Uitgelicht product

geneesmiddel, smelttablet
€ 2.99

Keelpijn? Dit geeft verlichting!

Heb je pijn bij het slikken, voelt je keel gezwollen en doet het zeer om te praten? Dat klinkt als keelpijn. Wij vertellen je wat keelpijn precies is en hoe je keelpijn kan verlichten.  

Honingstokje tegen de keelpijn

Wat is keelpijn?

Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken: keelpijn. De klieren in je keel zijn dan flink rood en opgezwollen. Keelpijn kan gepaard gaan met verkoudheid, griep, kriebelhoest of vastzittende hoest. Gelukkig kan keelpijn meestal geen kwaad en vaak gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Wel kan het heel onprettig of zelfs pijnlijk zijn.

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Je kunt keelpijn herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn bij het slikken:  keelpijn bij het slikken komt door geïrriteerde slijmvliezen.
  • Gevoelige en opgezette klieren in de hals:  je kunt dit soms aan de buitenkant van je nek zien.
  • Een rode keel met soms witte plekken en dik slijm:  je kunt dit ook zien in de spiegel als je je mond heel ver opendoet.

Keelpijn kan soms voorafgaan aan keelontsteking, maar dit is niet altijd het geval. Het slijmvlies en de amandelen zijn bij keelpijn ontstoken. Vaak doet keelontsteking meer pijn, gaat het gepaard met koorts en zijn de amandelen rood, gezwollen en kun je witte puntjes zien. Denk je dat je weleens last zou kunnen hebben van een keelontsteking? Lees dan ons artikel over keelontsteking.

Wat helpt bij keelpijn?

Met deze tips kan je keelpijn verzachten:

Drink voldoende

Het maakt niet uit of je nu ijskoud water drinkt of een kop warme thee, maar keep on drinking water! Water helpt om de bacteriën weg te spoelen en uitdroging van de keel te voorkomen.

Zuig op een snoepje

Wanneer je keelpijn hebt, kan het helpen om op dropjes en zuurtjes te zuigen. Zo blijft je keel vochtig.

Neem je rust

Probeer je stem zo min mogelijk te belasten en slaap acht tot tien uur per dag. Zo geef je je lichaam de kans om te herstellen.

Neem zo nodig keeltabletten of keelspray bij keelpijn. Je kan ervoor kiezen om speciale tabletten of sprays te gebruiken ter verlichting van keelpijn. Zo kan je bij Etos terecht voor Strepsils*, Mucoangin*, en Etos Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol Honing & Citroen* zuigtabletten. Strepfen Keelspray* kan ook keelpijn verlichten.

Wat is de oorzaak van keelpijn?

Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak van keelpijn. Wanneer je keelpijn niet te verklaren is door een virus of bacterie, is het belangrijk om kritisch naar je leefgewoontes te kijken. Roken, droge lucht, vaak je keel schrapen en hard schreeuwen kunnen ook leiden tot keelpijn.

Is keelpijn besmettelijk?

Wanneer keelpijn wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, is het zeker besmettelijk. Uitkijken dus! Als je hoest of praat kunnen er druppeltjes speeksel in de lucht komen. Andere mensen kunnen deze besmette lucht inademen, waardoor ook zij last kunnen krijgen van hun keel. Zorg dus voor goede hygiëne en probeer zoveel mogelijk in je elleboog te hoesten.

Keelpijn aan één kant van je keel

Heb je last van keelpijn aan één kant? Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals irritatie van het slijmvlies, een gevoelige keel of een gezwollen lymfeklier. Soms spelen kleine wondjes, zoals aften, ook een rol. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf, maar als de pijn aanhoudt of erger wordt, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Keelpijn bij baby's en kinderen

Ook baby's en kinderen kunnen last hebben van keelpijn. Voor kleine kinderen is het soms lastig om zelf aan te geven waar ze last van hebben. Je kan keelpijn bij een baby of kind herkennen aan koorts, huilen, onrustig slapen en weinig drinken. Voor baby’s en kinderen geldt dat keelpijn meestal vanzelf over gaat, maar neem contact op met je huisarts bij twijfel.

Langdurige keelpijn

Als je langer dan twee weken last hebt van keelpijn en de keelpijn wordt niet veroorzaakt door een infectie, dan kan je spreken van langdurige keelpijn. Langdurige keelpijn wordt ook wel chronische keelpijn genoemd. Je kan last krijgen van langdurige keelpijn door onder andere:

  • het (langdurig) inademen van droge lucht en/of rook
  • verkeerd stemgebruik
  • heel vaak je keel schrapen
  • Ga langs de huisarts wanneer je langdurig last van keelpijn hebt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf over. Raadpleeg bij twijfel of aanhoudende klachten altijd een arts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

*Let op: dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG: 4296-0125- 2640.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.