
Seks na de overgang
Veel vrouwen krijgen er vroeg of laat mee te maken: de overgang, ook wel de menopauze genoemd. Dit betekent dat de menstruatie stopt. Maar liefst 80% van alle vrouwen die in de overgang komen krijgt te maken met overgangsklachten. Wat betekent de overgang eigenlijk voor je seksleven? In dit artikel lees je er alles over.
Wat hebben seksualiteit en leeftijd met elkaar te maken?
Seksualiteit is gelukkig niet aan leeftijd gebonden, maar seksuele gevoelens kunnen er op verschillende leeftijden wel verschillend uitzien. Dat heeft te maken met iemands individuele ontwikkeling, met relaties en met lichamelijke veranderingen. Als je verliefd bent, is er in veel gevallen een enorme piek in je seksuele activiteiten omdat er stimulerende stoffen vrijkomen in je hersenen. Dan kan na verloop van tijd afnemen. Daarna gaan factoren zoals tijd, rust en zin (maken) voor seks een rol spelen. Soms kan de behoefte aan seks afnemen omdat vrouwen zich als ze ouder worden wat minder aantrekkelijk kunnen voelen. Toch is je minder aantrekkelijk voelen nergens voor nodig, ouder worden is tenslotte een natuurlijk proces!
De meeste vrouwen komen een keer in de overgang, afgezien van een aantal uitzonderingen. Vrouwen waarbij op vroege leeftijd de baarmoeder is verwijderd komen bijvoorbeeld niet in de overgang. Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Wat zijn de veranderingen door de overgang?
De overgang heeft fysiek veel invloed op seksualiteit. De eierstokken gaan niet alleen steeds minder oestrogeen produceren, vaak produceren ze ook geen testosteron meer. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de seksuele zin (libido) bij vrouwen. De verminderde hormoonproductie beïnvloedt ook de vagina: deze wordt droger en de vaginawand en schaamlippen worden dunner en kwetsbaarder. Droogheid en gevoeligheid kunnen het plezier in vrijen hierdoor verminderen.
Is seks na de overgang voorbij?
Maak je geen zorgen, seks is na de overgang zeker niet voorbij! Ook al verandert er veel in de hormonale huishouding, toch zijn er ook veel factoren die de zin in seks juist in positieve zin stimuleren. Zo krijgen oudere vrouwen vaak meer rust en gelegenheid om met seks bezig te zijn en kunnen ze zich beter ontspannen. Ook weten vrouwen op oudere leeftijd vaak veel beter wat ze willen en kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan hun seksuele genot. Het is een feit dat seksuele gevoelens en het vermogen om klaar te komen bij vrouwen blijven bestaan. Soms tot wel op zeer hoge leeftijd!
Wanneer moet je naar de huisarts?
Voor veel vrouwen is de drempel om dit onderwerp aan te kaarten bij de huisarts best hoog. Dat is alleen nergens voor nodig! De huisarts kent de problematiek en kan je daarom goed verder helpen met advies, hulpmiddelen voorschrijven of doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan