
Ziek
Etos
Laatste update 03 januari 2025
Herpes genitalis is een geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus. In dit artikel lees je wat de symptomen van herpes genitalis zijn, wat de oorzaak is en wat je moet doen als je het hebt opgelopen.
Herpes genitalis is een geslachtsziekte (soa) die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus type 2. Bij een besmetting ontstaan er blaasjes en korstjes op en rond je penis, vagina en/of anus. Na de eerste besmetting blijft het virus in slapende vorm aanwezig in je lichaam. Wanneer je immuunsysteem verzwakt raakt door bijvoorbeeld stress, ziekte of hormonale veranderingen kan dit ervoor zorgen dat je opnieuw symptomen krijgt.
Het herpesvirus bestaat uit verschillende types en is één van de meest voorkomende virussen in Nederland. Het herpes simplex virus type 2 wordt door 10-25% van de Nederlanders bij zich gedragen en wordt, doordat de uiting met name rond de geslachtsdelen voorkomt, ook wel herpes genitalis genoemd.
Je kan deze infectie krijgen door intiem contact met iemand die het virus bij zich draagt. Je kan het oplopen als het in contact komt met je slijmvliezen of kleine wondjes. Vooral in de blaasjes is de concentratie van het virus hoog. Het virus kan soms ook overgedragen worden door iemand die drager is van het virus maar geen lichamelijke klachten heeft.
Een herpes genitalis virus uiting komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wanneer dit gebeurt kan je last krijgen van vervelende symptomen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Als vrouw heb je een grotere kans op complicaties. Een veelvoorkomende complicatie is een schimmelinfectie in je vagina. Een minder vaak voorkomende complicatie, is dat de infectie naar binnen trekt en daarbij een baarmoeder-, eierstok- of buikvliesontsteking veroorzaakt.
Ben je zwanger en denk je drager te zijn van genitale herpes? Neem dan contact op met je huisarts. Een eerste infectie met herpes in de laatste 2 zwangerschapsweken geeft namelijk een grote kans op besmetting van de baby tijdens de bevalling.
Herpes genitalis bij vrouwen gaat meestal vanzelf over en hoeft in de meeste gevallen niet behandeld te worden. Wel kunnen pijnstillers* helpen bij het verlichten van de pijn en dragen antivirale middelen bij aan het verkorten van de uitbraakduur. Raadpleeg je huisarts voor gebruik van de antivirale middelen of wanneer je klachten langer dan 2 weken aanhouden.
Bij mannen komt het herpes genitalis virus minder vaak tot uiting, waardoor je minder snel last krijgt van symptomen. Mocht je wel last hebben van een uiting van dit virus, dan kun je daardoor vervelende symptomen ervaren. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Bij mannen komen complicaties niet vaak voor, maar in uitzonderlijke gevallen kan je bijvoorbeeld last krijgen van een prostaatklier ontsteking.
Herpes genitalis bij mannen gaat, net als bij vrouwen, in de meeste gevallen vanzelf over en heeft dan ook geen behandeling nodig. Ook in dit geval kunnen pijnstillers* helpen bij het verlichten van de pijn en dragen antivirale middelen bij aan het verkorten van de uitbraakduur. Raadpleeg je huisarts voor gebruik van de antivirale middelen of wanneer je klachten langer dan 2 weken aanhouden.
Na de eerste besmetting blijft het herpes simplex virus in slapende vorm aanwezig in je lichaam. Er bestaat geen medicijn, waardoor dit virus niet te genezen is.
Veilig vrijen. Herpes genitalis is een virusinfectie die wordt overgebracht door seksueel contact. Veilig vrijen maakt de kans op besmetting kleiner. Maar ook een condoom kan een besmetting niet altijd voorkomen.
Waarschuw je seksuele partner. Heb je herpes genitalis? Waarschuw dan de partner(s) met wie je seksueel contact hebt gehad, aangezien iemand de soa ook kan hebben ondanks dat hij/zij misschien nog geen klachten heeft. Bovendien kun je de soa ongemerkt doorgeven. Vind je het lastig om zelf aan je seksuele partner(s) te vertellen dat je een soa hebt? Dan kun je contact opnemen met de sociaalverpleegkundige SOA/AIDS van de GGD. Hij/zij kan anoniem je partner(s) waarschuwen wanneer je daar toestemming voor geeft.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.