
Corona zelftest
In onze winkels en online zijn zelftesten voor corona verkrijgbaar. Deze sneltesten kan je uitvoeren via je neus óf mond, met de zogenaamde corona speekseltest of lolly-zelftest. Wat voor corona zelftesten zijn er precies? Waar zijn deze sneltesten voor te gebruiken? En zijn ze eigenlijk wel betrouwbaar? In dit artikel beantwoorden we al je vragen!
Corona zelftest kopen? Bekijk ons online assortiment
Artikel opslaan
Op deze pagina beantwoorden we al je vragen over zelftesten voor corona. Ga naar:
- Wat is een corona zelftest?
- Is een antigeensneltest te gebruiken als corona zelftest?
- Welke soorten corona zelftest zijn er?
- Speekseltest corona uitvoeren: zo werkt de coronatest via speeksel
- Coronatest via je neus uitvoeren: zo doe je dat
- Hoe lees je het testresultaat van je corona sneltest af?
- Zijn de coronatest-uitslagen betrouwbaar?
- Waar kan je een corona sneltest kopen?
- Waar kan je corona zelftesten voor gebruiken?
- Welke corona zelftest is geschikt voor kinderen?
- Wat levert een corona zelftest jou op?
Wat is een corona zelftest?
Een corona zelftest is een antigeensneltest. Met een antigeensneltest meet je of je besmet bent met het coronavirus aan de hand van antigenen. Door middel van een uitstrijkje met een wattenstaafje uit je neus of mond wordt aangetoond of er een viruseiwit, ook wel antigeen genoemd, aanwezig is in je slijmvlies. Hierbij geldt: hoe meer antigenen er worden gemeten, hoe meer virusdeeltjes van het coronavirus je in je lichaam hebt. Als de uitslag van de corona zelftest positief is, is de kans groot dat je besmet bent met het coronavirus.
Wist je dat? Onze corona zelftesten zijn ook te gebruiken om besmetting met de Omikron-variant van het virus op te sporen! Ze herkennen de Omikron-variant net zo goed als de Delta-variant.
Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen bij de GGD. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.
Onze corona zelftesten
Is een antigeensneltest te gebruiken als corona zelftest?
Ja, de meest uitgevoerde corona zelftesten die thuis gedaan worden, zijn antigeensneltesten. De meest uitgevoerde test in de teststraten is de PCR-test, maar deze kost meer tijd dan een sneltest. Dit komt omdat de resultaten van een PCR-test in een laboratorium worden onderzocht. Bij een antigeensneltest is dit niet het geval, waardoor de uitslag sneller bekend is. Daarom ligt de antigeensneltest in de winkel als corona zelftest, ook wel covid zelftest. Het teststaafje is hiervoor speciaal een stuk korter gemaakt dan die van de PCR-testen, waarmee het testen een stuk eenvoudiger en prettiger is. Bovendien zijn er nu ook testen die je alleen in je mond hoeft te doen: hierbij komt dus helemaal geen wattenstaafje in je neus meer kijken.
Welke soorten corona zelftest zijn er?
Er zijn verschillende soorten antigeensneltesten om thuis te testen of je corona hebt:
- Een corona zelftest via je neus. Hierbij gebruik je een wattenstaafje om vocht uit je neus te verzamelen. Dit wattenstaafje is een stuk korter dan bij de PCR-test.
- Een corona zelftest via je speeksel. Met een speeksel coronatest hoef je alleen maar een soort ‘lolly’, een spateltje met een sponsje erop, in je mond te houden. Deze antigeen speekseltest, ook wel lolly-zelftest genoemd, meet zo via je mond of je besmet bent met het coronavirus. Er komt dus geen wattenstaafje in de neus meer aan te pas! Dat maakt deze coronatest ook voor kinderen heel makkelijk.
Naast deze antigeensneltesten is er ook een corona antistoffentest. Hiermee kan je testen of je lichaam al antistoffen tegen corona bevat. Meer weten? Lees ons artikel over de corona antistoffentest.
Wil je weten hoe je de antigeensneltesten zelf thuis uitvoert? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je de zelftest via je mond én die via je neus gebruikt.
Speekseltest corona uitvoeren: zo werkt de coronatest via speeksel
Heb je een antigeen speekseltest voor corona? Super handig: deze hoef je alleen in je mond te steken om via je spuug te ontdekken of jij corona hebt. Hoe dat werkt? Wij leggen het je uit in deze video! Of lees het stappenplan hieronder rustig door.
Video: hoe werkt een antigeen speekseltest tegen corona?
Wat zit er in je speeksel coronatest?
- een teststrip, ook wel testkaart genoemd: een soort cassette om de uitslag af te lezen (in een afzonderlijk verzegeld zakje met droogmiddel)
- een speekselstaafje in de vorm van een lollypop, de zogenaamde lolly-test, met een sponsje aan het uiteinde
- de gebruiksaanwijzing
Wat houd je bij de hand tijdens het testen?
Bij de speekseltest corona is het handig om een stopwatch of timer bij de hand te houden. Zo kan je de tijd in de gaten te houden voor het uitvoeren van de test en het aflezen van de corona-uitslag.
Hoe bereid je je voor op de coronatest via je mond?
- Zorg dat je voor de test ten minste 30 minuten niet eet, drinkt of rookt.
- Breng de teststrip 30 minuten voor je aan de zelftest begint op kamertemperatuur. Anders kunnen de resultaten minder betrouwbaar zijn.
- Lees de gebruiksaanwijzing goed door.
- Open de verpakking en gooi het droogzakje weg. Wacht na het openen niet te lang met testen, maar begin het liefst meteen.
Tip: doe de test het liefst direct in de ochtend, voordat je je mond spoelt of iets eet of drinkt. Je kan de zogenaamde lolly-zelftest op ieder moment van de dag doen, maar ’s ochtends is deze het meest betrouwbaar.
Hoe voer je de corona speekseltest uit?
De speeksel coronatest voer je zelf gemakkelijk uit. Volg deze stappen:
- Pak het speekselstaafje, de ‘lollypop’ met hierop een sponsje, uit de verpakking.
- Neem het sponsje in je mond. Hierdoor wordt het vanzelf vochtig door je speeksel. Bijt er niet op met je tanden. Veeg vervolgens actief de binnenkant van je mond en je tong af met het sponsje om speeksel te verzamelen.
- Haal de lolly-test uit je mond als het sponsje vol speeksel zit of zacht wordt, of als de indicator erop blauw kleurt. Voelt de spons nog niet vochtig aan of wordt de indicator niet blauw? Plaats de lolly-test dan weer in je mond en herhaal stap 2.
- Plaats de lolly-test in de teststrip, ook wel de cassette genoemd. Doe dit zo snel mogelijk nadat je je speekselmonster hebt verzameld. Klik de lollypop met het sponsje op de teststrip. Dit doe je door het speekselstaafje in de houder van de teststrip te zetten en naar beneden te drukken. De bobbel aan het uiteinde van het sponsje moet in het gat van de cassette zitten.
- Stel je stopwatch of timer in op 10 minuten. Lees na 10 minuten je testresultaat af. Doe dit niet veel eerder of later: de uitslag kan dan onbetrouwbaar zijn.
Je leest de uitslag van de speekseltest en de neustest op dezelfde manier af. Lees hieronder verder hoe je de corona-testuitslag kan aflezen.
Coronatest via je neus uitvoeren: zo doe je dat
Heb je een corona zelftest gekocht die je via je neus gebruikt? Wij vertellen je alles wat je moet weten!
Wat zit er in je corona zelftest via je neus?
- een teststrip (afzonderlijk verpakt in een verpakkingszakje met droogmiddel)
- een buisje met testvloeistof
- een druppelaardop
- een steriel wattenstaafje
- de gebruiksaanwijzing
Wat houd je bij de hand tijdens het testen?
Houd bij de coronatest via je neus, net als bij de corona speekseltest, een stopwatch of timer bij de hand. Hiermee houd je de tijd in de gaten tijdens de test en lees je de corona-uitslag op tijd af. Daarnaast is het handig om zakdoekjes in de buurt te hebben. Je neus kan namelijk wat gaan lopen door het gebruik van het wattenstaafje of je kan daarna gaan niezen.
Hoe bereid je je voor op de corona zelftest via je neus?
- Lees eerst de gebruiksaanwijzing die meegeleverd wordt bij de corona zelftest zorgvuldig door.
- Breng de test strips op kamertemperatuur (haal deze nog niet uit de verpakking).
- Open de verpakking bij de scheurlijn en gooi het droogzakje weg. Gebruik de test direct na het openen.
- Controleer of de teststrip heel is. Is dat het geval? Dan kun je verder gaan met testen!
Hoe voer je de corona zelftest via je neus uit?
Weten hoe je een corona zelftest via je neus moet doen? We leggen je het hieronder stap voor stap uit.
- Pak een tissue erbij en snuit je neus goed uit.
- Was je handen met handzeep of gebruik een desinfecterende handgel om je handen goed te reinigen. Open vervolgens het testvloeistof buisje, door aan het lipje te trekken. Verwijder hierna de folie die eromheen zit.
- Haal nu het wattenstaafje uit de verpakking. Let hierbij op dat je het wattenstaafje vastpakt bij de handgreep en niet de punt van het watje aanraakt.
- Kantel je hoofd een beetje naar achteren.
- Steek dan het watje van het wattenstaafje in je neusgat en duw het wattenstaafje ongeveer 2 cm naar voren (parallel aan het gehemelte – richting de keelholte). Druk hierbij niet te hard.
- Nu is het tijd om het wattenstaafje 4 keer rond te draaien tegen de binnenkant van de neus gedurende ongeveer 15 seconden. Houd dit bij met de stopwatch. Ben je klaar? Verwijder het wattenstaafje uit de neus.
- Nu is je andere neusgat aan de beurt! Herhaal stap 4, 5 en 6 voor het andere neusgat. Gebruik hierbij hetzelfde wattenstaafje dat je voor je andere (eerste) neusgat hebt gebruikt.
- Plaats het wattenstaafje in het buisje met testvloeistof. Knijp vervolgens in de onderkant van het buisje en draai het wattenstaafje meer dan 10 keer rond.
- Blijf in de zijkanten van het buisje knijpen terwijl je het wattenstaafje verwijdert. Dit is belangrijk voor een terecht resultaat van je test.
- Druk de dispenserdop stevig op het buisje.
- Leg nu de teststrip op een vlakke ondergrond. Houd het buisje verticaal boven het ronde gemarkeerde gebied. Dus niet boven het rechthoekige venster, dit is namelijk je resultaatvenster.
- Laat precies 4 druppels op het testvlak vallen. Knijp als dit nodig is voorzichtig in het buisje. Heb je per ongeluk 5 druppels op de test laten vallen? Geen zorgen, je kan gewoon doorgaan met de test.
- Stel je stopwatch of timer in op 15 minuten, dit is de tijd die nodig is om het testresultaat af te kunnen lezen. Lees het testresultaat niet meer af na 30 minuten. Het resultaat is dan mogelijk onjuist.
Let op: als het buisje niet goed wordt samengeknepen tijdens het verwijderen van het wattenstaafje (stap 9), kan een teveel aan testvloeistof op het wattenstaafje tot een onjuist resultaat leiden.
Hoe lees je het testresultaat van je corona sneltest af?
Je bent bijna klaar! Je weet nu hoe je de corona zelftest via je mond én je neus uitvoert. Nu is het belangrijk om het resultaat van je covid zelftest zorgvuldig af te lezen. Hieronder vertellen we je hoe je dat doet. Dit gaat voor beide soorten zelftesten, via je mond en je neus, op dezelfde manier. Er zijn 3 scenario’s mogelijk:
- ongeldige uitslag
- positieve uitslag
- negatieve uitslag
Lees hieronder meer over deze uitslagen. Volg bij alle 3 de scenario's de instructies van de overheid op.
De uitslag van de corona zelftest via je neus en de corona speekseltest lees je op dezelfde manier af.Ongeldige uitslag: de controlelijn (C) is niet zichtbaar, wat nu?
Als er geen controlelijn (C) zichtbaar is, ongeacht de testlijn (T), is het resultaat ongeldig. Let op: als de testlijn (T) wél zichtbaar is, is het resultaat dus alsnog ongeldig. Kan je de controlelijn wel zien maar is deze zwak? Dan is de test gewoon nog geldig, maar is het een goed idee om de test opnieuw uit te voeren met dezelfde materialen. Het kan namelijk voorkomen dat je de covid zelftest niet goed hebt uitgevoerd. Lees de bijsluiter zorgvuldig door en herhaal de test. Als de testresultaten weer niet goed af te lezen zijn, neem dan contact op met de GGD voor een testafspraak.
Positieve uitslag: de testlijn (T) en controlelijn (C) zijn allebei zichtbaar, wat nu?
Je hebt een positieve testuitslag bij het zien van een testlijn (T). Hoe zwak de T-lijn ook te zien is, samen met een zichtbare controlelijn (C), betekent dit een positief testresultaat. Een positief testresultaat betekent waarschijnlijk dat je het coronavirus bij je draagt. Neem contact op met de GGD om een testafspraak te maken.
Negatieve uitslag: alleen de controlelijn (C) is zichtbaar, wat nu?
Een negatief testresultaat herken je aan een aanwezige controlelijn (C), hoe zwak deze ook te zien is, en afwezigheid van een testlijn (T). Dit betekent een negatief testresultaat. Een negatief testresultaat betekent dat je onwaarschijnlijk corona hebt. Ook bij een negatieve testuitslag is het belangrijk om alle hygiënische maatregelen op te blijven volgen.
Het is mogelijk dat je bij een negatieve testuitslag toch besmet bent met het coronavirus. Twijfel je over de testuitslag? Herhaal de zelftest dan na 1 à 2 dagen als je aanhoudende symptomen hebt óf als de symptomen verergeren. Dit is belangrijk omdat het coronavirus niet in alle stadia van een infectie door zelftesten nauwkeurig aangetoond kan worden.
Zijn de coronatest-uitslagen betrouwbaar?
Wanneer je een corona zelftest koopt, wil je natuurlijk zeker weten dat deze betrouwbaar is. Volgens onderzoeken van het RIVM kunnen de uitslagen van zelftesten voor corona in sommige gevallen minder betrouwbaar zijn dan de uitslagen van PCR-testen. Zo kan het voorkomen dat de corona zelftest een onterechte uitslag geeft, terwijl je wel besmet bent met het coronavirus. Deze foutieve uitslag wordt veroorzaakt doordat de antigeensneltest dan te weinig antigeendeeltjes meet. De zelftest voor covid vervangt daarom niet de PCR-testen van de GGD, maar vormt een mogelijkheid om preventief thuis te testen.
Hoe betrouwbaar zijn de sneltesten die je thuis doet precies? Extern onderzoek heeft aangetoond dat de resultaten van de corona zelftest van het merk Roche een sensitiviteit hebben van 90.6% en een specificiteit van 98.6%. De corona zelftest van Acon heeft een relatieve sensitiviteit van 97,1% en een relatieve specificiteit van 99,5%.
Wat betekent dit precies? De sensitiviteit en specificiteit zijn testeigenschappen en geven aan in hoeverre de corona zelftest een 'terechte' uitslag geeft (bron: RIVM):
- De sensitiviteit van de corona zelftest is het percentage dat terecht positieve uitslagen onder personen met corona aantoont. Hierbij geldt: hoe hoger het percentage, hoe beter de test gevallen van corona kan aantonen.
- De specificiteit van de coronazelftest is het percentage terecht negatieve uitslagen onder personen met corona aantoont. Hierbij geldt: hoe hoger het percentage, hoe beter de test gezonde personen als gezond aantoont.
Waar kan je een corona sneltest kopen?
De corona zelftesten zijn online verkrijgbaar in onze webshop en liggen in bijna alle Etos-winkels. Wil je weten of ze in jouw Etos-winkel op voorraad zijn? Ga dan in onze webshop naar de covid zelftest van jouw keuze en klik op ‘Bekijk winkelvoorraad’.
Waar kan je corona zelftesten voor gebruiken?
Met een corona zelftest meet je of je besmet bent met het coronavirus. Hartstikke handig dus, wanneer je binnenkort een uitje met vriendinnen, je favoriete sportklasje of misschien wel een date hebt staan. Door gemakkelijker, sneller en vaker te testen, zorgen we er samen voor dat besmettingen met het coronavirus worden beperkt. Wil jij juist testen of je lichaam al antistoffen bevat? Lees dan ons artikel over de corona antistoffentest.
Welke corona zelftest is geschikt voor kinderen?
Allebei de soorten van onze corona zelftest zijn geschikt voor kinderen: zowel de antigeensneltest via de neus als via de mond. Wel is de test via de mond, de corona speekseltest, het makkelijkst te gebruiken voor kinderen. Hierbij gaat er namelijk niks in je neus: je hoeft alleen een soort lolly in je mond te houden. Deze speekseltest of lolly-zelftest kan je dus het beste kiezen als je wilt testen of je kind corona heeft.
Wat levert een corona zelftest jou op?
Een supersnelle uitslag van een coronatest! Dat is natuurlijk ideaal wanneer je jezelf wilt testen op corona, zodat je op bezoek kan bij je vrienden en familie. Met een testbewijs op zak, heb je tenslotte meer duidelijkheid. Door regelmatig een zelftest te doen, kunnen we met extra zekerheid de deur uit. Volgens de overheid kan je een corona zelftest goed gebruiken in deze gevallen:
- Je hebt klachten die horen bij het coronavirus.
- Je gaat bij iemand op bezoek of ontvangt zelf vrienden of familie.
- Je komt uit een land met een geel of groen reisadvies.
- Je hebt contact gehad met iemand die besmet is met corona.
- Je gaat naar je werk buitenshuis. Hierbij is het wel belangrijk dat je niet werkt met mensen die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden door het coronavirus.
- Je gaat naar je school of opleiding buitenshuis.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.