
Pijn
Etos
Laatste update 26 maart 2025
De wekker gaat en oef, je komt bijna je bed niet uit. Als je de fles shampoo laat vallen, vind je het te pijnlijk om hem op te rapen en ook in de auto naar je werk kan je geen comfortabele houding vinden. Rugpijn kan je dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten! Hoe kom je aan die pijn? En wat kan je doen bij rugpijn? Wij hebben het voor je op een rij gezet.
De meeste mensen hebben weleens last van hun rug. Meestal doet je onderrug dan pijn, tussen je onderste ribben en je billen. Staan, zitten, lopen – wat je ook doet, je rug blijft zeuren. Het kan zijn dat de pijn uitstraalt naar je billen of je benen. Dat wordt ischias genoemd. Rugpijn is in de meeste gevallen niet schadelijk en gaat vanzelf over.
De pijn in de rug kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. De oorzaak bepaalt het type rugpijn. We zetten een paar soorten rugpijn en hun oorzaken voor je op een rijtje.
Meestal hebben mensen last van aspecifieke lage rugpijn. Dan is het niet precies duidelijk wat de oorzaak is van de pijn in je onderrug. Het kan zijn dat je spieren, zenuwen of de zachte schijven tussen je rugwervels overbelast zijn. Wat hierin meespeelt, zijn de volgende factoren:
Lage rugpijn die ineens begint wordt ook wel spit genoemd. Dan ‘schiet het in je rug’ en heb je opeens last van pijn en stijve spieren. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een plotselinge overbelasting van je rug.
Als je zwanger bent, kan je last krijgen van je rug. Je baarmoeder is namelijk met banden aan je rug bevestigd. Omdat je buik steeds zwaarder wordt, trekt je baarmoeder aan je rug. Daardoor wordt je rug steeds holler. Je rugspieren kunnen dan overbelast raken. Let dus goed op je houding als je staat en zit! Na je zwangerschap verdwijnen de rugklachten meestal vanzelf weer.
Bijna iedereen heeft weleens last van rugpijn en meestal is er niets serieus aan de hand. Binnen 4 weken zouden je rugklachten vanzelf verdwenen moeten zijn. Heb je na 4 weken nog steeds pijn in je rug? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je helpen met het vaststellen van de oorzaak en de beste behandeling voor jou.
Rugpijn gaat doorgaans vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar ja, in de tussentijd heb je er wel last van! We hebben een paar tips voor je om de rugpijn dragelijker te maken:
Ook al is er bij rugpijn meestal niets ernstigs aan de hand en gaat het doorgaans vanzelf weer over, het is toch fijner als je nooit meer last hebt van je rug! Als je op de volgende dingen let, verklein je de kans op rugpijn in de toekomst:
Felle steken tussen je schouderbladen? Zorg dat je altijd kaarsrecht zit. Zeurende pijn in je onderrug? Slaap vanavond op de vloer. Wat moet je nu geloven en wat niet? Dat is soms lastig, omdat er veel fabels over rugpijn zijn. Daarom rekenen wij af met de meest voorkomende fabels over rugpijn:
Natuurlijk is onderuit gezakt zitten niet goed voor je rug. Maar te lang kaarsrecht zitten, kan ook de nodige pijn in je rug veroorzaken. Te veel zitten is gewoon niet goed voor je rug, of je nu recht zit of schuin. Als je werk hebt waarbij je veel moet zitten, probeer dan af en toe staand te telefoneren of te lezen.
Het gebeurt echt, mensen die met rugpijn op een harde vloer gaan slapen. Het gerucht gaat namelijk dat dit de pijn in je rug verhelpt. Maar het verschilt per persoon wat voor matras of ondergrond het beste is voor je rug. Laat je daarom adviseren door een specialist om erachter te komen welk matras het beste bij jou past.
Het is aangetoond dat de angst om te bewegen één van de belangrijkste oorzaken is van het chronisch worden van acute rugpijn. Regelmatig bewegen kan dit juist voorkomen.
Het gaat er niet om hoeveel je tilt, maar hoe je tilt. Het spreekt voor zich dat je niet in je eentje een zware kast moet gaan tillen, want dat is vragen om rugpijn. Maar als je de juiste tiltechniek gebruikt, kan je een hoop ellende met je rug voorkomen. De juiste tiltechniek hebben we net al eerder genoemd, maar nog één keer voor de zekerheid: buig door je knieën, hou je rug recht en hou het voorwerp dicht bij je lichaam.
Dat mensen met overgewicht eerder last van rugpijn kunnen krijgen, wil niet zeggen dat slanke mensen geen last hebben van rugpijn. Iedereen kan rugpijn krijgen. Het is zelfs zo dat te dunne mensen meer kans hebben op rugpijn, omdat ze last krijgen van botontkalking. Hierdoor worden botten broos en breekbaar.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
**Gebruik dit geneesmiddel niet als:
***Gebruik dit geneesmiddel niet als:
**** Gebruik dit geneesmiddel niet als:
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0325-3261
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.