
Ziek
Etos
Laatste update 23 april 2025
In de wintermaanden steekt de griep vaak weer de kop op. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan de griep gevaarlijk zijn. Daarom hebben zij recht op een gratis griepprik, zodat ze beschermd zijn. Hoe werkt de griepprik? Wie heeft er precies recht op? En zijn er nadelen? Dat lees je hieronder.
De griepprik bevat kleine, dode stukjes van het griepvirus. Je kan er dus geen griep van krijgen. Wel zorgt de prik ervoor dat je afweer geactiveerd wordt. Je lichaam herkent het virus en leert hoe het moet reageren. Krijg je later echt griep? Dan weet je afweer al wat het moet doen. Daardoor word je minder ziek en is de kans op complicaties kleiner. Omdat het griepvirus elk jaar verandert, wordt er ieder jaar een nieuwe griepprik gemaakt. Zo blijf je goed beschermd tegen de virusvarianten die dan rondgaan.
De griepprik is gratis voor mensen die meer risico lopen om erg ziek te worden van griep. Het gaat om de volgende groepen:
Twijfel je of je recht hebt op een gratis prik? Vraag het dan aan je huisarts.
Behoor je tot een risicogroep? Dan kan de griepprik grote voordelen hebben voor jou, namelijk:
De griepprik wordt goed gecontroleerd op veiligheid. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om je gezondheid. De mogelijke nadelen van de griepprik zetten we voor je op een rij.
Nee. Omdat de virusdeeltjes dood zijn, kun je geen griep krijgen. Misschien krijg je wat verhoging, een lusteloos gevoel, spierpijn of hoofdpijn. Dat zijn standaard reacties van je lichaam als je immuunsysteem actief is. Dat is immers na de griepprik hard aan het werk om de dode virusdeeltjes op te ruimen. Ook zit er vaak een hulpstofje in de griepprik dat je immuunsysteem extra prikkelt. Hoe actiever je immuunsysteem is na de prik, hoe beter het jou kan beschermen als je echt de griep krijgt.
Ben je zwanger? Dan heb je niet automatisch recht op een gratis griepprik. Gezonde zwangere vrouwen lopen namelijk geen verhoogd risico. Wil je toch een griepprik halen (tegen betaling)? Overleg dan met je huisarts.
Je hebt als zwangere wél recht op een gratis griepprik als je onder een van de eerder genoemde risicogroepen valt.
Nee, de griepprik is niet schadelijk of gevaarlijk als je zwanger bent. Dat is ook niet het geval als je zwanger probeert te worden, net bent bevallen of borstvoeding geeft.
De griepprik wordt meestal gegeven tussen half oktober en half november. Je ontvangt vanzelf een uitnodiging van je huisarts als je in een risicogroep valt. Twijfel je of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met je huisarts. Je kan ook op eigen initiatief een griepprik laten zetten, bijvoorbeeld via een vaccinatiecentrum.
De griepprik is gratis voor iedereen vanaf 60 jaar. Ook jongere mensen kunnen ervoor in aanmerking komen, bijvoorbeeld als ze een chronische aandoening hebben of een verminderde weerstand. Kinderen vanaf 6 maanden kunnen in sommige gevallen ook een griepprik krijgen, maar dit gebeurt altijd op advies van een arts.
Val je in een risicogroep? Dan is de griepprik gratis en krijg je er automatisch een uitnodiging voor. Heb je geen verhoogd risico, maar wil je je wel laten vaccineren? Dan betaal je de griepprik zelf. De kosten liggen meestal tussen de 20 en 40 euro, afhankelijk van waar je de prik haalt.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.