Liesblessure: alles wat je moet weten

Je wil gezond bezig zijn en besluit een flinke afstand hard te lopen, zonder je lichaam eerst goed op te warmen. Plotseling voel je een stekende pijn in je lies. Waarschijnlijk heb je een liesblessure opgelopen. Benieuwd wat je zelf kan doen bij een liesblessure en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen? Lees dan snel verder!

Een vrouw met een liesblessure

Wat is een liesblessure?

Een liesblessure is een letsel in de liesstreek. Vaak gaat het om een blessure van pezen en spieren aan de binnenzijde van de bovenbenen. Deze lopen van de lies naar het bovenbeen. De blessure kan een irritatie, verrekking of scheur zijn. Een scheurtje kan ontstaan doordat de spieren onvoldoende zijn opgewarmd als deze volledig en snel worden belast. Bij sporters ontstaat dit gemakkelijker als er onvoldoende aan warming-up is gedaan. Een liesblessure ontstaat ook sneller door factoren als oververmoeidheid en overbelasting.

Wat zijn de symptomen van een liesblessure?

Je kan een liesblessure herkennen aan:

  • Pijn en irritatie aan de binnenzijde van je bovenbeen of in de liesstreek
  • Stijfheid van de lies

Wat kan je zelf doen bij een liesblessure?

Bij het optreden van een liesblessure kan je de pijnlijke plek het beste koelen met ijs of een cold-pack. Doe dit zo’n 15 tot 20 minuten lang en maak gebruik van een doek tussen de huid en het ijs. Hiermee voorkom je bevriezingsverschijnselen. Herhaal dit enkele dagen achter elkaar en meerdere keren per dag. Begin pas weer met trainen als de klachten geheel zijn verdwenen en begin rustig weer met opbouwen. Snel weer je oude trainingsschema hanteren is dus niet verstandig, de kans is dan groot dat de blessure snel weer terugkeert. Neem ook voldoende rust tussen het sporten. Professionele begeleiding bij het heropstarten van de training is zeer aan te raden.

Hoe kan je een liesblessure voorkomen?

Je kan een aantal maatregelen nemen om de kans op een liesblessure te verkleinen:

  • Bouw je trainingsprogramma rustig op, niet te snel te veel doen
  • Bouw je conditie op, dit zorgt voor een kleinere kans op blessures
  • Doe oefeningen die de spieren in je bovenbenen versterken
  • Doe een goede warming-up voordat je met de training begint
  • Doe een goede cooling-down na afloop van je training
  • Laat je lies masseren na afloop van de training
  • Draag een warme broek over de bovenbenen, bijvoorbeeld een extra fietsbroek onder de normale sportbroek
  • Neem een paar dagen rust bij een lichte liesblessure
  • Zorg dat de scheur in de pees of spier hersteld is voordat je weer gaat trainen

Wanneer naar de huisarts met een liesblessure?

Ja, als je vermoedt dat je een liesblessure heb opgelopen is het belangrijk om vast te stellen om welke blessure het gaat. Hiervoor kan je terecht bij je huisarts. Heb je een scheur in een spier of pees? Dan heb je deskundige hulp nodig. Bij een blessure is het verstandig om tijdelijk te stoppen met trainen. Geef je spieren wat rust!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.