
Voeding
Etos
Laatste update 15 april 2025
Afvallen is in theorie heel simpel, maar kan in de praktijk knap lastig zijn. Wil je graag gewicht verliezen? Ga dan niet halsoverkop diëten, maar bereid je goed voor. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Wij vertellen je hoe je in tien stappen naar een gezond gewicht toe kan werken.
Je BMI (Body Mass Index) zegt iets over de verhouding tussen je lengte en je gewicht en vertelt je of je een gezond-, over- of ondergewicht hebt. Heb je een gezond gewicht, maar pas je niet meer in je favoriete broek? Ook als je een gezond gewicht hebt, kan je een paar kilo afvallen, zolang je gewicht niet te laag wordt.
Let op: ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je een ziekte, gebruik je medicijnen, is je BMI hoger dan dertig of ben je ouder dan zeventig jaar? Raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je op eigen houtje gaat afvallen.
Wil je afvallen omdat je je fitter en energieker wilt voelen? Of ga je volgend jaar trouwen en wil je wat strakker in je vel zitten? Bedenk goed waarom je wilt afvallen. Als je dat helder voor ogen hebt, is het vaak makkelijker om gemotiveerd te blijven.
Aan de hand van je BMI kan je bepalen welk gewicht gezond is voor jouw lichaamslengte en wat je streefgewicht is. Wees realistisch bij het bepalen van je streefgewicht. Vind je het lastig om een streefgewicht te bepalen? Een diëtist kan je hierbij helpen.
Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Je huisarts, praktijkondersteuner of diëtist kan je helpen met afvallen en fungeert als een stok achter de deur. Vraag ook om steun bij vrienden en familie. Zij kunnen je helpen op moeilijke momenten. Let op: is je BMI hoger dan dertig? Raadpleeg dan in elk geval je huisarts.
Neem je huidige eetpatroon onder de loep door een eetdagboek bij te houden. Zo krijg je beter inzicht in wat je allemaal op een dag eet en drinkt en hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Hiermee zorg je ook voor regelmaat, waardoor je het beter vol kan houden.
De volgende stap is gezonder eten. Maar wat is nu eigenlijk gezond en wat niet? Tegenwoordig vliegen de voedingsadviezen je om de oren. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitamines en mineralen binnen. Vind je het lastig om je eetpatroon aan te passen of weet je niet goed waar je moet beginnen? Of wil je voedingsadvies op maat? Een diëtist kan je hierbij helpen.
Meer weten over de Schijf van Vijf? Kijk dan op www.voedingscentrum.nl.
Afvallen is in theorie heel simpel: als je meer calorieën verbrandt dan dat je via je voeding binnenkrijgt, verlies je gewicht. Vrouwen hebben gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig. Wil je afvallen? Probeer dan niet meer dan 1.500 calorieën per dag te eten. Verdeel je calorieën over 3 hoofdmaaltijden per dag en probeer zo min mogelijk tussendoor te eten.
Meer weten? Lees dan ons artikel over calorieën.
Naast minder én gezonder eten, is het belangrijk om meer te bewegen als je gewicht wilt verliezen. Beweeg elke dag tenminste een half uur om af te vallen. Dat hoeft niet aan één stuk door te zijn, maar mag ook 3 keer 10 minuten zijn. Alles waar je hart sneller van gaat kloppen, telt mee. Je kan ervoor kiezen om naar de sportschool te gaan, maar huishoudelijke klusjes doen, tuinieren, de hond uitlaten en fietsen naar je werk zijn manieren om in beweging te blijven. In dit artikel geven we je nog meer tips om meer te bewegen. Vind je het lastig om de draad (weer) op te pakken? Lees dan ons artikel met tips om te beginnen met sporten.
Ben je weer een kilo dichter bij je streefgewicht? Trakteer jezelf dan op iets leuks, bijvoorbeeld op een nieuw luchtje of skincare product. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan. Valt het weegmoment tegen? Geef dan niet op. Gewoon doorgaan. Je kan het!
Heb je je streefgewicht bereikt? Good job! Nu is het de kunst om op gewicht te blijven. Je blijft op gewicht als je evenveel calorieën verbruikt als dat je via je voeding binnenkrijgt. Voorkom dat je weer terugvalt in je oude eetpatroon. Je lijf heeft namelijk minder calorieën nodig als je bent afgevallen. Daarom is het belangrijk dat je je eetpatroon blijvend aanpast. Ga regelmatig op de weegschaal staan, maar niet vaker dan één keer per week. Doe dit telkens op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld elke week op maandag als je opstaat. Zo kan je goed in de gaten houden of je nog op je streefgewicht zit.
Afvallen is niet makkelijk. Daarom hebben we nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
Meer ondersteuning gewenst? Bekijk de onderstaande maaltijdvervangers* .Vervanging van twee dagelijkse maaltijden door een maaltijdvervanger in een energiebeperkt dieet helpt bij gewichtsverlies.
*Let op: Maaltijdvervangers kunnen worden gebruikt als onderdeel van een energiebeperkt dieet maar zijn geen vervanging van een gezond en gevarieerd dieet.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0325-3133
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.