seks_na_bevalling_zoenen_verliefd

Wanneer seks na bevalling?

De een moet er nog lang niet aan denken, terwijl de ander niet kan wachten: seks na de bevalling. Wanneer is je lichaam klaar voor seks na de bevalling? En een maand na de bevalling heb je nog helemaal geen zin in seks. Is dat raar? Etos geeft antwoord!

Waarom geen zin in seks na een bevalling?

Het is niet raar als je een maand na de bevalling geen zin hebt in seks. Dit verschilt per persoon en kan afhankelijk zijn van lichamelijke en andere factoren. Artsen en verloskundigen raden aan minimaal zes weken te wachten met seks na de bevalling. Na zes weken is over het algemeen de baarmoedermond goed gesloten en zijn mogelijke hechtingen opgelost. Hierdoor kunnen geen bacteriën meer via de penis binnendringen, waardoor het risico op infecties vermindert.

Lichamelijke klachten van invloed op seks na bevalling

Je kunt geen zin in seks na de bevalling hebben vanwege een aantal lichamelijke klachten:

  • Veel vrouwen krijgen een droge vagina door de verandering in hormonen. Vrouwen ervaren vaak pijn tijdens de seks door een droge vagina. De droogheid is doorgaans na een paar maanden weer voorbij.
  • Naast een droge vagina is de vagina erg gevoelig tijdens de eerste maanden. Vooral als er is geknipt of als je vagina is gescheurd tijdens de bevalling. Pijnloos vrijen zit er dus in het begin vaak niet in. Ook een reden voor de vrouw om nog even te wachten met seks na de bevalling.
  • Door gevoelige en gespannen borsten hebben vrouwen soms ook geen zin seks. De gevoelige borsten ontstaan door melkproductie en stuwing.
  • Een orgasme kan anders en pijnlijk aanvoelen na een bevalling. Een orgasme kan zelfs lijken op een wee. Dit komt doordat de baarmoeder samentrekt, terwijl deze nog erg gevoelig is na de bevalling.
  • Heb je een keizersnede gehad? Dan zijn de lichamelijke klachten wat betreft de vagina niet op jou van toepassing.
  • Veel vrouwen worden de eerste maanden na de bevalling gewoonweg minder snel opgewonden. Dat is volkomen normaal en goed verklaarbaar: het hormoon prolactine (zorgt voor de productie van moedermelk) neemt toe, waardoor het hormoon testosteron daalt. Door de daling van testosteron ben je tijdelijk minder gevoelig voor seksuele prikkels.

Andere factoren van invloed op seks na bevalling

Zowel de vrouw als de man heeft vaak geen zin in seks door vermoeidheid. De bevalling en de stress van het ouderschap zijn onder andere de oorzaak van vermoeidheid na een zwangerschap. Ook het wennen aan de nieuwe situatie speelt bij veel ouders mee. Hierdoor stellen ze seks na de bevalling langer uit dan gepland. Bovendien is de eerste keer na de bevalling eng voor veel vrouwen, doordat hun lichaam van alles heeft doorstaan en omdat het een tijdje geleden is.

Handige weetjes voor seks na bevalling

  • Last van een droge vagina? Gebruik tijdelijk glijmiddel.
  • Wist je dat je drie weken na de bevalling weer zwanger kunt worden? Je lichaam heeft na een zwangerschap maanden de tijd nodig om te herstellen. Wacht daarom even met een nieuwe zwangerschap.
  • Geef je borstvoeding? Slik dan niet de anticonceptiepil. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Kijk met je huisarts naar andere anticonceptiemiddelen of eventueel naar een speciale pil.
  • Doorgaans heb je na de bevalling enkele weken last van bloedverlies. Wacht met seks totdat het bloeden is gestopt. Bloedverlies na de bevalling ontstaat vaak doordat een deel van de moederkoek is achtergebleven, de baarmoeder niet goed samentrekt of door een scheur of een onvoldoende gehechte knip in de vagina.
  • Met de baby erbij is het een stuk drukker. Maak daarom tijd voor elkaar vrij om weer van elkaar te kunnen genieten. Praat over seks met elkaar en leg er niet teveel druk op. Plan eventueel een vaste avond in de week of regel een oppas en ga een weekendje samen weg. Doet de baby een dutje en zijn jullie toevallig allebei thuis? Zoek dan ook de slaapkamer op!
  • Je borsten kunnen moedermelk lekken tijdens de seks. Bij opwinding stijgt namelijk de productie van oxytocine. Deze stof stimuleert de melkproductie. Om dit te voorkomen kun je voor de seks kolven of je baby borstvoeding geven.


Word je niet (snel) opgewonden? Stel (langer) voorspel voor aan je partner. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.