Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos sportvoeding, sporttape, -bandages en -kompressen alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 9.69

Verzwikte of verstuikte enkel: gaat het vanzelf over?

Je gaat door je enkel en au, wat een pijn! Je hebt je enkel verzwikt. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Gelukkig is een verzwikking niet ernstig, maar deze vereist wel tijd om te herstellen. Wil je weten hoe je je enkel goed kan ondersteunen? Lees dan verder! 

Jonge vrouw in een winkelwagen met een verzwikte enkel.

Wat is een verzwikte of verstuikte enkel?

Als je je verstapt, kan je je enkel verzwikken of verstuiken. Deze twee termen betekenen hetzelfde: de enkelbanden, die de onderbenen met de voeten verbinden, rekken uit. En dat doet pijn! Als de enkelbanden erg uitrekken, kan er een scheurtje in ontstaan. Dan heb je last van een gescheurde enkelband.

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Een verzwikte enkel kan ontstaan als de voet extreem naar binnen of buiten wordt gekanteld. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je verstapt op onregelmatig terrein of tijdens het sporten. Je herkent een verzwikte enkel aan de volgende klachten:

  • plotselinge scherpe pijn, die na een paar minuten vermindert
  • pijn aan de binnen- of buitenkant van je enkel
  • pijn bij het staan op de voet, maar niet zo erg dat je niet meer kan lopen
  • een zwelling op of onder de enkel, die kan uitzakken naar je hiel of buitenste voetrand
  • soms een bloeduitstorting (blauwe plek)

Tips bij een verzwikte enkel

Een verzwikte enkel is erg vervelend. Wij hebben wat tips voor je om de pijn te verlichten en herstel te versnellen.

  • Koel je enkel direct na de verzwikking, bijvoorbeeld met een natte doek of een ijskompres. Leg je enkel ook meteen hoog. Hierdoor vermindert de zwelling en wordt de pijn verlicht.
  • Neem eventueel paracetamol* of ibuprofen* in tegen de pijn.
  • Blijf bewegen. Lopen bevordert het herstel. Maar als lopen de pijn flink verergert, kan je beter stoppen en het de volgende dag opnieuw proberen.
  • Beweeg ook regelmatig je voet heen en weer als je zit of ligt. Zo voorkom je dat het enkelgewricht stijf wordt.
  • Voer bij het sporten de belasting geleidelijk op. Het is sowieso verstandig om 2 à 3 weken niet te sporten na een verzwikking. Overleg met je huisarts of fysiotherapeut hoe je het sporten op de juiste manier weer op kan bouwen.

Geneest een verzwikte enkel vanzelf?

Een verzwikte enkel geneest meestal binnen zes weken vanzelf. Na de eerste week vermindert de pijn doorgaans al. De zwelling kan wel wekenlang aanhouden. Als je te snel begint met sporten of de intensiteit niet geleidelijk opbouwt, heb je kans dat de klachten niet vanzelf over gaan. Als het om een verzwikte enkel gaat, geldt: geduld is een schone zaak!

Wanneer moet je naar de huisarts?

Soms geneest een verzwikte enkel niet uit zichzelf. Neem contact op met je huisarts als:

  • je na 4 dagen nog steeds niet goed op je voet kan staan
  • de pijn na een week niet verminderd is

Neem direct contact op met je huisarts of ga naar de spoedeisende hulp als:

  • je een knak hoort als je je verstapt
  • als je onderbeen, enkel of voet in een afwijkende stand staat
  • als je helemaal niet meer op je voet kan staan en de eerste, scherpe pijn niet minder wordt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.