Citroen: 10 dingen die je moet weten

Citroenen staan bekend om hun frisse, zure smaak en de vitamine C die ze bevatten. Maar wat weet jij eigenlijk nog meer over deze gele vrucht? In dit artikel zetten wij 108 feiten over de citroen voor je op een rij.

Een houten krat vol citroenen.

1. Invloed op je bloedsuikerspiegel

Wist je dat citroenen kleine hoeveelheden plantaardige stoffen bevatten, zoals flavonoïden, die invloed hebben op je bloedsuiker? Verwacht geen wonderen, een goede bloedsuikerspiegel bereik je vooral door een gevarieerde voeding en lekker in beweging te blijven.

2. Citroen en nierstenen

Citroenzuur, dat citroenen hun frisse smaak geeft, kan bijdragen aan het verhogen van de citraatconcentratie in de urine. Een hogere citraatconcentratie kan helpen om de kans op bepaalde soorten nierstenen te verkleinen. Toch is voldoende water drinken de belangrijkste manier om je urinewegen gezond te houden.

3. Vitamine C in citroen

Citroenen zijn een bron van vitamine C, wat bijdraagt aan de normale werking van het immuunsysteem en helpt om cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Vitamine C speelt ook een rol bij de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de normale werking van bloedvaten. Combineer citroenen met andere groente en fruit voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

4. Opname van ijzer

Citroenen bevatten vitamine C, wat helpt om ijzer uit plantaardige voeding, zoals spinazie of peulvruchten, beter op te nemen. Hoewel citroenen zelf weinig ijzer bevatten, kan een kneepje citroensap over je maaltijd een handige toevoeging zijn als onderdeel van een gevarieerd dieet.

5. Citroen en de bloeddruk

Citroenen bevatten kleine hoeveelheden kalium, een mineraal dat belangrijk is voor verschillende processen in je lichaam, zoals het ondersteunen van de normale werking van spieren en het behoud van een gezonde bloeddruk. Voor een gunstig effect op je bloeddruk is het belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen via een gevarieerd dieet met kaliumrijke voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en aardappelen. Het beperken van zoutinname en een gezonde leefstijl spelen ook een grote rol bij het ondersteunen van je bloeddruk. Lees meer over een hoge bloeddruk.

6. Je immuunsysteem

Vitamine C, dat in citroenen aanwezig is, ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem. Het speelt een belangrijke rol in het beschermen van cellen tegen oxidatieve schade. Citroenen zijn een bron van vitamine C en kunnen bijdragen aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

7. Citroen als detox drankje voor je darmen

Een glas water met citroensap kan een frisse aanvulling zijn op een gezond dieet, maar heeft geen bewezen effect op het stimuleren van de stoelgang of het 'schoonmaken' van je darmen. Voor een gezonde stoelgang is het belangrijk om voldoende vezelrijke voeding te eten, zoals volkorenproducten, groente en fruit, en voldoende water te drinken.

8. Citroen en je tanden

Het zuur in citroenen kan je tandglazuur aantasten, vooral bij regelmatig gebruik. Dit kan het risico op slijtage en gaatjes verhogen. Zo bescherm je je tanden bij het eten of drinken van citroensap:

  • Poets je tanden niet direct voor of na het eten of drinken van citroensap om beschadiging van het glazuur te voorkomen.
  • Spoel je mond met water na het drinken van citroensap om het zuur weg te spoelen.
  • Gebruik een rietje als je citroensap drinkt, zodat het minder contact maakt met je tanden.

9. Citroenen en hun frisse geur

De frisse geur van citroenen komt door limoneen, een natuurlijke olie in de schil. Deze olie wordt ook gebruikt in schoonmaakproducten en parfums. Wrijf een stukje citroenschil tussen je vingers voor een heerlijke citrusgeur!

10. Citroenen bewaren

Wist je dat citroenen langer vers blijven als je ze in de koelkast bewaart? Bij kamertemperatuur drogen ze sneller uit, terwijl ze in de groentelade van je koelkast tot wel 2-3 weken goed blijven. Wil je ze nóg langer bewaren? Vries citroensap in ijsblokjesvorm in voor later gebruik!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten bij deze toepassing/indicatie. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.