
Slaap
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Heb je problemen met slapen? Dan ben je niet alleen: bijna 1 op de 3 Nederlanders heeft slaapproblemen. Elke nacht liggen er dus miljoenen ogen naar het plafond te staren. Hoe komt het dat je slecht slaapt? En welke weerslag heeft dat op je lichaam? Wij vertellen je alles over insomnia.
Insomnia, insomnie en slapeloosheid zijn namen voor hetzelfde fenomeen. Wist je bijvoorbeeld dat insomnia ‘geen slaap’ betekent in het Latijn? Je hebt insomnia wanneer je slaap verstoord is, terwijl je wel genoeg gelegenheid hebt om te slapen. Er bestaan 2 varianten: acute- en chronische insomnia.
Acute insomnia komt regelmatig voor en duurt vaak een aantal dagen of weken. Dit wordt ook wel aanpassingsinsomnia genoemd, omdat het over het algemeen wordt veroorzaakt door plotse veranderingen in je leven zoals een hoge werkdruk, gespannen familierelaties of een traumatische ervaring. Hierdoor creëer je acute slaapproblemen die langzaam afnemen naarmate je deze plotselinge veranderingen hebt verwerkt.
Chronische insomnia komt minder vaak voor en duurt een maand of langer. Deze variant wordt vaak veroorzaakt door onderliggende problemen zoals medische aandoeningen, medicijngebruik (denk bijvoorbeeld aan Ritalin, pijnstillers met cafeïne of sommige antidepressiva), de overgang of moeilijk te verwerken trauma’s.
Je krijgt de diagnose ‘insomnia’ als je slaapproblemen een negatief effect hebben op je dagelijks functioneren. Doorgaans heb je bij slapeloosheid last van een of meerdere van de 3 volgende verschijnselen:
Om jouw slaapproblemen in kaart te brengen, kan het helpen om een slaapdagboek bij te houden. Daarin houd je bijvoorbeeld bij hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je op staat en of je ‘s nachts wakker ligt. Ook kan je systematisch opschrijven hoe uitgerust je je ‘s ochtends bij het opstaan voelt en of er gedurende de dag belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden die invloed hebben op je stressniveau. Vermoed je dat je last hebt van insomnia? Dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.
Benieuwd hoe anderen omgaan met slaapproblemen? In deze video vertelt Irene over haar ervaringen met insomnia én deelt ze haar beste tips.
Waarom kan je niet slapen? Daar zijn verschillende oorzaken voor. Wij zetten de veelvoorkomende voor je op een rij.
Psychologische problemen en insomnia kunnen een wisselwerking op elkaar hebben. Zo kan een depressie ervoor zorgen dat je slecht slaapt, maar kan slapeloosheid ook een depressie in de hand werken.
Als reactie op stress maakt je lichaam stresshormonen aan om je lichaam en geest in opperste staat van paraatheid te brengen. Het is de bedoeling dat zo’n stressreactie van korte duur is. Daarna moet je lichaam namelijk even bijkomen. Bij langdurige periodes van stress kan het lichaam niet herstellen en kan je je opgejaagd voelen en slaapproblemen ontwikkelen.
Een medische aandoening die neurologische problemen of veel pijn veroorzaakt, kan je ‘s nachts uit je slaap houden. Zo komen slaapstoornissen vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson, multipele systeem atrofie, of bijvoorbeeld artrose.
Medicijnen zoals antidepressiva, bètablokkers, plasmiddelen en corticosteroïden kunnen bijdragen aan slaapproblemen. Ook zelfzorgproducten die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals hoestdrank of pijnstillers met cafeïne, kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voor gebruik of raadpleeg je huisarts voor advies.
Word je ‘s nachts regelmatig wakker, heb je ‘s ochtends hoofdpijn en voel je je niet uitgerust? Dan is het belangrijk om te controleren of je slaapapneu hebt: dan stop je tijdens het slapen kort met ademen. Lees hier meer over slaapapneu.
Het Restless Legs Syndrome (RLS), oftewel ‘rusteloze benen syndroom’, houdt in dat je de onaangename aandrang voelt om je benen te bewegen wanneer je rust. Deze symptomen worden erger in de avonduren, waardoor je slapeloze nachten kan hebben.
De overgang en slaapproblemen gaan vaak gepaard. Tijdens de overgang kan je slechter slapen doordat je hormoonhuishouding tijdelijk overhoop ligt. Ook opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen kunnen je wakker houden. Als je last hebt van slapeloosheid tijdens de overgang, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.
Als je natuurlijke slaap-waakritme verstoord raakt, kan je last krijgen van slaapproblemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een jetlag. Ook kan je natuurlijke ritme van slag raken als je werktijden niet overeenkomen met je biologische klok.
Naarmate je hersenen verouderen, gaan de gebieden die slaap reguleren langzaam achteruit en wordt er steeds minder van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Hierdoor kan je slaap gefragmenteerd raken. Ook kan de hoeveelheid REM-slaap minder worden, terwijl die juist essentieel is om je geheugen en cognitieve vermogens op peil te houden.
ADHD en slaapproblemen gaan vaak samen, wat een grote invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Mensen met ADHD hebben over het algemeen vaak moeite met inslapen, doorslapen én kunnen een verstoord slaapritme hebben. Dit kan leiden tot chronische vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarbij komt kijken dat slapeloosheid de symptomen van ADHD kunnen versterken, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Als je last hebt van ADHD en slaapproblemen, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. De arts kan je helpen om insomnia aan te pakken.
Ook autisme en slaapproblemen komen vaak samen voor. Deze slaapproblemen kunnen variëren van moeilijk in slaap vallen tot frequent wakker worden. Bij mensen met autisme kunnen de oorzaken liggen bij sensorische gevoeligheden, angst en problemen met het reguleren van melatonine. Melatonine is een hormoon dat je slaap- en waakritme reguleert. Melatonine wordt van nature in de juiste hoeveelheid aangemaakt, maar bij een tekort aan dit hormoon kan insomnia ontstaan. Als je last hebt van autisme en slaapproblemen, is het net als bij mensen met ADHD raadzaam om de huisarts te raadplegen. De arts kan een oplossing vinden voor jouw slaapprobleem.
Na een enkel kort nachtje slepen die dubbele espresso’s je er wel doorheen. Maar langdurige slapeloosheid kan een behoorlijke impact hebben op je lichaam. Als je consequent minder slaapt dan je lichaam nodig heeft, kunnen de volgende klachten ontstaan:
Op de lange termijn kunnen ernstige slaapproblemen ook een verhoogd risico opleveren op:
Het is dus niet verstandig om niets te doen als je slecht slaapt. Raadpleeg de huisarts als je denkt dat je consequent te weinig slaapt. De arts kan onderzoeken waarom je niet goed kan slapen en wat je daar het beste tegen kan doen.
Wil je weten wat je kan doen tegen slapeloosheid? Wij hebben een paar tips voor je:
Deze tips kunnen slaapproblemen verminderen. Het is verstandig om een huisarts te raadplegen als je slapeloosheid lang aanhoudt of andere klachten hebt waardoor je dagelijkse bezigheden worden beïnvloed.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.