
EHBO
Etos
Laatste update 22 april 2025
Heb je een brandwond opgelopen tijdens het koken? Of komt je kind thuis met een flinke schaafwond op zijn of haar knie? Vervelend! Opeens vraag je je af hoe je de wond het beste kan verzorgen. Welke stelling over wondverzorging is juist en welke niet? Geen paniek: wij vertellen je precies wat wel en niet waar is over wondverzorging. Lees verder.
Niet waar. Dit kan het wondweefsel beschadigen en het herstel juist vertragen. Maak kleine wonden schoon met koud stromend water en milde zeep. Spoel de wond tenminste 5 minuten om vuil en bacteriën te verwijderen. Diepe, grote of hevig bloedende wonden moeten door een arts behandeld worden.
Waar. Dit bevordert een snel herstel en zorgt ervoor dat verand* niet vastplakt aan de wond. Houdt het wondgebied schoon. Dat kan bijvoorbeeld met een wondspray.
Niet waar. Het is beter om een schaafwond af te dekken met een pleister* of verband. Dit belemmert namelijk wrijving tussen de wond en kleren, waardoor je voorkomt dat er vuil en bacteriën in de wond komen. Dit zorgt voor een snellere heling. Verklein de kans op een infectie door de wond te reinigen voordat je een gaasje* aanbrengt.
Waar. Wanneer je een pleister te snel van een wond aftrekt, loop je het risico dat je het korstje meetrekt, waardoor de wond weer open gaat. Trek daarom zachtjes, stukje voor stukje, de pleister van de wond. Voelt het alsof het korstje vastzit aan de pleister? Week de pleister dan even in warm water, zodat deze makkelijker loslaat. Trek de pleister geleidelijk met de haarrichting mee. Zo voorkom je een pijnlijke en ongewilde ontharing.
Niet waar. Dit kan zelfs zorgen voor meer schade, want boter kan bacteriën bevatten. Houd kleine brandwonden onder stromend koud water tot de pijn afneemt. Bescherm een verbrande huid door het te bedekken met een vet zalfgaas en verband. Breng het gaas voorzichtig en losjes aan, zodat het niet aan de verbrande huid gaat kleven.
*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0325-3115
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.