hardlopen schoenen

Spierscheuring voorkomen en genezen

Ga je sporten? Vergeet dan nooit een warming-up te doen! Dit kan namelijk leiden tot gescheurde spieren. Wij vertellen je hoe je spierscheuring kunt herkennen, behandelen en voorkomen. Lees verder!

Wat is een gescheurde spier?

Meestal treedt een spierscheuring op in één of meerdere spiervezels, maar in de meest extreme gevallen scheurt de spier in zijn geheel. Berucht is de scheuring van de kuitspier, ook wel 'zweepslag' genoemd. Maar ook de spieren aan de voor- en achterzijde van het bovenbeen en de biceps zijn vatbaar voor scheuring.

Hoe herken je een gescheurde spier?

Een spierscheur treedt meestal op tijdens een plotselinge, krachtige beweging. Het is meteen duidelijk dat er iets mis is, want de pijn die volgt is scherp en intens. Je krijgt het gevoel alsof er iets hards tegen je spier aankomt of dat er tegen je spier wordt getrapt. Soms gaat een spierscheuring zelfs gepaard met een hoorbaar knapje. Er kan een zwelling of bloeduitstorting ontstaan op de plek waar de spier gescheurd is. Door de intensiteit van de pijn is direct bewegen bijna onmogelijk, maar binnen een paar uur zwakt de pijn al wat af.

Hoe kun je een een gescheurde spier behandelen?

Direct nadat je spier is gescheurd is het belangrijk om de spier niet te belasten en het ontstekingsproces zijn gang te laten gaan. De pijn kun je wat dempen door het pijnlijke lichaamsdeel te koelen met een coldpack, maar doe dit nóóit langer dan twintig minuten. Wikkel altijd een theedoek om het coldpack om bevriezing van de huid te voorkomen. Vervolgens is het belangrijk om drie tot vijf dagen rust houden. Luister altijd naar je lichaam als je beweegt. Ga niet over je pijngrens heen.

Hoe verloopt het herstelproces?

Bepalen wanneer en hoeveel je de spier weer kunt belasten, kun je het beste laten afhangen van de hoeveelheid pijn die je ervaart. Na de eerste dagen van het ontstekingsproces zal je spier nieuw bindweefsel aanmaken. Door de spier rustig en onder begeleiding van een fysiotherapeut te belasten, worden de vezels in de goede richting met elkaar verbonden. Deze herstelfase duurt ongeveer drie weken. Hierna kun je de spier weer gaan belasten, maar nog steeds binnen je pijngrens of tegen de pijngrens aan.

Kan een fysiotherapeut helpen?

Je herstelt sneller als je de blessure adequaat behandelt. Een (sport)fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Een fysiotherapeut kan samen met jou een schema maken om weer rustig te beginnen met bewegen. Hierbij is het ontzettend belangrijk om altijd naar je lichaam te blijven luisteren. Probeer bijvoorbeeld eerst eens alleen een warming-up. Gaat dit goed? Dan kun je stapje voor stapje opbouwen, totdat je je spier weer normaal kunt belasten.

Spierscheuring voorkomen

Je kunt de kans op een spierscheuring verkleinen door een goede warming-up te doen. Zo zorg je voor een hogere hartslag, waardoor de doorbloeding goed op gang komt. Daarnaast is aandacht voor je trainingsopbouw belangrijk. Bouw rustig op en doe niet ineens te veel. Op die manier kunnen je spieren langzaam wennen aan de belasting. Tot slot is het dragen van de juiste kleding essentieel. Zeker bij koud weer geldt: draag de juiste kleding. Zo blijven je spieren warm en soepel. Na het sporten voorkom je stijve spieren en spierpijn door een cooling-down van minimaal tien minuten te doen.

Shop nu onze favoriete producten

Bekijk hier ons gehele assortiment aan sportverzorging >

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.