Trainen om vet te verbranden: zo doe je dat!

Wist je dat je tijdens een rustig rondje joggen meer vet als brandstof gebruikt dan bij intensieve sprints? Dat betekent niet dat je altijd in een laag tempo moet trainen om vet te verbranden. Hoe dit precies werkt en welke training het beste bij jouw doelen past, leggen we je uit in dit artikel. Lees snel verder! 

Zwarte sporthorloge op een bed.

Waarom verbrand je minder vet als je sprint?

Het nadeel van sprinten is dat je het niet zo lang volhoudt en tijdens deze korte, intensieve inspanningen voornamelijk suikers als brandstof gebruikt. Bij een rustig tempo kan je langer doorgaan, waardoor je lichaam meer vet als energiebron gebruikt tijdens de training. Dit betekent niet dat je met rustige trainingen automatisch meer vet in totaal verbrandt. Hoge-intensiteitstrainingen, zoals sprinten, zorgen vaak voor een hoger totaal calorieverbruik, zowel tijdens als na de training. Dit komt door het zogenaamde afterburn-effect: je stofwisseling blijft na een intensieve training verhoogd, waardoor je extra energie verbrandt in rust. Als je hoofddoel specifiek vetverlies is, kan een combinatie van beide soorten trainingen – rustige en intensieve – het meest effectief zijn.

Wat is de ideale hartslag voor vetverbranding?

Als je wilt afvallen is het een goed idee om een lekker rustig tempo aanhouden. Je verbrandt dan vet, je houdt het langer vol en je hebt minder kans op blessures. Dit tempo laat je bepalen door je hartslag. Je hartslag geeft namelijk aan wanneer je vet verbrandt. Volgens de vuistregel ligt de ideale hartslag voor vetverbranding tussen de 60% en 75% van je maximale hartslag. In dit tempo begin je na enkele minuten al vet te verbranden. Maar wat is dan je maximale hartslag? Dit kan je inschatten met behulp van de vuistregel 220 minus je leeftijd.

Rekenvoorbeeld van de ideale hartslag voor vetverbranding

Lisa is 34 jaar. Haar maximale hartslag is 220 – 34 = 186. Haar ideale hartslag om vet te verbranden ligt dus tussen de 70% en 75% van 186. Dat is tussen de 130 en 140 slagen per minuut.

De ideale hartslag volgens deze vuistregel:

  • 25 jaar: 137-146
  • 30 jaar: 133-143
  • 35 jaar: 130-139
  • 40 jaar: 126-135
  • 45 jaar: 123-131
  • 50 jaar: 119-128
  • 55 jaar: 116-124

Bovenstaande manier is natuurlijk wel een schatting. Als je precies wilt weten wat je ideale hartslag is, dan kan je een inspanningstest doen bij een sportarts of een inspanningsfysioloog.

Hoe meet ik mijn hartslag?

Controleer tijdens het trainen of je hartslag op je ideale niveau blijft. Het maakt hierbij niet uit of je nu gaat hardlopen, roeien of cross-trainen. Hoe doe je dit dan? Voel je hartslag in je hals of pols en tel 15 seconden lang het aantal slagen. Vermenigvuldig dit aantal met 4. Nu weet je hoe hoog je hartslag ongeveer is. Je kan natuurlijk ook een hartslagmeter aanschaffen. Voordat je dit doet, check eerst eens bij je sportschool of ze daar een hartslagmeter op hun fitnessapparaten hebben. Dat scheelt toch weer!

Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.