Uitgelicht product

geneesmiddel, crème
€ 6.99

Voetschimmel: wat is het en hoe kan je het behandelen?

Voetschimmel herken je aan vochtige, grijswitte of rode huidschilfers, kloofjes, jeuk, een onfrisse geur en soms blaasjes. Last van voetschimmel? Geen paniek. Wij vertellen je hoe je het kan behandelen én wat je kan doen om voetschimmel te voorkomen.

Zwembad met traptreden

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Je herkent het onder andere aan grijswitte huidschilfers tussen de tenen, aan je voetzool en/of aan de zijkant van je voeten. Voetschimmel gedijt in vochtige omgevingen, is besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon.

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat het vaak wordt opgelopen in zwembaden. Een zwembad is warm en vochtig: de ideale broedplaats voor schimmels. De naam ‘zwemmerseczeem’ is wel een beetje misleidend: voetschimmel is namelijk geen vorm van eczeem. Voetschimmel wordt ook wel ‘schimmeltenen’ genoemd als het zich tussen je tenen bevindt.

Als je eenmaal voetschimmel hebt gehad, komt het vaak terug. Ook ouderen, mensen met een verzwakte weerstand (bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik) en mensen met diabetes zijn vatbaarder voor voetschimmel.

Wat is het verschil tussen voetschimmel en eczeem op je voeten?

Hoewel voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, is voetschimmel geen vorm van eczeem. Voetschimmel is namelijk erg besmettelijk, terwijl eczeem dat niet is. Ook is bij voetschimmel vaak sprake van een onfrisse geur en schimmelnagels. Dit is bij eczeem niet het geval. Verder zijn er wel overeenkomsten in symptomen. Bij zowel voetschimmel als eczeem kan je last hebben van roodheid, schilfering, jeuk en blaasjes.

Voedschimmel of eczeem infographic.

Hoe herken je de symptomen van voetschimmel?

Voetschimmel ziet eruit als vochtige, grijswitte huidschilfers (velletjes) die zich vaak tussen de tenen bevinden. Soms zijn de huidschilfers rood van kleur en heb je ook last van blaasjes. Vaak heb je bij voetschimmel ook kloofjes, jeuk en stinkvoeten.

Voetschimmel kan je dus herkennen aan de volgende symptomen:

Vochtige, grijswitte huidschilfers (velletjes)

Deze bevinden zich meestal tussen je tenen. Ze kunnen ook aan de zijkant van of onder je voeten zitten.

Kloofjes (wondjes)

Ook kloofjes vind je vaak in de huid tussen de tenen.

Een onaangename geur

De vochtige schilfers vormen een prettige broedplaats voor bacteriën die ervoor zorgen dat je voeten niet zo fris ruiken.

Rode huidschilfers, soms met blaasjes

Dit komt voor als de voetschimmel zich aan de voetzool of aan de rand van de voeten bevindt.

Jeuk

De plaats waar de schimmel zicht bevindt, kan jeuken.

Waar komt voetschimmel voor?

Meestal zit voetschimmel tussen de tenen, maar het kan ook op andere plekken voorkomen. Bij voetschimmel op andere plaatsen zie je vaak rode huidschilfers en soms blaasjes. Als je voetschimmel is overgegaan op je handpalmen of vingers, is dit een overgevoeligheidsreactie op de voetschimmel. Dit noemen we ook wel een strooireactie. Hierdoor kan bijvoorbeeld blaasjeseczeem op de handpalmen of aan de zijkanten van de vingers ontstaan.

Als de voetschimmel overgaat op je nagels en deze beschadigd raken, spreken we van kalknagels.

Voetschimmel kan voorkomen op deze plaatsen:

Waar komt voetschimmel voor infographic.

Wat is de oorzaak van voetschimmel?

Voetschimmel wordt veroorzaakt door een schimmel die je huid binnendringt. Schimmels zijn overal en gewoonlijk zijn ze onschuldig. Pas als een schimmel je huid binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een infectie. Meestal zorgt je huid ervoor dat schimmels niet kunnen binnendringen. Maar in sommige gevallen werkt de beschermfunctie van je huid minder goed en kan je sneller last krijgen van schimmel.

Als je huid lange tijd vochtig is of als de zuurgraad van je huid is verstoord (bijv. door veelvuldig gebruik van of niet goed afspoelen van zeep), is het makkelijker voor de voetschimmel om je huid binnen te dringen.

Wanneer heb je een grotere kans op voetschimmel?

In deze gevallen heb je een grotere kans op voetschimmel:

  • Je huid is geïrriteerd, beschadigd of week. Je huid wordt bijvoorbeeld weker door vocht en warmte (na zwemmen, saunabezoek of douchen).
  • Je wast je huid vaak met zeep. Dan werkt de beschermfunctie van je huid minder goed doordat de zeep de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast.
  • Je doucht of baddert vaak of lang. Of je droogt je voeten niet grondig af na het douchen, badderen of zwemmen.
  • Je sport vaak of bezoekt veel gemeenschappelijke ruimtes, zoals kleedruimtes, sauna's of zwembaden.
  • Je hebt last van zweetvoeten of kalknagels.
  • Je hebt al eens eerder voetschimmel gehad.
  • Iemand in je omgeving heeft last van voetschimmel.
  • Je draagt slecht ventilerende schoenen en sokken.
  • Je hebt een huidziekte of diabetes (suikerziekte).
  • Je hebt een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik).

Is voetschimmel besmettelijk?

Ja, voetschimmel is ontzettend besmettelijk! Besmette huidschilfers laten los en komen zo bijvoorbeeld terecht op vloeren van openbare zwembaden, douches en sauna's. Als iemand anders daar vervolgens met blote voeten overheen loopt, kan hij of zij besmet raken. Huidschilfers blijven ook achter in handdoeken, beddengoed, sokken en schoenen. Omdat voetschimmel zo besmettelijk is, en je de sporen op zoveel plekken achterlaat, is het soms lastig om ervan af te komen.

Kan je zwemmen met zwemmerseczeem?

Je kan zwemmen met zwemmerseczeem, maar het wordt afgeraden om dit te doen. Voetschimmel is namelijk enorm besmettelijk. Ga je zwemmen met zwemmerseczeem, dan kan je anderen om je heen dus besmetten. Daarnaast kunnen je huidschilfers zich vermenigvuldigen in de warme, vochtige omgeving. Daarmee kan je naast anderen ook je eigen huid opnieuw besmetten.

Hoe kan je voetschimmel zelf behandelen?

Voetschimmel is meestal oppervlakkig en goed te behandelen met een anti-schimmelcrème of -zalf* en anti-schimmelpoeder*. Het duurt vaak 2 tot 4 weken voordat je verbetering ziet.

Zó behandel je voetschimmel:

  • Gebruik eenanti-schimmelcrème of -zalf* om de schimmel te doden. Smeer een dun laagje crème of zalf op de schimmel en ongeveer 2 centimeter rondom de schimmel. Doe dit 2 keer per dag.
  • Gebruik anti-schimmelpoeder* in je schoenen en sokken. Daarmee dood je de schimmelsporen die daar achterblijven en voorkom je dat je jezelf weer besmet.
  • Gebruik zinkolie**, zinkzalf** of talkpoeder op vochtige schimmelplekken. Hiermee laat je ze beter drogen.
  • Ga nog 2 weken door met de behandeling nadat de voetschimmel is verdwenen. Op deze manier loop je minder risico om opnieuw besmet te raken.

Tip: smeer altijd beide voeten in, ook al is de voetschimmel maar op één voet aanwezig.

Let op: als je een dikke eeltlaag op je voeten hebt, kan het zijn dat de crème of zalf de schimmel niet goed kan bereiken. In dit geval moet je éérst de eeltlaag aanpakken voordat je de voetschimmel effectief kan bestrijden. Een voetverzorgingsproduct met ureum kan helpen om de eeltige huid voldoende week te maken.

Shop producten tegen voetschimmel

Kan je blaasjes door voetschimmel doorprikken?

Heb je blaasjes tussen je tenen of aan de rand van je voeten door de voetschimmel? Dan hoef je deze niet door te prikken. Ze gaan op den duur namelijk vanzelf open. Wil je ze toch doorprikken omdat ze bijvoorbeeld voor pijn of belasting zorgen? Doe dit dan voorzichtig met een steriele naald.

Hoe kan je voetschimmel voorkomen?

Als je eenmaal voetschimmel hebt gehad, komt het vaak weer terug. Voorkomen is dus beter dan genezen. Dit kan je doen om voetschimmel te voorkomen:

  • Was je voeten iedere dag en alleen met water. Was je voeten niet met zeep of anders alleen met een pH-neutrale zeep.
  • Spoel je voeten na het douchen of badderen goed af. Zo voorkom je dat er zeepresten tussen je tenen achterblijven.
  • Droog je voeten goed af na het douchen of badderen. Ook tussen je tenen! Je kan daar bijvoorbeeld een theedoek voor gebruiken.
  • Krab niet aan je voeten. Als je de huid stuk maakt, kan je een bacteriële infectie oplopen.
  • Trek elke dag schone sokken aan. Heb je veel last van zweetvoeten? Verwissel je sokken dan ook halverwege de dag.
  • Draag sokken van ventilerend materiaal. Katoen, wol en bamboe zijn voorbeelden van luchtdoorlatende materialen.
  • Was je sokken, beddengoed en handdoeken op minimaal 60 graden. Hiermee dood je de schimmelsporen.
  • Draag goed ventilerende schoenen die niet te strak zitten. Zo zorg je ervoor dat je tenen genoeg ruimte hebben. Draag geen schoenen gemaakt van rubber of plastic en draag in de zomer zoveel mogelijk open schoenen, zodat je voeten kunnen luchten.
  • Draag niet elke dag dezelfde schoenen, maar wissel af. Zo krijgen je schoenen de kans om te drogen.
  • Draag slippers in openbare sanitaire ruimtes, zoals zwembaden en openbare douches.

Wanneer moet je naar de huisarts met voetschimmel?

Neem contact op met je huisarts als de schimmel niet overgaat, steeds erger wordt of als de schimmel steeds terugkomt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kun je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

* Dit is een geneesmiddel/medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter/gebruiksaanwijzing.

** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

KOAG/KAG 4296-1024- 2073

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.