Vetzuren: Omega 3 & Omega 6

Misschien heb je al weleens van Omega 3 en Omega 6 vetzuren gehoord. Maar wat zijn deze vetzuren eigenlijk precies? Waarom zijn ze goed voor je? En in welke voedingsmiddelen komen ze voor? Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze vetzuren.

Stukken zalm op een markt. Ze bevatten veel Omega 3 en 6.

Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, wat betekent dat het vetzuur meerdere dubbele bindingen heeft. De bekendste Omega 3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en linoleenzuur (ALA). ALA is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je lichaam het niet zelf kan maken. Dit vetzuur komt vooral voor in plantaardige producten, zoals lijnzaad en walnoten. ALA is bij een dagelijkse inname van 2 gram goed voor je cholesterolspiegel.

EPA en DHA worden ook wel de ‘visvetzuren’ genoemd, omdat ze vooral in vette vis zitten, zoals zalm en makreel. Je lichaam kan de Omega 3 vetzuren EPA en DHA in kleine hoeveelheden zelf aanmaken uit ALA. Omega 3 vetzuren spelen een rol in verschillende processen in je lichaam. Hierover vertellen we je hieronder meer.

Waar is Omega 3 goed voor?

Omega 3 vetzuren spelen een rol in verschillende processen in je lichaam. Het zijn gezonde vetten die elk op hun eigen manier bijdragen aan de werking van je lichaam. Zo helpt een dagelijkse inname van 2 gram ALA je cholesterolniveau gezond te houden. Het Omega 3 vetzuur DHA is bij een dagelijkse inname van 250 mg juist goed voor je gezichtsvermogen en de werking van je hersenen. Bovendien heeft een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA een gunstige invloed op je hart. Genoeg goede eigenschappen dus!

Waar zit Omega 3 in?

Als je op zoek bent naar voedingsmiddelen waar Omega 3-vetzuren in zitten, kan je de volgende producten in je winkelmandje stoppen:

  • vette vis, zoals zalm en makreel (EPA en DHA)
  • walnoten (ALA)
  • lijnzaad, hennepzaad en chiazaad (ALA)
  • lijnzaadolie en hennepolie (ALA)
  • zeewier (EPA en DHA)

De Gezondheidsraad adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis, om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Houd je niet van vis of lukt het je niet om wekelijks vis te eten? Dan kan je overwegen om een voedingssupplement met visolie te nemen naast je dagelijkse voeding. Lees meer hierover in ons artikel over visolie.

Waar is Omega 6 goed voor?

Ook Omega 6 vetzuren behoren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren. Door verzadigde vetten in je voeding te vervangen door onverzadigde vetten, help je de cholesterolgehalten in je bloed normaal te houden. Het bekendste Omega 6 vetzuur is linolzuur. Linolzuur helpt bij een dagelijkse inname van 10 gram om het cholesterolniveau in je bloed gezond te houden, wat bijdraagt aan een goede doorstroming van je bloed. Net als Omega 3 vetzuren kan je lichaam dit vetzuur niet zelf aanmaken, dus het is belangrijk om het via je voeding binnen te krijgen.

Waar zit Omega 6 in?

Omega 6 vetzuren komen vooral voor in plantaardige oliën en smeersels. Deze vetzuren worden vaak gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld voor bakken, braden of als basis voor dressings. In de volgende voedingsmiddelen vind je Omega 6-vetzuren:

  • arachide-olie (pindaolie)
  • zonnebloemolie
  • theunisbloemolie (olie uit de zaden van de teunisbloem)
  • hennepolie
  • bernagieolie (olie van komkommerkruid)
  • margarine en halvarine

Is Omega 9 ook goed om bij te slikken?

Omega 9-vetzuren behoren tot de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Enkelvoudige vetzuren hebben maar 1 dubbele binding. In tegenstelling tot de meervoudig onverzadigde Omega 3 en Omega 6 vetzuren zijn ze niet essentieel, wat betekent dat je lichaam ze zelf kan aanmaken. Het bekendste Omega 9-vetzuur is oliezuur, dat veel voorkomt in olijfolie, avocado’s en noten. Net als meervoudig onverzadigde vetzuren dragen enkelvoudig onverzadigde vetzuren bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in je bloed.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.