
Bewegen
Etos
Laatste update 24 maart 2025
Je tas optillen lukt nauwelijks, laat staan hem over je schouder gooien. Koffie uit het bovenste schap pakken? Vergeet het maar. Je schouder zit je in de weg! Schouderklachten gaan gelukkig meestal vanzelf weer over. Maar is het beter om je schouder stil te houden of juist te bewegen? En waar komt die last van je schouder eigenlijk vandaan? Dat lees je in dit artikel.
Bij schouderklachten heb je meestal last van je schoudergewricht. De pijn kan ook uitstralen naar je schouderbladen, arm, hand of nek. Bewegen, zoals je arm optillen, gaat vaak moeilijk en doet pijn. Ook in rust kan je pijn hebben aan je schouder. Liggen op je schouder, bijvoorbeeld als je slaapt, is misschien niet mogelijk door de pijn. Omdat je ‘s nachts kan omrollen en dus toch op je schouder en arm gaat liggen, kan het zijn dat je ‘s nachts meer pijn hebt in je schouder en arm.
Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het overbelasting. Een arts kan de oorzaak vaststellen.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
Je schouder kan pijn gaan doen door overbelasting. Acute schouderpijn komt plotseling op, bijvoorbeeld als je iets zwaars hebt getild of een gekke beweging hebt gemaakt tijdens het sporten. Je kan ook last van je schouder krijgen als je hem langdurig overbelast door herhaalde bewegingen. De overbelasting kan zorgen voor een ontstekingsreactie in de spieren en pezen rond het schoudergewricht. Die ontsteking kan de pijn veroorzaken.
Heb je, naast schouderpijn, ook last van krachtverlies? En/of straalt de schouderpijn uit naar je bovenarm? Misschien zit er dan een scheurtje 1 of meerdere pezen van je schouderspieren.
Bij werk waarbij je je schouder veel gebruikt, kan je last krijgen van je schouder. Bijvoorbeeld als je vaak zware dozen tilt, meubels verplaatst of met je armen boven je hoofd werkt, zoals bij schilderen of timmeren. Door deze bewegingen kunnen je spieren en pezen moe of overbelast raken. Dit kan pijn en stijfheid in je schouder geven.
Bij sommige sporten gebruik je je schouder heel vaak. Denk aan tennis, volleybal of zwemmen. Je maakt dan steeds dezelfde bewegingen met je arm, soms ook met veel kracht. Dit kan je schouder overbelasten, waardoor je pijn of stijfheid krijgt.
Als je valt of een verkeerde beweging maakt, kan dat pijn in je schouder geven. Je schouder kan stijf aanvoelen, bewegen kan lastig zijn en soms doet het ook zeer bij bepaalde houdingen.
Als je ouder wordt, heb je meer kans op schouderklachten. Je schouders kunnen stijver aanvoelen of sneller pijn doen.
Als je vaak met een verkeerde houding staat of zit, kan je last krijgen van je schouder. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je te veel met je schouders naar voren staat.
Heb je last van schouderpijn én nekpijn? Dat kan erg vervelend zijn, omdat je het de hele dag voelt. Je draait en beweegt immers continu je nek en je schouders. Nek- en schouderpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verkeerde slaaphouding, een verkeerde werkhouding, het verkeerd uitvoeren van een sportoefening en stress.
De meeste schouderklachten verdwijnen vanzelf na 1 tot 6 weken. Het duurt meestal langer als de pijn het gevolg is van langdurige overbelasting. Neem contact op met een arts als je niet weet waar jouw schouderpijn vandaan komt, zodat je weet wat de oorzaak is en wat je kan doen voor het herstel.
Het liefst houd je misschien je schouder stil als hij pijn doet. Maar in de meeste gevallen is het belangrijk om te blijven bewegen. Zo voorkom je dat je schouder stijf wordt en vast gaat zitten. Om te weten welke specifieke bewegingen je wel of juist beter niet kan maken, is het belangrijk om de oorzaak van je schouderpijn te kennen. Raadpleeg daarom altijd een arts.
In de meeste gevallen kan je proberen om je dagelijkse bezigheden gewoon uit te blijven voeren. Wel is het verstandig om al te zware belasting die de pijn duidelijk verergert, te vermijden. Vermijd ook herhalende bewegingen.
Om de pijn te verlichten kan je een pijnstiller zoals paracetamol* nemen. Je kan je schouder ook koelen of verwarmen met een kruik.
Als je dagelijkse werkzaamheden veel van je schouders eisen, is een goede spierconditie belangrijk om de kans op schouderklachten te verkleinen. Een goed matras en kussen zijn ook belangrijk om nekpijn en schouderpijn na het slapen te verminderen. Let ook op de juiste techniek bij jouw werkzaamheden. Let bijvoorbeeld op je houding als je de hele dag achter de computer zit, leer hoe je sportoefeningen juist uitvoert en leer veilige tiltechnieken als je veel zware spullen draagt.
Zorg bij het sporten voor een goede warming-up en cooling-down. Acute blessures zijn helaas nooit helemaal te voorkomen.
Schouderklachten verdwijnen meestal vanzelf weer. Bel je huisarts als:
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.