
Gezichtsverzorging
Etos
Laatste update 13 januari 2025
Ga jij op wintersport en wil je goed voorbereid zijn? Naast het meenemen van alle essentials, zoals de juiste skikleding, een helm en zonnebrand, is het ook belangrijk om je lichaam goed voor te bereiden op je wintersportvakantie om blessures te voorkomen. Wij geven je 10 tips voor een goede wintersport voorbereiding, inclusief een handige wintersport paklijst. Zo kan je zorgeloos op wintersport!
Als je binnenkort op wintersport gaat, dan kan je vast niet wachten tot je eindelijk bovenaan de piste staat! Maar voordat je de pistes op gaat, is een goede voorbereiding belangrijk. Je wil natuurlijk niets vergeten! Met een goede checklist haal je het maximale uit je vakantie en voorkom je onaangename verrassingen. In onderstaande wintersport paklijst vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagde wintersportvakantie.
Of je nu voor het eerst gaat skiën of een doorgewinterde snowboarder bent; een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je fit blijft, blessures voorkomt en optimaal kan genieten van je vakantie in de sneeuw! Van de juiste uitrusting tot slimme warming-ups. Met onze tips haal je het beste uit jouw wintersportavontuur.
Eén van de beste voorbereidingen voor de wintersport is het voorbereiden van je lichaam met wat simpele oefeningen. Een half uurtje per week trainen helpt al! Omdat tijdens het skiën vooral de knieën en de onderbeenspieren gebruikt worden, kan je het beste deze spiergroepen extra trainen. Squats, lunges en traplopen zijn snowboard- en ski-oefeningen waar je juist deze spieren mee traint. Maar wat dacht je van schaatsen, dat helpt al helemaal. Als je al wat aan je conditie hebt gewerkt, is het skiën leuker en hou je het op de piste langer vol. Ook helpt het om voor je vakantie een paar keer naar een indoorskibaan gaan. Zo heb je alvast een keertje geoefend!
Als je aankomt op de berg, is het verstandig om even de tijd te nemen om uit te rusten van de reis. Je kan bijvoorbeeld alvast je skispullen regelen en je skipas ophalen. Kinderen kunnen na een lange reis en het hoogteverschil sneller last krijgen van oorpijn of oorontsteking. Let hier dus ook op als je de eerste dag gaat skiën. Kies bij voorkeur eerst wat lager gelegen pistes om rustig te beginnen.
Besteed veel aandacht aan het afstellen van de bindingen van je ski's. Ga bij twijfel naar een skishop om te checken of je bindingen goed afgesteld staan. Leeftijd, gewicht en vaardigheid zijn allemaal van belang bij het juist afstellen van je bindingen. Te strak afgestelde bindingen kunnen er bij een val voor zorgen dat je ski's niet snel genoeg uitgaan. Bindingen die te los afgesteld staan, kunnen er juist voor zorgen dat je voeten te snel uit de bindingen gaan tijdens het skiën. Snowboarders hebben hier minder last van, maar let er bij het snowboarden wel op dat je bindingen op het juiste aantal graden staat, zodat je fijn staat.
Wees altijd voorbereid op flinke kou. In de bergen kan het zomaar -10 of -15 worden. Vooral boven op de berg of in een open skilift kan het erg koud zijn! Naast kou kan het soms ook hard waaien. Meerdere laagjes kleding isoleren beter dan een dikke trui of jas. Vergeet ook niet je muts mee te nemen.
Handschoenen houden niet alleen je handen warm, maar beschermen je ook als je valt. Daarnaast zijn ski- en snowboardspullen scherp en kunnen ze in je handen snijden: ook hier beschermen handschoenen tegen. Handschoenen van fleece, wol of katoen nemen water op waardoor je handen snel koud worden. Je kan dus beter waterafstotende handschoenen of wanten kopen. Vind je wanten onhandig? Sommige handschoenen hebben ook aparte binnenhandschoenen. Dit zorgt ook voor extra warmte.
Een skibril of een goede zonnebril kan pijn aan de ogen en sneeuwblindheid voorkomen. Op de berg weerkaatst de zon vanaf alle kanten door de witte sneeuw, dus bescherm je ogen goed. Veel skibrillen hebben ook verschillende lenzen, hierdoor kan je met 1 skibril in verschillende condities skiën. Handig als het in de ochtend zonnig is, maar in de middag toch de wolken tevoorschijn komen.
Op de piste kan de straling van de zon intens zijn. De lucht laat meer UV-straling door en de sneeuw weerkaatst ook straling. Gebruik bij voorkeur beschermende zonnebrandcrème op vetbasis. Vergeet ook niet je lippen in te smeren met een lippenbalsem met SPF, deze kunnen namelijk ook verbranden!
Warm je spieren - kort voor het skiën of snowboarden - een beetje op. Dat verkleint de kans op blessures. Vaak beginnen skiklasjes hier ook mee. Je kan ook eerst een blauwe afdaling nemen in een rustig tempo om even los te komen. Ook als je lang in een lift hebt gezeten, is het goed om daarna even wat oefeningen te doen.
Tijdens het skiën heb je te maken met vochtverlies. Een liter vochtverlies per uur is heel normaal. Het kan zelfs oplopen tot wel 2 liter per uur. Als je te weinig drinkt, word je sneller moe en wordt je reactievermogen minder. Zorg dus dat je regelmatig drinkt. Alcoholische dranken drogen uit, dus het is beter om daarmee te wachten tot de après-ski!
In sommige landen is dit zelfs verplicht. Niet gek, want skiërs en snowboarders halen op de piste al gauw snelheden van boven de 40 km per uur. Niet alleen is het dragen van een helm belangrijk omdat je zelf kan vallen. Een helm beschermt je ook voor anderen op de piste. Al kan je nog zo goed skiën, je kan niet altijd op de kunsten van een ander vertrouwen. Voor kinderen kan je hoesjes kopen voor over de helm. Je kan ook grappige konijnen- of tijgeroortjes op de helm van je kind plakken. Leuk voor je kleintje én je herkent je kind sneller op de piste.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.