Pescotariër (worden)? Dit is wat je moet weten

Minder vlees eten is beter  voor het milieu en kan ook voordelen hebben voor je gezondheid. Steeds meer  mensen eten wel eens een dagje geen vlees of eten helemaal geen vlees.  Er zijn ook mensen die geen vlees eten, maar wel vis. Dit noemen we pescotariërs. Maar wat is een pescotariër precies? En waar moet je op letten als je pescotariër wordt? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Afbeelding van een school zwemmende vissen.

Pescotariër, vegetariër of flexitariër?

Wat is het verschil tussen een flexitariër, pescotariër en een vegetariër? Flexitariërs eten af en toe geen vlees, terwijl vegetariërs en pescotariërs helemaal geen vlees (meer) eten. In tegenstelling tot vegetariërs eten pescotariërs wel vis. Vis kan een gezonde toevoeging zijn aan je voedingspatroon. Het bevat namelijk omega-3 vetzuren, is rijk aan eiwitten en levert verschillende vitamines en mineralen, zoals de vitamines B12, B6, B2, D en A, jodium, fosfor en selenium. De Gezondheidsraad adviseert daarom om 1 keer per week vis te eten. Kies bij voorkeur voor vette vis en varieer tussen verschillende vissoorten, zoals haring, sardines, zalm of makreel. Ook diepvries vis of vis uit blik is een prima keuze.

Wat zijn de voordelen van minder vlees eten?

Voor de meeste pescotariërs is het dierenwelzijn de belangrijkste reden om minder of geen vlees te eten. Daarnaast is minder vlees eten ook gunstig voor het milieu en kan het voordelen hebben voor je gezondheid. We zetten de voordelen hieronder voor je op een rij.

Gezondheidsvoordelen

Minder (of geen) vlees en meer volkoren graanproducten, plantaardige vleesvervangers, fruit, groenten en peulvruchten eten, kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Hoewel onbewerkt en mager vlees in een gezond eetpatroon past, kan het eten van veel rood en vooral bewerkt vlees nadelig zijn voor je gezondheid. Minder vlees eten kan dan dus een gezonde aanpassing zijn aan je voedingspatroon.

Voordelen voor het milieu

Geen vlees eten heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. De vleesproductie is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast kost het veel water, land en natuur, en zorgt de mest voor vervuiling. Hetzelfde geldt voor vis. Hoewel vis eten goed is voor je gezondheid, kan de visvangst schadelijk zijn voor het milieu. Het kan zeebodems aantasten, zorgen voor overbevissing en veel bijvangsten. Ben je pescotariër en wil je een duurzamere keuze maken? Kies dan voor vis met het MSC- of ASC-keurmerk.

Vleesvervangers voor pescotariërs

Ook zonder vlees (en vis) kan je gezond eten. Als je pescotarisch eet, is het wel belangrijk om op te letten dat je genoeg ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen vind je naast vlees ook in eieren, peulvruchten, noten, pinda’s en pitten. Ze zitten ook in vleesvervangers van soja, zoals tofu en tempé, en worden soms ook toegevoegd aan kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes of burgers. Controleer op het etiket van deze kant-en-klare vleesvervangers of er extra ijzer en B12 is toegevoegd, en of ze minder dan 1,1 gram zout, niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet per 100 gram en geen toegevoegde suikers bevatten.

IJzer

Naast de hierboven genoemde producten, vind je ijzer ook in groene bladgroenten (zoals spinazie en andijvie), volkoren graanproducten en aardappelen. Om voldoende ijzer binnen te krijgen, is het handig om groente en fruit bij je maaltijd te eten. De vitamine C in groente en fruit helpt je lichaam namelijk om het ijzer beter op te nemen.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren, kaas en melk. Eet je veganistisch en dus geen vlees of andere dierlijke producten? Dan is het advies om een vitamine B12 supplementt te nemen naast je dagelijkse voeding.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.