
Pijn
Etos
Laatste update 03 maart 2025
Wist je dat clusterhoofdpijn vaak wordt verward met migraine of spanningshoofdpijn? Toch is clusterhoofdpijn een heel andere aandoening, met haar eigen kenmerken en oorzaak. Wij vertellen je wat deze kenmerken zijn, wat precies de oorzaak is en wat je kan doen bij clusterhoofdpijn.
Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige en zeldzame vorm van hoofdpijn die optreedt in aanvallen (clusters). Zo’n aanval kan 15 minuten tot 3 uur duren. Sommige mensen kunnen wel 8 keer per dag een aanval krijgen. De pijn treedt plotseling op en zit aan één kant van het hoofd, rondom het oog. De eerste aanvallen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar. Mensen die last hebben van clusterhoofdpijn omschrijven de pijn als ondraaglijk. Clusterhoofdpijn komt voor in de volgende 2 vormen:
Dit is de meest voorkomende vorm van clusterhoofdpijn. Bij episodische clusterhoofdpijn treden de aanvallen in clusters of episoden van weken tot maanden op, gevolgd door een pijnvrije periode. Zo’n pijnvrije periode kan jaren duren, waarna de pijn plotseling weer kan terugkomen. Opvallend is dat de aanvallen vaak in hetzelfde jaargetijde of op hetzelfde tijdstip optreden.
Bij deze vorm van clusterhoofdpijn is er geen sprake van pijnvrije periodes. Er kunnen het hele jaar door, iedere dag aanvallen optreden.
De volgende symptomen kunnen optreden bij clusterhoofdpijn:
Andere klachten die kunnen optreden zijn:
Kenmerkend voor clusterhoofdpijn is dat de aanvallen vaak ‘s nachts optreden.
Clusterhoofdpijn is een heftige vorm van hoofdpijn die een grote impact kan hebben op je dagelijks leven. Helaas is het niet te genezen, maar er zijn wel manieren om aanvallen te verlichten en beter om te gaan met de klachten. Hieronder zetten we wat tips voor je op een rij!
Tijdens een aanval:
Voor de lange termijn:
Een persoonlijke aanpak:
Clusterhoofdpijn is voor iedereen anders, en wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor jou te helpen. Neem daarom de tijd om te ontdekken wat voor jou het beste werkt en neem contact op met je huisarts als je hier hulp bij nodig hebt.
Als je denkt dat je last hebt van clusterhoofdpijn, is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan. Clusterhoofdpijn wordt namelijk vaak aangezien voor migraine of spanningshoofdpijn. Probeer daarom je klachten zo duidelijk mogelijk aan je huisarts te beschrijven. Als je huisarts denkt dat je clusterhoofdpijn hebt, dan zal die je in de meeste gevallen naar een neuroloog doorverwijzen.
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0225-3038
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.