Vitamine A (retinol)

Vitamine A ondersteunt je weerstand, maar wist je dat het ook goed is voor het behoud van een gezonde huid? Benieuwd waar deze vitamine nog meer goed voor is, waar vitamine A in zit en hoeveel per dag aanbevolen is om uit je voeding te halen? Lees het hieronder!

Een vitamine A supplement in de hand

Wat is vitamine A (retinol)?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die je via je voeding binnenkrijgt. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Vooral dierlijke voedingsmiddelen, zoals leverworst en paling, zijn goede bronnen van vitamine A. Je lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden: natuurlijke kleurstoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals wortels en cantaloupe meloen. Omdat je lichaam carotenoïden om kan zetten naar vitamine A, worden ze ook wel provitamine A genoemd. Daarnaast wordt er vaak vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A is goed voor een hoop processen in je lichaam:

  • Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen.
  • Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een gezonde huid.
  • Vitamine A draagt bij aan het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed.
  • Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem.
  • Vitamine A helpt bij het behoud van normale slijmvliezen.

Wat doet Vitamine A voor je huid?

Vitamine A wordt door huidverzorgingsspecialisten vooral retinol genoemd. Retinol is een vorm van vitamine A. Maar wat doet vitamine A precies voor je huid? Vitamine A helpt bij de verzorging van je huid van binnenuit. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en helpt de huid gezond te houden.

Wat is retinol en en hoe op welke manieren kan je het aanbrengen?

Retinol is een vorm van vitamine A die veel wordt gebruikt in huidverzorging, onder andere voor anti-aging cremes. Het behoort tot de retinoïden, een groep verbindingen die de huid kunnen vernieuwen, de collageenproductie kunnen stimuleren en de talgproductie kunnen reguleren. Retinol wordt in de huid omgezet naar retinoïnezuur, de actieve vorm die direct invloed heeft op huidcellen. Retinol is verkrijgbaar in serums, maar ook in de vorm van retinolcrème. Je mag een product met retinol niet gebruiken tijdens je zwangerschap.

Retinolserum

Een retinol serum is een geconcentreerd serum met retinol als actief hoofdingrediënt. Er zijn verschillende serums in verschillende sterktes, deze bevatten allemaal een andere concentratie retinol. Begin altijd met het gebruik van een mild serum met een lage concentratie. Breng deze eerst 1 à 2 keer per week aan voor het slapen. Retinol breekt namelijk af door zonlicht en zorgt ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor UV. Wanneer je roodheid of irritatie ervaart moet je stoppen met het gebruik van dit product.

Retinolcrème

Retinol crème is een milder en dikker product dan een serum. In de crème worden ook hydraterende ingrediënten toegevoegd. Het wordt vaak gebruikt om huidveroudering tegen te gaan. Ook retinol crème kan je het beste eerst 1 à 2 keer per week gebruiken en alleen ‘s avonds aanbrengen. Gebruik overdag een crème met SPF om je huid te beschermen tegen de zon.

Bekijk hier ons assortiment crèmes en serums met retinol

Wat is de aanbevolen hoeveelheid vitamine A per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine A uit voeding verschilt per leeftijdsgroep en per geslacht. Voor volwassen mannen is de ADH vastgesteld op 800 microgram retinol-activiteit equivalenten (RAE) per dag. Voor volwassen vrouwen is dit 680 microgram RAE per dag.

De ADH voor vitamine A is uitgedrukt in retinol-activiteit equivalenten (RAE). Eén RAE staat gelijk aan 1 microgram retinol en 12 microgram bètacaroteen.

De tabel hieronder geeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A uit voeding per leeftijdsgroep en per geslacht aan.

Leeftijd ADH vitamine A in mcg RAE
Kinderen
6-11 maanden 300
12-23 maanden 300
2-5 jaar 350
6-9 jaar 400
10-13 jaar 600
Mannen
14-17 jaar 900 mcg
18 jaar en ouder 800 mcg
Vrouwen
14-17 jaar 700 mcg
18 jaar en ouder 680 mcg
Zwangere vrouwen 750 mcg
Vrouwen die borstvoeding geven 1100 mcg
Bron: voedingscentrum.nl

In welke voeding zit vitamine A?

Vitamine A in voeding komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals orgaanvlees, vette vis, eieren, boter en kaas. Je lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit bètacaroteen dat voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen zoals wortels, spinazie, boerenkool en bleekselderij. Vitamine A wordt ook vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Kijk op het etiket van deze producten om erachter te komen of het vitamine A bevat.

In de tabel hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die vitamine A bevatten.

Voedingsmiddel Hoeveelheid vitamine A in mcg RAE
Runderlever (bereid) (100 gr) 36888
Gerookte paling (100 gr) 3300
Wortelen (rauw) (100 gr) 621
Bron: Nevo online

supplementen met vitamine A

Door gezond en gevarieerd te eten kan je voldoende vitamine A binnenkrijgen. Als je gezond en gevarieerd eet, heb je zelden een aanvulling van vitamine A nodig. Voor mensen met een (ernstig) vitamine A-tekort, bestaan wel vitamine A-supplementen Als aanvulling kan je ervoor kiezen om een supplement met vitamine A te nemen. Vitamine A wordt vaak toegevoegd aan multivitamines

Hoeveel vitamine A uit voeding is aanbevolen als je zwanger bent?

Ben je zwanger? Dan is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A uit voeding iets hoger. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Let erop dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt als je zwanger bent. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Daarom kun je tijdens je zwangerschap beter geen leverworst of leverpastei eten. Een boterham belegd met leverworst bevat namelijk al meer dan 1000 microgram vitamine A. Lever en andere dierlijke bronnen bevatten vaak vitamine A in de vorm van retinol. In groenten en plantaardige voedingsmiddelen zit een andere vorm van vitamine A, namelijk bètacaroteen. Deze stof wordt door het lichaam zelf omgezet in vitamine A waardoor er geen risico op overdosering ontstaat. Geef je borstvoeding? Dan is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine nog een stukje hoger dan tijdens de zwangerschap, namelijk 1.100 microgram.

Wat als je te veel vitamine A binnenkrijgt?

De aanvaardbare bovengrens van vitamine A verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 3000 microgram per dag. Dat komt neer op zo’n 9 sneetjes brood belegd met leverpastei. Om de bovengrens te overschrijden moet je dus flink je best doen.

Een teveel aan vitamine A kan de volgende klachten geven:

Ervaar je een of meer van deze klachten? Raadpleeg dan je huisarts.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0225-2981

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.