
Ziek
Etos
Laatste update 26 februari 2025
Heb je keelpijn, doet slikken zeer en voelt je keel gezwollen aan? Dan kan de keel best ontstoken zijn. Je kan de pijn zelf verzachten. Hoe? Lees dan verder!
Bij keelontsteking is de wand van je keel ontstoken. Vaak zijn de amandelen ook ontstoken. Een keelontsteking kan tijdelijk (acuut) of chronisch zijn. Acute keelontsteking ontstaat plotseling en duurt doorgaans zo'n 10 dagen. Chronische keelontsteking houdt langer aan of komt steeds terug, vaak door langdurige overbelasting van de keel, bijvoorbeeld door het drinken van alcohol, roken of overmatig stemgebruik.
Keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een griep- of verkoudheidsvirus. Ook een bacterie kan de oorzaak zijn van een keelontsteking, maar dit komt veel minder vaak voor. Een virus of bacterie irriteert de zachte wanden van je keelholte, met een ontstekingsreactie tot gevolg. De kans op keelontsteking is groter als je een lage weerstand hebt of als het slijmvlies in je keel al licht beschadigd is (bijvoorbeeld door roken). Een bekend virus waarbij je last kan hebben van keelontsteking, is de Ziekte van Pfeiffer.
Waar heb je last van bij een keelontsteking? Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
Keelontsteking is inderdaad besmettelijk. Je kan een virus of bacterie, waardoor de keelontsteking is veroorzaakt, overdragen aan iemand anders. Bijvoorbeeld als je moet hoesten of als je praat. Heb je keelontsteking en wil je anderen niet besmetten? Let dan op deze dingen:
Is je keelpijn ontstaan door roken, het drinken van alcohol, overmatig stemgebruik of het inademen van droge lucht? In dat geval is je keelontsteking niet besmettelijk.
Hoelang een keelontsteking duurt hangt ervan af of je een acute of chronische keelontsteking hebt.
Een acute keelontsteking is plotseling ontstaan en duurt meestal zo'n 10 dagen en niet langer dan 2 weken.
Een chronische keelontsteking duurt langer dan 2 weken of komt steeds terug. Chronische keelontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat je je keel voor langere tijd te veel belast, bijvoorbeeld door (veel) alcohol te drinken, te roken of veel of hard te praten, roepen of zingen.
Geduld is de beste remedie als je last hebt van een keelontsteking. Er is dus geen echte behandeling bij keelontsteking. Je kan gelukkig de pijn wel verzachten. Wij hebben wat tips voor je:
Alleen als de keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie kan de huisarts soms antibiotica voorschrijven. Antibiotica helpt namelijk alleen bij ontstekingen veroorzaakt door bacteriën, en niet bij ontstekingen veroorzaakt door virussen.
Ja, in veel gevallen gaat een keelontsteking vanzelf weer over. Behandeling is dan ook meestal niet nodig. Houden je klachten langer dan 10 dagen aan? Of worden ze steeds erger? Raadpleeg dan je huisarts.
Het is ook een goed idee om je huisarts even te bellen als:
*Geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1224- 2505.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.