Corona-antistoffentest

De corona-antistoffentest* is nu online verkrijgbaar. Maar wat voor test is dit eigenlijk en waar gebruik je hem voor? Hoe verschilt deze testj van een antigeentest? En hoe betrouwbaar is de uitslag? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de corona antistoffen test.

Vrouw die een mondmasker op heeft. Ze heeft net een Corona-antistoffentest uitgevoerd.

Wat is een corona-antistoffentest?

Een corona-antistoffentest* laat zien of je lichaam antistoffen tegen het coronavirus heeft aangemaakt. Als je corona hebt gehad of bent gevaccineerd, maakt je lichaam deze stoffen aan om het virus te bestrijden. Dit proces duurt even: meestal kan je na 2 tot 3 weken antistoffen in je bloed aantonen. Daarom is het belangrijk om pas na deze periode een test te doen.

Let op: een antistoffentest laat niet zien of je op dit moment besmet bent. Daarvoor heb je een PCR- of antigeentest nodig.

Heb je klachten die kunnen wijzen op corona? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Worden je klachten erger of nemen ze niet af? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het corona virus verwijzen we je naar het RIVM

Hoe werkt een antistoffen corona test?

Bij de coronatest voor antistoffen worden 2 tot 3 druppels bloed afgenomen. De druppels bloed worden gemengd met een speciaal reageermiddel en op een teststrip gedruppeld. Als er antistoffen in je bloed zitten, ontstaat er een reactie. De antistoffen die worden opgespoord, heten IgG- en IgM-antilichamen. De IgM-waarde geeft aan of er nog actieve antistoffen in je bloed zitten, wat betekent dat je recent besmet kan zijn geweest. Deze antilichamen zijn meestal een paar maanden aanwezig. De IgG-waarde staat voor antistoffen die later in je lichaam verschijnen en die langer aanwezig blijven, soms wel jaren. Deze antistoffen kunnen ervoor zorgen dat je minder snel opnieuw ziek wordt.

Let op: als je antilichamen hebt, betekent dit niet dat je volledig beschermd of immuun bent voor het coronavirus. Het laat alleen zien dat je mogelijk eerder besmet bent geweest..

Hoe betrouwbaar is een corona-antistoffen sneltest?

Een antistoffen sneltest* is minder gevoelig dan andere coronatests, zoals de PCR-test. De test meet namelijk de aanwezigheid van IgM- en IgG-antilichamen in je bloed. Hoeveel van deze antilichamen iemand aanmaakt, verschilt per persoon. Sommige mensen maken weinig tot geen antilichamen aan, vooral als ze weinig klachten hadden of minder ziek zijn geworden van het virus. Dit kan zorgen voor een minder nauwkeurige uitslag.

Voor wie is de corona-antistoffentest bedoeld?

De antistoffen coronatest* is handig als je wilt weten of je eerder corona hebt gehad. Ook als je gevaccineerd bent, kan je testen of je lichaam antistoffen heeft aangemaakt. Het voordeel van de test is dat je snel de uitslag krijgt.

De test geeft wel een indicatie of er nog actieve corona-infectie in je lichaam is, maar is hier niet heel nauwkeurig in. Als je wilt weten of je op dit moment besmet bent, kan je beter een PCR-test of antigeentest doen.

Wat is het verschil tussen de corona antistoffen test en een antigeensneltest?

Er zijn verschillende manieren om te testen op het coronavirus. De bekendste test is de PCR-test, die je bij de GGD op speciale testlocaties kan laten afnemen. Daarnaast zijn er zelf- en sneltesten, zoals een antigeentest* en een antistoffen zelftest*. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Antigeensneltest

  • Een antigeensneltest* test aan de hand van antigenen, bepaalde viruseiwitten, in je lichaam of jij besmet bent met het coronavirus.
  • Deze sneltest meet of jij op dit moment besmet bent met het coronavirus.
  • Je gebruikt een wattenstaafje om wat slijm uit je neus of keel te halen. Gelukkig hoeft deze niet zo diep je keel of neus in als bij een PCR-test! De test laat je vervolgens zien of er antigenen aanwezig zijn in jouw slijmvlies.

Lees voor meer informatie over deze soort test ons artikel over de corona-antigeensneltest.

Corona-antistoffentest

  • Een coronaantistoffentest* is een serologische test. Dit betekent dat deze test laat zien of er antistoffen tegen het coronavirus in je lichaam te vinden zijn.
  • Een antistoffen coronatest is vooral geschikt om te testen of je eerder besmet bent geweest met het coronavirus. De antistoffen zijn namelijk pas 2 tot 3 weken nadat je besmet bent geraakt goed zichtbaar.
  • Bij de antistoffen sneltest neem je een heel klein bloedmonster van je vinger. Deze test werkt dus niet met een wattenstaafje in je neus of keel.
  • Hoe voer ik deze coronatest voor antistoffen uit?

    Heb je de antistoffen coronatest* al in huis? Dan kan je meteen beginnen! Volg 8 eenvoudige stappen om jezelf te testen op antistoffen tegen het coronavirus.

    • 1. Open de verpakking en haal de binnenste verpakking eruit. Laat dit even op kamertemperatuur (ongeveer 24 graden) komen. De antistoffen coronatest is het meest betrouwbaar als je hem direct gebruikt, het liefst binnen 60 minuten nadat je de verpakking hebt geopend.
    • 2. Haal alle materialen uit de verpakking en controleer of je alles hebt om de test uit te voeren. Haal de dop alvast van de flacon.
    • 3. Maak je vingertop schoon met de desinfecterende pad. Hieruit ga je een bloedmonster nemen. Laat je vingertop aan de lucht drogen.
    • 4. Verwijder de dop van het lancet. Plaats vervolgens het smallere uiteinde van het lancet op de vingertop die je net hebt schoongemaakt. Zet dan druk: hierdoor komt de naald vrij en maak je een klein prikje in je vinger. Je ziet de naald dus niet tijdens dit prikje.
    • 5. Pak de plastic pipet of druppelaar erbij en vang hiermee 2 tot 3 druppels bloed op. Doe deze druppels in de flacon. Als je de bolle kant van de druppelaar indrukt, valt het bloed hier makkelijk uit. Het is voor de corona antistoffentest belangrijk dat er 2 tot 3 druppels bloed in de flacon zitten.
    • 6. Doe de dop op de flacon en zorg dat deze goed is afgesloten. Schud de flacon ongeveer 30 seconden. Hierdoor mengt het reagens, een chemische stof, in de flacon goed met jouw druppels bloed.
    • 7. Pak een nieuwe, schone druppelaar erbij en vul deze met 2 tot 3 druppels van het mengsel uit de flacon. Breng deze druppels aan op het kleine gat op de teststrip. Houd de tijd bij met een kookwekker, stopwatch of telefoon. Na precies 3 minuten kan je het resultaat van de antilichamen coronatest aflezen!
    • 8. Dep eventuele druppels bloed van je vingertop weg en desinfecteer deze nogmaals. Tot slot: probeer de gebruikte antilichamen test op een verantwoorde manier weg te gooien. De verpakking bevat namelijk een naald, wees dus voorzichtig. Doe de gebruikte test bijvoorbeeld in 2 plastic zakken over elkaar heen, desinfecteer de buitenste en knoop de zakken goed dicht.

    Hoe lees ik de resultaten van de antistoffen test af?

    Als je de stappen hierboven een voor een volgt, heb je in 3 minuten een testresultaat! Zo lees je jouw resultaat van de antistoffen coronatest* af.

    • Zorg dat de teststrip horizontaal ligt en niet beweegt. Verplaats hem niet tijdens het wachten. Lees het resultaat na precies 3 minuten af, niet na 10 minuten of langer, want na 10 minuten is de test ongeldig. Is het resultaat lastig af te lezen? Maak een foto van de teststrip en zoom in om het resultaat goed te kunnen zien! Is het echt slecht zichtbaar of twijfel je over de resultaten? Doe dan een nieuwe test.
    • Je ziet 3 lijnen in je teststrip: C, IgM en IgG. De C-lijn is de controlelijn. De IgM-lijn geeft aan of er IgM-antilichamen zijn gevonden. De IgG-lijn toont of er IgG-antilichamen zijn gevonden. Al deze lijnen kunnen wel of niet verschijnen. Lees hieronder wat elke uitslag betekent.

    Ongeldig resultaat

    Verschijnt er geen C-lijn? Dat betekent dat de antistoffen test niet is gelukt en ongeldig is. Zelfs als de andere lijnen wel zichtbaar zijn maar de C-lijn niet, is de test niet geldig. Een ongeldige test kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de verpakking te lang open geweest, is het reagens vervuild geraakt, was de temperatuur niet goed of heb je net te veel of te weinig druppels gebruikt. Vervelend, maar dit komt soms voor. Je kan de antilichamen test opnieuw doen met een schone, nieuwe verpakking.

    Negatief resultaat

    Is de C-lijn zichtbaar, maar de andere 2 lijnen niet? Dan is de uitslag van de serologische test negatief. Er zijn dan geen antistoffen tegen het coronavirus in je lichaam gevonden. Maar let op: dit betekent niet dat je helemaal geen antistoffen tegen corona hebt. Antilichamen zijn namelijk pas na 2 tot 3 weken in je lichaam te vinden. Ook maken sommige mensen minder antilichamen aan dan anderen, wat de nauwkeurigheid van de test beïnvloedt. Is de uitslag negatief, maar vermoed je dat je op het moment van de test wel besmet kan zijn met het coronavirus? Blijf dan voorzichtig en houd je gezondheid in de gaten. Of je op dit moment corona hebt of besmettelijk bent, kan je alleen uitsluiten met een PCR-test bij de GGD.

    Positief resultaat

    De corona antistoffen test is positief in de volgende gevallen.

    • De C-lijn is zichtbaar én de IgM-lijn verschijnt. Dit betekent dat er een IgM-antilichamen zijn gevonden.
    • De C-lijn is zichtbaar én de IgG-lijn verschijnt. Dit betekent dat er een IgG-antilichamen zijn gevonden.
    • De C-lijn is zichtbaar én zowel de IgM-lijn als de IgG-lijn verschijnt. Dit betekent dat er zowel IgG- als IgM-antilichamen zijn gevonden.

    Geeft jouw antistoffen coronatest een positief resultaat? Dan kan het zijn dat je het virus al hebt gehad en het nu niet meer bij je draagt. Als je alleen de IgG-lijn ziet, kan dit betekenen dat je al maanden geleden het coronavirus hebt gehad. Zelfs meerdere maanden tot jaren na het herstel van dit virus blijven IgG-antilichamen namelijk bij je. Dit is dus niet gek en zelfs gewenst om je beter tegen een volgende besmetting te beschermen.

    Let op: wees extra voorzichtig als de test zowel IgM- als IgG-antilichamen of alleen IgM-antilichamen heeft gevonden. Dit kan betekenen dat je nu besmet bent met het virus, of dat je het erg kortgeleden hebt gehad. Ga in quarantaine en maak een testafspraak bij een GGD-locatie. Een antigeen zelftest is in dit geval niet voldoende. Alleen een PCR-test bij de GGD kan duidelijk maken of je op dit moment wel of niet besmet bent met het coronavirus.

    *Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

    Disclaimer:

    Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

    Overige hulp

    Bekijk

    Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.