
Slaap
Etos
Laatste update 30 januari 2025
Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn. Slaapproblemen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het lastiger wordt je dagelijkse taken uit te voeren omdat je vermoeid bent. Maar wanneer heb je last van een slaapprobleem of een slaapstoornis? En wat kan je er zelf tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over slaapproblemen moet weten.
Slaap is een verlaging van het bewustzijn. Mensen reageren tijdens hun slaap niet meer op de dingen die om hen heen gebeuren. Slapen en waken worden gestuurd door een aangeboren 'biologische klok'. Dit ritme van slapen en wakker zijn, valt meestal samen met de dag en nacht. Bij de meeste mensen duurt een periode waarin slapen en wakker zijn elkaar opvolgen zo’n 24 tot 28 uur. Tijdens de slaap doorloop je ongeveer vier tot zes keer een verschillend stadium. In de eerste drie stadia ontspannen de spieren zich steeds meer en wordt de slaap steeds dieper.
Een goede nachtrust speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van je gezondheid. Regelmatig slapen helpt je om je overdag energieker te voelen. Dat betekent niet dat het slecht is voor je om zo nu en dan een nacht kort of juist lang te slapen. Pas als je een lange tijd achter elkaar weinig of juist veel slaapt, kan dat invloed hebben op je gezondheid. Tijdens de diepe slaap herstelt je lichaam zich van de geleverde inspanningen overdag en ontspannen de lichaamsspieren zich. De diepe slaap is belangrijk voor de lichaamsgroei en voor het goed ontwikkelen van de hersencellen.
Sommige mensen krijgen in hun leven te maken met slaapklachten. Slaapklachten hoeven gelukkig niet altijd ernstig te zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 'slaapproblemen' en 'slaapstoornissen'.
Als de slaapklachten kort duren, na een tijdje weer overgaan en je de dagelijkse dingen nog gewoon kan doen, noemen we dit een 'slaapprobleem'. Slaapproblemen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit moeite met inslapen, met als gevolg dufheid overdag. Ook kan je last hebben van vroeg wakker worden of enge dromen. Vaak hebben slaapproblemen te maken met gebeurtenissen in je leven, bijvoorbeeld als je erg druk bent met van alles.
Als je een paar nachten niet kan slapen, zijn er verschillende manieren om de slaap op te wekken. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan slaap. De gemiddelde behoefte van de mens aan slaap ligt tussen de zeven en acht uur per nacht. Het is belangrijk dat je voor je eigen gevoel genoeg slaapt.
Pas als je slaapklachten langer dan drie à vier weken duren, kan dit wijzen op een 'slaapstoornis'. Bij een slaapstoornis lijd je duidelijk onder de klachten, of heb je moeite met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden door de slaapklacht. Er bestaan verschillende slaapstoornissen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je denkt dat je een slaapstoornis hebt. Je kan ook je huisarts bezoeken wanneer je wordt belemmerd in je normale dagelijkse bezigheden als gevolg van je slaapklachten. Samen met je huisarts kan er een oplossing gezocht worden om je slaapritme te verbeteren.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
KOAG/KAG 4296-0125-2808
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.