Voedselvergiftiging door kip: hoe gevaarlijk is dat?

Veel mensen zijn bang voor een voedselvergiftiging door kip. Je kan je er namelijk behoorlijk ziek door voelen. Maar hoe kan je een voedselvergiftiging door kip voorkomen? En wat is nu precies het verschil tussen een listeriabacterie, een campylobacter, ESBL en salmonella? Lees verder om alles te weten te komen over een voedselvergiftiging door kip. 

Voedselvergiftiging door het eten van kip

Hoe komen bacteriën in (kippen)vlees terecht?

In het darmkanaal van dieren leven veel bacteriën. Er is een kans dat bepaalde bacteriën tijdens het slachtproces in de voedselketen terecht komen. Omdat kippen kleine dieren zijn, vindt besmetting tussen het vlees en bacteriën uit het darmkanaal sneller plaats dan bij grote dieren.

Wat is antibiotica-resistente bij kippen?

Naast de bacteriën in het darmkanaal van de kippen, speelt antibioticaresistentie ook een rol bij de ontwikkeling van bacteriën bij kippen. Doordat kippen vaak dicht op elkaar leven, wordt een ziekte snel verspreid. Vleesproducenten proberen dit te voorkomen met antibiotica. Maar door lang en herhaaldelijk gebruik van hetzelfde antibioticum, worden ziektekiemen in de kip na verloop van tijd resistent voor het antibioticum. Dit betekent dus dat bepaalde bacteriën niet meer gevoelig zijn voor de werking van één of meerdere antibioticasoorten. Hierdoor kan een ziekte zich weer verspreiden en uiteindelijk in kippenvlees terecht komen.

In Nederland is het gebruik van antibiotica in de veehouderij de afgelopen jaren sterk verminderd door strenge regelgeving, wat het risico op antibioticaresistente bacteriën kleiner maakt.

Wie lopen risico op een voedselvergiftiging door kip?

Over het algemeen zijn gezonde mensen met een sterk afweersysteem minder vatbaar voor een voedselvergiftiging. Wanneer je een slecht afweersysteem hebt, loop je sneller een ziekte op en dus ben je ook gevoeliger voor een voedselvergiftiging. Ouderen met een verzwakt afweersysteem en kinderen waarvan het afweersysteem nog niet optimaal is, lopen het meeste risico.

Door welke bacteriën kan je voedselvergiftiging krijgen?

Er zijn meerdere bacteriën die een voedselvergiftiging door kip kunnen veroorzaken. Wij zetten de meest voorkomende bacteriën voor je op een rij.

Salmonellabacterie: de salmonellabacterie is de meest bekende ziekmakende bacterie. Deze bacterie komt veel voor bij kippen en varkens. Je kan vrijwel alleen besmet raken met salmonella door het eten van eieren met nog vloeibaar eigeel, rauw vlees, ongewassen fruit en ongewassen of rauwe groenten. De ernst van de voedselvergiftiging is afhankelijk van de soort salmonella, de hoeveelheid en de weerstand van de persoon.

Campylobacter: deze bacterie is minder bekend, maar veroorzaakt meer ziektegevallen dan salmonella. Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak als kippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.

Listeriabacterie: de kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam. De bacterie komt met name voor in producten die langdurig gekoeld worden bewaard en die zonder verhitting worden opgegeten. Voorbeelden hiervan zijn vleeswaren, zoals kip- of kalkoenfilet. Behalve in kip komt deze bacterie ook voor in veel andere dierlijke voedingsmiddelen, zoals in rauwe eieren, in kaas gemaakt van rauwe melk en in voorverpakte, gerookte vis. De symptomen van listeria komen overeen met die van griep. Denk aan koorts, spierpijn, misselijkheid en diarree.

ESBL: ESBL kan voorkomen op kippenvlees. ESBL staat voor Extended-Spectrum Beta-Lactamase, een enzym dat bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden tegen bepaalde antibiotica. Het is niet de stof zelf die gevaarlijk is, maar de bacteriën die dit enzym produceren. Wanneer je een infectie hebt met een bacterie die ESBL aanmaakt, kan dit dus moeilijker te behandelen zijn met antibiotica. ESBL komt niet zo vaak voor en is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Met name oudere en zwakkere mensen kunnen er gevoelig voor zijn.

Hoe kan je voedselvergiftiging door kip voorkomen?

Helaas is preventie van een voedselvergiftiging niet altijd mogelijk. Met de volgende maatregelen verklein je de kans op een voedselvergiftiging.

  • Eet nooit voedsel dat over de te gebruiken tot (TGT)-datum is. Producten met een ten minste houdbaar tot (THT)-datum kunnen vaak nog veilig worden gegeten als ze goed zijn bewaard. Maak je kookgerei regelmatig schoon, zo voorkom je dat bacteriën van het ene voedingsmiddel op het andere voedingsmiddel terecht komen (kruisbesmetting).
  • Eet geen rauwe of halfgekookte eieren.
  • Eet geen rauwe kip.
  • Was groente en fruit voordat je het gaat bereiden en eten.
  • Was je handen voor het koken en nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Wanneer een voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door een bacterie of virus kan het besmettelijk zijn. Het is daarom belangrijk om goed je handen te wassen en te letten op hygiëne wanneer jij of iemand uit je omgeving een voedselvergiftiging heeft.

    Wil je weten wat je kan doen als je een voedselvergiftiging hebt door kip? Lees dan deze blog over voedselvergiftiging.

    Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

    Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.