Vitamine B6: wat is het en waar is het goed voor?

Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd. Dit is een wateroplosbare vitamine die onderdeel is van het vitamine B-complex. Benieuwd waar vitamine B6 precies goed voor is? En welke voedingsmiddelen vitamine B6 bevatten? Lees dan snel verder!

persoon die vitamine b6 tot zich neemt

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6 is een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die je via je voeding binnenkrijgt. Deze vitamine is onderdeel van het vitamine B-complex. Vitamine B6 is een veelzijdige vitamine die een rol speelt bij veel verschillende lichaamsprocessen.

vitamine-b-complex

Dat vitamine B6 goed is voor je lichaam: dat wist je waarschijnlijk al. Maar waar is vitamine B6 dan precies goed voor? Hieronder hebben we de belangrijkste processen waar B6 aan bijdraagt voor je op een rijtje gezet. Vitamine B6:

  • ondersteunt bij de aanmaak van rode bloedcellen
  • ondersteunt bij het vrijmaken van energie uit voeding
  • draagt bij aan het reguleren van hormonen in het lichaam
  • ondersteunt een normale werking van het immuunsysteem
  • draagt bij een heldere geest
  • helpt bij het verminderen van vermoeidheid
  • draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel

Vitamine B6 bij vermoeidheid

Vitamine B6 helpt om vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan fitheid. Vitamine B6 speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit je voeding.

Vitamine B6 voor een goede geestelijke balans

Vitamine B6 draagt bij aan geestelijke veerkracht en is gunstig voor een goede geestelijke balans. Ook is het goed voor je gemoedstoestand, concentratievermogen en geheugen.

Waar zit vitamine B6 in?

Zoals eerder genoemd is het belangrijk dat je vitamine B6 binnenkrijgt via je dagelijkse gezonde voeding. Maar via welke producten krijg je deze vitamine precies binnen? Vitamine B6 zit in producten zoals vlees, vis, aardappelen en noten. Probeer deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

In de tabel hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen en de hoeveelheid vitamine B6 die ze bevatten.

Voedingsmiddel

Hoeveelheid vitamine B6 in milligram

Stukje varkensfilet (70 gram)

0,357 mg

Gekookt ei (50 gram)

0,060 mg

Stukje koolvis (gaar, 120 gram)

0,110 mg

Handje ongezouten walnoten (25 gram)

0,104 mg

Aardappelen (gekookt, 100 gram)

0,187 mg

Snee bruin brood (35 gram)

0,020 mg

Opscheplepel bruine bonen (gaar, 50 gram)

0,044 mg

Glas halfvolle melk (150 ml)

0,050 mg

Plak kaas (20 gram)

0,012 mg

Bron: voedingscentrum.nl en Nevo online.

Hoeveel vitamine B6 per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B6 verschilt per leeftijdsgroep en per geslacht.

De tabel hieronder geeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 per leeftijdsgroep en per geslacht aan.

Leeftijd en groep

ADH vitamine B6

Kinderen

6-11 maanden

0,2 mg

1-3 jaar

0,4 mg

4-8 jaar

0,7 mg

9-13 jaar

1,1 mg

14-17 jaar

1,5 mg

Mannen

18-50 jaar

1,5 mg

50 jaar en ouder

1,8 mg

Vrouwen

18 jaar en ouder

1,5 mg

Zwangere vrouwen

1,8 mg

Vrouwen die borstvoeding geven

1,7 mg

Bron: voedingscentrum.nl.

Is te veel vitamine B6 slecht?

De aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 12 milligram per dag. Een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor je zenuwstelsel. Als je langdurig te veel vitamine B6 binnenkrijgt, dan kan je last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in je handen en voeten.

Vitamine B6-supplementen

Door gezond en gevarieerd te eten kan je voldoende vitamine B6 binnenkrijgen. Als aanvulling kan je ervoor kiezen om een supplement met vitamine B6 te nemen.

Vitamine B6 combineren met magnesium

Magnesium is een mineraal dat vaak gecombineerd wordt met vitamine B6. Vitamine B6 en magnesium ondersteunen allebei het normaal functioneren van het zenuwstelsel en bevorderen de energiestofwisseling.

Wil je nog meer weten over vitamine B en andere vitamines? Lees dan ook eens over vitamine B-complex, vitamine B12, vitamine C en vitamine E.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.