
Ziek
Etos
Laatste update 04 februari 2025
Geveld door de griep? Dan ben je zeker niet de enige. Elk jaar krijgen veel mensen griep. Griep openbaart zich vaak van het ene op het andere moment en begint meestal met hoge koorts. Wil je weten wat je kan doen als je griep hebt? En (belangrijker nog) hoe je griep kan voorkomen? Lees dan verder!
Griep (of influenza) is een ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Dit virus infecteert het slijmvlies in je luchtwegen. Griep is voor de meeste mensen niet gevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. In de wintermaanden komt er vaak een griepgolf op.
Wil je graag testen of je besmet bent met het griepvirus? Met onze Fluore Covid en Influenza combinatietest kan je in 1 keer testen op 4 verschillende virussen! Je weet dan binnen 15 minuten of je griep, corona of het RS-virus hebt.
De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) van griep is ongeveer 1 tot 2 dagen.
De verschijnselen van griep zijn:
Het griepvirus infecteert alleen je luchtwegen. Het lijkt daarom niet zo logisch dat griep spierpijn veroorzaakt. Toch is dit wel het geval. Spierpijn heb je, net als koorts en hoofdpijn, te danken aan je eigen afweersysteem. Bij griep sturen witte bloedcellen signaalstoffen door je lichaam, zodat de andere witte bloedcellen in je lichaam worden gewaarschuwd voor de indringer. Deze signaalstoffen kunnen zich ophopen in spiercellen, waar zij pijnreceptoren activeren. Hierdoor wordt de spierpijn in bijvoorbeeld je armen, benen en rug veroorzaakt.
Als je griep hebt, dan is het belangrijk om:
Paracetamol* kan verlichting geven bij pijn en koorts bij griep. Ontwikkel je naast griep ook een voorhoofdsholteontsteking? Lees dan meer in ons adviesartikel over een voorhoofdsholteontsteking.
Dat wisselt per persoon. In de meeste gevallen duurt griep een week. Koorts gaat meestal binnen 3 tot 5 dagen over. Daarna duurt het vaak nog enkele weken voordat je volledig hersteld bent. Gaat de koorts niet binnen enkele dagen over? Raadpleeg dan je huisarts.
Als je in een bepaald winterseizoen griep hebt gehad, krijg je in datzelfde seizoen waarschijnlijk geen griep meer of slechts in een milde vorm. In een nieuw winterseizoen kan je wel weer griep krijgen. Griepvirussen veranderen namelijk voortdurend. Hierdoor werken antistoffen die je tijdens een griep in een eerder seizoen hebt opgebouwd minder goed tegen griepvirussen van het nieuwe seizoen.
Als je griep hebt, kan je beter rust nemen. Je lijf heeft namelijk veel energie nodig om weer beter te worden. Heb je koorts? Dan is sporten niet alleen onverstandig, maar ook gevaarlijk. Dat je een griepje eruit zou kunnen zweten door flink te gaan sporten, is overigens klinkklare onzin. Als je griep en/of koorts hebt gehad, is het belangrijk om goed uit te zieken en niet te snel weer te gaan sporten. Na een griepje is je weerstand namelijk flink aangetast. Geef jezelf voldoende tijd om uit te zieken om te voorkomen dat je binnen de kortste keren weer ziek op bed ligt.
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat je besmet raakt of anderen besmet met het griepvirus:
Griep is enorm besmettelijk. Als je griep hebt, kan je vóórdat je je ziek begint te voelen al anderen besmetten. Daarna blijf je nog vijf dagen besmettelijk. Het griepvirus zit in druppels slijm, speeksel en snot. Je kan het griepvirus dus verspreiden door te praten, hoesten of niezen. Ook via je handen of voorwerpen (bijvoorbeeld een deurknop) kan je het virus aan anderen overdragen.
Twijfel je of je verkouden bent of griep hebt? Het belangrijkste verschil tussen griep en verkoudheid, is dat je bij griep koorts hebt. Ook voel je je bij griep vaak een stuk beroerder dan bij een verkoudheid. Ben je flink aan het snotteren, maar heb je geen koorts? Dan ben je waarschijnlijk verkouden en heb je geen griep. Lees hier meer over verkoudheid.
Grieperig? Meestal is het niet nodig om je huisarts te raadplegen. Neem in de volgende gevallen wél contact op met je huisarts:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
**Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:
Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten bij deze toepassing/indicatie. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-0125-2839
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.