Koorts bij kinderen

Een rood gezichtje dat rillend boven de dekens uitsteekt… Je kind heeft koorts! Koorts is een natuurlijke reactie van het afweersysteem op een infectie. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken als je kind verhoging heeft. Maar wanneer moet je wel naar de huisarts? Dat en meer over koorts bij kinderen lees je hieronder!

Kind met koorts

Hoe meet je koorts bij je kind?

Je merkt waarschijnlijk dat je kind koorts heeft omdat hij of zij warmer aanvoelt dan normaal. Maar met de hand voelen is geen betrouwbare manier om koorts vast te stellen. Gebruik daarom een thermometer die je in de anus inbrengt. Tip: smeer de punt van de thermometer in met vaseline, dan gaat het inbrengen makkelijker. Vergeet de thermometer daarna niet schoon te maken met wat alcohol. Is de lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden? Dan heeft je kind koorts.

Wat is een koortsstuip?

Sommige kinderen krijgen een koortsstuip bij hoge koorts of als de temperatuur ineens snel stijgt. Een koortsstuip herken je aan schokkende bewegingen, wegdraaiende ogen en een onregelmatige ademhaling. Je kind kan er bleek of grauw uitzien en moeilijk reageren.

Een koortsstuip kan er eng uitzien, maar gaat meestal vanzelf over en is vaak onschuldig.

Is je kind jonger dan 6 maanden of ouder dan 5 jaar en krijgt hij of zij een koortsstuip? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wat moet je doen als je kind koorts heeft?

Heeft je kind last van koorts? Geen zorgen, koorts gaat meestal vanzelf voorbij. Wij geven je wat tips voor als je kind koorts heeft:

  • Laat je kind voldoende drinken. Kinderen met koorts kunnen makkelijk uitdrogen, vooral als ze ook overgeven of diarree hebben. Het is daarom belangrijk dat je kind genoeg drinkt. Baby's kan je (naast melk) wat extra water geven.
  • Kleed je kind niet te warm aan. Een kind met koorts moet al die extra warmte kwijt kunnen. Zorg daarom dat het niet te warm is in de kamer en dat je je kind niet te dik toedekt of aankleedt. Bij mooi weer mogen kinderen met koorts best naar buiten. Maar zorg er dan ook voor dat je je kind niet té warm aankleedt.
  • Laat je kind rust nemen. Een kind met koorts heeft behoefte aan rust. Het hoeft niet per se in bed te blijven, maar lekker thuis blijven in een pyjamaatje is voor het kind erg fijn. Bezoek kan je beter afzeggen. Je kan je kind bijvoorbeeld wel wat afleiden met rustige activiteiten, zoals spelletjes of lezen.
  • Je kan je kind paracetamol* geven ter verlichting van de koorts.

Shop nu

Wanneer moet je de huisarts bellen als je kind koorts heeft?

Koorts is meestal niet gevaarlijk. Maak je je zorgen? Dan kan je altijd bellen met de huisarts of de assistent. Zij kunnen inschatten of er iets aan de hand is.

Bel je huisarts in de volgende situaties:

  • je baby is jonger dan 3 maanden en heeft koorts (38°C of hoger)
  • je kind is ouder dan 2 maanden en heeft al 3 dagen of langer koorts
  • je kind is jonger dan 2 jaar en heeft mogelijk oorpijn
  • je kind is jonger dan 6 jaar en drinkt veel minder dan normaal
  • je kind krijgt opnieuw koorts na een paar dagen zonder koorts

Bel direct je huisarts als:

  • je kind suf is en niet goed reageert
  • je kind erg zwak is, kreunend huilt en niet te troosten is
  • je kind moeite heeft met ademhalen
  • je kind vlekjes of huidbloedinkjes heeft en erg ziek is

Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts

*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0225-3080

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.