
Voetproblemen
Etos
Laatste update 17 april 2025
Last van hielspoor? Je bent niet de enige. Het is een veelvoorkomende klacht die ontstaat door overbelasting van je voet. Gelukkig kan je zelf veel doen om verdere overbelasting te voorkomen. Lees snel verder om te ontdekken wat hielspoor precies is en hoe je je voeten het beste kan ondersteunen!
Bij hielspoor groeit er extra bot onder je hiel door overbelasting. Dit gebeurt wanneer de peesplaat onder je voet te veel onder druk staat. Deze peesplaat verbindt je hiel met je tenen en geeft steun bij het lopen. Als de peesplaat te erg belast wordt, kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Je lichaam herstelt dit door extra bot aan te maken, dit noemen we hielspoor. Niet iedereen met hielspoor heeft klachten. Maar als de peesplaat blijft irriteren, kan dit pijn geven. Vooral bij het opstaan of na een lange dag staan of lopen.
Hielspoor kan op verschillende manieren klachten geven. Veel mensen ervaren een scherpe, stekende pijn onder de hiel, vooral bij het opstaan. Daarnaast kan de pijn verergeren na lang staan of lopen, vooral op een harde ondergrond. Naarmate de dag vordert, kan de pijn veranderen in een doffe, zeurende pijn die aanhoudt. Hierdoor kan het lastig worden om normaal te lopen, omdat je onbewust je hiel probeert te ontlasten. Je huisarts kan vaststellen of je hielspoor hebt.
Er zijn verschillende factoren die de kans op hielspoor vergroten.
Als je veel staat, wandelt of intensief sport, en dan met name op harde vloeren of met slechte schoenen, kan de peesplaat onder je voet overbelast raken. Als je geen rust neemt, kan dit leiden tot hielspoor. Dit komt vaak voor bij mensen die een staand beroep hebben, zoals in de zorg of horeca, maar ook bij sporters zoals hardlopers.
De manier waarop je loopt of hoe je voeten staan, speelt een grote rol bij de verdeling van druk op je voet. Wanneer je bijvoorbeeld doorgezakte voeten hebt of juist de neiging hebt om op de buitenkant van je voet te lopen, wordt de druk op je voet niet goed verdeeld. Hierdoor kan hielspoor ontstaan.
Als je te zwaar bent, moeten je voeten bij elke stap meer gewicht dragen. Dat zorgt voor meer druk op de peesplaat onder je voet. Hoe meer druk, hoe groter de kans op overbelasting. Zelfs een paar kilo afvallen kan al helpen om de belasting op je hiel te verminderen.
Als je kuitspieren kort of stijf zijn, trekken ze harder aan je hiel via de achillespees. Dat zorgt weer voor extra spanning onder je voet. Hierdoor kan de peesplaat sneller geïrriteerd raken. Strakke kuiten komen veel voor bij mensen die weinig rekken of vaak op hakken lopen.
Als je hielspoor hebt, is het goed om belasting van de peesplaat te verminderen. Je kan zelf veel doen.
Bij hielspoor is het essentieel om je voeten de juiste ondersteuning te geven. Vermijd slippers of schoenen zonder versteviging. Je voet moet goed in de zool passen. Een licht buigbare zool die meeveert bij het lopen is ideaal. Daarnaast kan een schokabsorberende zool helpen om de druk op je hiel, knieën en enkels te verminderen. Dit kan de pijn verlichten en overbelasting voorkomen. In schoenenwinkels worden schoenen met goede ondersteuning voor de voet vaak orthopedische schoenen genoemd.
Heb je overgewicht? Probeer dan af te vallen naar een gezond gewicht. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor hielspoor. Afvallen kan helpen om klachten te verlichten. Combineer gezonde voeding met genoeg lichaamsbeweging waarbij je je voet niet te veel belast, zoals fietsen of zwemmen.
Langdurig staan of veel lopen zonder voldoende rustpauzes kan de klachten van hielspoor verergeren. De peesplaat krijgt dan geen kans om te herstellen. Probeer daarom je activiteiten slim in te delen. Als je bijvoorbeeld een lange wandeling maakt of lang moet staan voor werk, zorg dan dat je af en toe kan zitten om je voeten te ontlasten.
Zooltjes speciaal ontwikkeld voor hielspoor bieden je voeten de gerichte ondersteuning die gewone schoenzolen vaak missen. Ze helpen om de druk onder je hiel gelijkmatig te verdelen en ondersteunen de natuurlijke voetboog, waardoor overbelasting wordt verminderd.Voor hielspoor zooltjes kan je terecht bij de podotherapeut, die de vorm van jouw voet kan nabootsen in een professioneel zooltje.
Inleghakken verhogen je hiel een klein beetje en zorgen ervoor dat de spanning op de peesplaat onder je voet afneemt. Daarnaast vangen ze de schokken tijdens het lopen op. Kies bijvoorbeeld voor onze inleghakken voor hielspoor*.
*Let op: dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.