
Huidtypes
Etos
Laatste update 15 november 2024
Oh nee! Je oorlel is rood, warm en geïrriteerd. Dat kan komen door een ontsteking. Even geen oorbellen dragen dus. Maar hoe ontstaat een oorlelontsteking eigenlijk? En hoe kan je zo’n ontsteking voorkomen? We vertellen je alles wat je moet weten.
Een oorlelontsteking is een ontsteking van de oorlel: het onderste, zachte gedeelte van je oorschelp. De ontsteking kan komen door een infectie (bijvoorbeeld veroorzaakt door een bacterie), een allergie of een combinatie van deze twee. Een ontstoken oorlel kan irritatie geven als je hem aanraakt of als je op je oor slaapt.
Bij een oorlelontsteking is de oorlel rood en gezwollen en in sommige gevallen komt er vocht of pus uit. Er kunnen soms ook blaren en korstjes op de oorlel ontstaan.
Vaak ontstaat een oorlelontsteking doordat er een (oorbel-)gaatje in de oorlel is gemaakt of door het dragen van oorbellen. Na het maken van gaatjes in de oorlel kan een infectie van het wondje ontstaan. Zelfs wanneer er steriel is gewerkt bij het schieten van het gaatje.
Als je een allergie voor nikkel ontwikkelt of al hebt, kan er eczeem ontstaan rond een sieraad dat nikkel bevat. Deze vorm van eczeem heet contacteczeem. Door dit eczeem is de kans groter dat er ook een infectie optreedt omdat de huid door het eczeem vaak beschadigd is.
Kinderen met eczeem krijgen nogal eens een kloofje bij de overgang van de oorlel naar het gezicht. Dit kloofje wordt dus niet veroorzaakt door oorbellen, maar kan ook ontsteken.
Een ontstoken oorlel is in principe niet ernstig, maar je moet er wel aandacht aan besteden om te voorkomen dat de ontsteking erger wordt. Als je allergisch bent voor nikkel, kan het dragen van nikkelhoudende sieraden ook op de rest van je lichaam hardnekkig eczeem veroorzaken.
Met een ontstoken oorlel hoef je in principe niet gelijk naar de huisarts. Je kunt de ontsteking thuis goed behandelen. Bij twijfel of als een van onderstaande situaties van toepassing is, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts:
Is je oorbel de veroorzaker van de ontsteking? Bij pijn, zwelling en pusvorming moet je de oorbel verwijderen en kan je de oorlel een paar keer per dag deppen met alcohol. Dit kan reinigend en verkoelend werken. Ook kan je de wond ontsmetten met crème of zalf.
Ga voorzichtig te werk bij het laten maken van gaatjes in je oor. Laat uitsluitend gaatjes in je oorlel maken door iemand die steriel werkt; er kunnen namelijk allerlei bacteriën worden overgedragen als je dit niet doet.
Na het schieten van het gaatje moet de oorlel twee keer per dag met een ontsmettende vloeistof worden schoongemaakt. Bij een nikkelallergie moet je sieraden met nikkel vermijden. Deze kunnen namelijk leiden tot chronisch eczeem, ook op andere plaatsen op het lichaam.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
*Geneesmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter.
**Medisch hulpmiddel, lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.
Disclaimer
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kun je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1024- 2047
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.