
Bewegen
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Als je lang met je benen over elkaar zit of op je arm ligt, kan je been of arm gaan slapen of tintelen. Maar soms begint een lichaamsdeel zomaar te tintelen. Geen zorgen: tintelingen zijn meestal onschuldig. Waarom tintelen je handen of je voeten? En wanneer moet je naar de huisarts met tintelingen? Dat lees je in dit artikel.
Met tintelingen wordt een tintelend gevoel in je lichaam bedoeld. Vaak wordt dat ook wel 'slapen' genoemd, bijvoorbeeld een slapend been. Het gevoel kan ervaren worden als kriebelig, prikkelend, brandend of juist verdovend. Soms gaat een tintelend gevoel gepaard met krachtverlies: je laat per ongeluk iets uit je handen vallen of je verstapt je tijdens het lopen. Dat is onhandig, maar meestal geen reden tot paniek.
Tintelingen kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten ze hier allemaal voor je op een rijtje.
Veelvoorkomende verschijnselen die overal in je lichaam tintelingen kunnen veroorzaken, zijn:
Naast bovenstaande oorzaken, kan een tintelend gevoel in je armen, handen en vingers ook worden veroorzaakt door:
Tintelingen in je benen en voeten kunnen ook het gevolg zijn van:
Bij mensen met suikerziekte raken bloedvaatjes en zenuwen gemakkelijker beschadigd. Daardoor gaan je voeten of benen tintelen of voelen ze verdoofd aan.
Dit syndroom wordt veroorzaakt door een beknelde voetzenuw, die van je scheenbeen langs de binnenkant van je enkel en voet loopt. Die beknelling kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld artrose of overbelasting, zoals bij hardlopers.
Bij een hernia ligt de oorzaak van de tintelingen of pijn in je been eigenlijk in je rug. Daar wordt namelijk een zenuw, die verbonden is met je been, afgekneld door een uitpuilende tussenwervelschijf. Dat veroorzaakt tintelingen.
Bij dit syndroom ervaar je tintelingen als je je benen stilhoudt. Het bewegen van je benen verlicht het kriebelige gevoel even, maar daarna komt het weer terug. De onderliggende oorzaak van rusteloze benen is vaak onduidelijk en het syndroom is dus niet altijd eenvoudig te behandelen.
Tintelingen in je ledematen zijn meestal geen reden tot paniek. Vaak gaat het gevoel vanzelf over, bijvoorbeeld als je een knellende ring afdoet of als je bloedsomloop weer op gang komt. Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:
Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1124- 2334.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.