neusspray nooit langer dan een week.
Er bestaan verschillende platforms voor mensen met tinnitus. Op de website van stichting Hoormij lees je bijvoorbeeld meer informatie en verhalen van andere mensen met tinnitus. Deze verhalen van lotgenoten kunnen helpen om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan en beter te leren omgaan met de oorsuizen.
Vooralsnog bestaat er geen medicijn tegen oorsuizen. Er zijn gelukkig wel medicijnen die de piep in het oor verminderen, zoals doorbloedingbevorderende medicijnen. Vaak hangt het gebruik van medicijnen af van de oorzaak. Heb je erg last van oorsuizen, maar weet je niet wat de oorzaak is? Breng dan een bezoek aan je huisarts of eventueel aan een KNO-arts. Laat je oorsuizen onderzoeken en bespreek vervolgens de mogelijkheden.
Er mag dan nog geen behandeling zijn die de ruis in je oor volledig verhelpt, er zijn wel een groot aantal dingen die je kan doen om beter te leren leven met tinnitus. Zo zijn er speciale therapieën die de klachten van oorsuizen gedeeltelijk kunnen wegnemen, namelijk:
Daarnaast bestaan er speciale cursussen ‘omgaan met oorsuizen’. Als je daarin geïnteresseerd bent, kan je het beste contact opnemen met je huisarts.
Een gezonde levensstijl is belangrijk om mogelijke oorzaken van tinnitus te voorkomen, zoals een hoge bloeddruk en stress. Slaap voldoende, eet gezond en sport (of beweeg) dagelijks. Verder is het erg belangrijk om veilig om te gaan met geluid. Stel bijvoorbeeld een volumebegrenzing in op je telefoon en draag oordopjes op feesten met harde muziek, tijdens het klussen en op de motor.
Wanneer je last denkt te hebben van tinnitus, is het altijd verstandig om langs te gaan bij je huisarts. Je huisarts kan samen met jou de oorzaak van oorsuizen vastleggen en meedenken over mogelijke oplossingen. Indien jouw tinnitusklachten te maken hebben met medicijngebruik, kan je huisarts ook meedenken over andere medicijnen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.