
Te snel klaarkomen
Te snel klaarkomen kan vervelend zijn. Jij en/of je partner kunnen dit als een probleem gaan ervaren. Ook kan het invloed hebben op je seksleven. Lees hier meer over te snel klaarkomen, waar het door komt en wat je er tegen kunt doen.
Wanneer spreek je van te snel klaarkomen?
Als je ‘te snel’ klaarkomt, dan komt het orgasme eerder dan de man of de partner zou willen. willen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het voorspel al klaarkomen of aan het begin van de seks (penetratie). Ook bij masturberen kan iemand vinden dat hij of zij te snel klaarkomt.
Te snel klaarkomen hoeft geen probleem te zijn als jullie hier geen moeite mee hebben. Maar in sommige gevallen kan het je seksplezier verminderen en dit wil je misschien niet.
Wat is een orgasme?
Het orgasme is een climax van geestelijke en lichamelijke opwinding. Je raakt opgewonden, dit heb je vaak nog onder controle. Tijdens de seks wordt dit steeds hoger tot je een bepaald punt bereikt. Als je op dit punt bent kun je de opwinding niet meer controleren en uiteindelijk krijg je een orgasme. Na het orgasme daalt de seksuele spanning.
Bij vrouwen blijft de opwinding over het algemeen langer stijgen, daarom hebben zij soms meer tijd nodig om tot een orgasme te komen.
Wat kun je doen om minder snel klaar te komen?
Wanneer je te snel klaarkomt voel je niet goed aan hoe hoog de seksuele opwinding al is. Als je het punt bereikt dat je de opwinding niet meer onder controle kunt houden, kun je het moment van klaarkomen vaak niet meer tegengaan.
Om te voorkomen dat je te snel klaarkomt is het belangrijk om je seksuele opwinding te beheersen: de controle krijgen. Dit is vaak een kwestie van ervaring. De controle behouden als je opgewonden bent kan worden beïnvloed door geestelijke spanning. Bang zijn om te snel klaar te komen kan het probleem verergeren.
Hoe voorkom je dat je te snel klaarkomt?
Praat erover met je partner. Is het voor jullie beiden een probleem? Bespreek mogelijkheden om het orgasme uit te stellen. Praten over seks kan lastig voor je zijn, maar het kan helpen.
Tips voor als je het erover wilt hebben met je partner:
- Lees je allebei in over het onderwerp
- Kaart het niet vlak voor of na de seks aan
- Bedenk eerst voor jezelf waardoor het komt dat je te snel klaarkomt
- Vraag aan je partner of hij/zij een idee heeft waar het door komt
- Zoek samen naar manieren om de opwinding af te remmen
- Communiceer tijdens de seks door aanwijzingen te geven
De start-stop-methode
Je kunt oefenen om het klaarkomen uit te stellen, begin bijvoorbeeld tijdens het masturberen. Het doel hiervan is dat je de seksuele opwinding beter leert aan te voelen, maar ook hoe je het afremt. Je kunt dit ook samen met je partner doen.
Hoe werkt de start-stop-methode? Je masturbeert tot je een bepaalde opwinding hebt bereikt. Je kunt nu nog gemakkelijk stoppen zonder klaar te komen. Nadat je kort bent gestopt ga je verder tot je weer tot hetzelfde punt komt. Herhaal dit een paar keer tot je klaar wilt komen. Doe deze oefening vaker en maak het steeds een beetje moeilijker voor jezelf door steeds wat langer door te gaan tot je stopt. Deze oefening zorgt ervoor dat je opwinding leert kennen en leert te beheersen.
Wanneer naar de huisarts?
Je kunt overwegen om met je huisarts te praten als je te vroeg klaarkomen een probleem vind en het niet lukt om een oplossing te vinden. Onthoud hierbij dat de huisarts het gewend is om over seksuele problemen te praten. Meestal kan de huisarts een advies geven of eventueel medicijnen voorschrijven die een zaadlozing uitstellen. Je kunt ook doorverwezen worden naar een seksuoloog.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan